Остров Тасос е известен като зеления остров. Най-близкият до България гръцки остров е разположен в Бяло море. Характерни за Тасос са чистите и закътани плажове, обилната зеленина, хълмистите терени, гостоприемните жители, отличното вино, великолепният пчелен мед, както и мраморът, който се изнася в цял свят. Остров Тасос е с площ от 384.92 квадратни километра, обиколка от 118 километра и постоянно население от около 16 000 души, което драстично се увеличава през летния сезон.

Намира се в близост до брега на Източна Македония и Западна Тракия, при устието на река Места, срещу град Кавала. „Изумруденият остров” Тасос е истинско съкровище за Гърция. Той разполага с „богата колекция” от красиви, слънчеви плажове и кристално чиста вода. В остров Тасос е отразена цялата гръцка култура и традиции. Исторически паметници като останките от Стария град, Храма на Аполон и Светилището на Дионисии, разказват за славните дни на миналото му, както и за богатата му история, запечатана и в археологически находки, пръснати из целия остров.

Различни завоеватели и нашественици са писали част от историята на остров Тасос, но най-често е бил владян от тракийски племена. Според митологията Тасос е бил открит заради многото любовни приключения на Зевс. Легендата разказва, че Зевс отвлякъл единствената дъщеря на краля на Източна Фуниция – Европа, и я отвел на остров Крит. Тасос – един от синовете на краля, тръгнал да търси сестра и така стигнал до този остров. Влюбил се в богатата растителност и прекрасния климат и се отказал да търси сестра си Европа. Така се родило името на острова.

Главният град на остров Тасос е Лименас, който се издига на източното крайбрежие. Със засилване на интереса на туристите към Лименас, градът променя името си на Тасос. Едно от най-важните археологически открития на Лименас са останките от древния града Агора, намиращи се близо до пристанището и музея. Други забележителности на Лименас са Светилището на Артемида и Дионисии, както и накацалите по хълма Стария Театър, Акропола и Светилището на Атина.

Сред задължителните забележителности на остров Тасос, които трябва да се разгледат, се нареждат дворецът в Кастро, манастирът "Архангелу", построен директно върху надвисналите над морето скали, манастирът "Панагиас" и Манастирът "Свети Пантелеймон", който се намира във вътрешността на острова, в близост до Казавити.

За онези, които не обичат да се отдават на разходки из миналото, Тасос предлага прекрасни бели плажове и кристално чистата вода – например плажът на Макриамос, тесните крайбрежни низини с маслинови градини, смокини и праскови, както и идеални места за романтични приключения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Тасос