Лесбос е третият по площ гръцки остров и осми в Средиземно море с площ - 1630 км², 320 км брегова ивица и население от около 90 000 жители, една трета от което живее в столицата Митилини.

Остров Лесбос предлага мек и средиземноморски климат, а снегът и много ниските температури са рядкост. Древногръцката поетеса Сафо е от остров Лесбос, а думата лесбийка произлиза от името на острова. Поетът Одисеас Елитис, потомък на старо семейство от Лесбос, е носител на Нобелова награда.

Лесбос е разположен в близко съседство с Мала Азия. Остров Лесбос е третият по площ гръцки остров и 8-и в Средиземно море. Климатът е мек средиземноморски, а снегът и много ниските температури са рядкост. Скалистият пейзаж с маслинови гори и слънчевите плажове привличат хиляди туристи от цял свят. Най-големият град на остров Лесбос е град Митилини, който се счита и за столица на острова. Град Митилини е красиво кацнал като като амфитеатър на два красиви хълма. На единия връх се намира една от забележителностите на града - красив старинен замък, който е дом на много театрални представления. Други популярни мяста в столицата на Лесбос са функциониращият все още древен театър, известен с невероятната си акустика, както и древногръцкото пристанище, което привлича много туристи, и красивите старинни фонтани. В контраст на старинния облик на Митилини, в града се издигат съвременни сгради. Град Митилини е известен и като основното пристанище на острова. Централната част на град Митилини обхваща красив залив, в който има много яхти и лодки.

За да си привлекателна туристическа дестинация за летни почивки, трябва да имаш много хубави плажове. Най-добрият плаж на остров Лесбос е плажът Скала Ересу, който привлича желаещи от целия свят да събират тен. Този плаж е известен с прозрачната си вода и мекия си златист пясък. Популярността на Скала Ересу е толкова голяма, че се разрешава опъването на палатки от туристите на определени за целта места няма свободни места в местните хотели. Най-известният курорт на остров Лесбос е Моливос, разполагащ с разкошен плаж с мек пясък и прозрачна вода.

В списъка със забележителности на остров Лесбос се намират древна византийска крепост от VI век пр.н.е. и археологическия музей, съхраняващ богата колекция от древни артефакти. Посетителите на остров Лесбос могат да посетят музеят на Теофилос, който е бил известен с красивите си картини. За ценителите на творби на световноизвестни художници функционира музея Териаде. С невероятен интериор в атракция за туристите се е превърнала древната църква Агиос Терапон.

Задължително с внимание трябва да се удостои и чудото на природата, намиращо се на остров Лесбос - древната гора от вкаменелости, които представляват праисторически секвои, лежащи в застинала лава.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Лесбос