Гръцкият остров Хиос е най-красивият и най-плодородният остров в североизточната част на Егейско море. Той е един от седемте, които претендират, че са родина на Омир. С формата на полумесец, площ от 840 кв. км и дължина 213 км, Хиос се намира в архипелага между Самос и Лесбос, само на 15 км от брега на Мала Азия. През 1474 г. Христофор Колумб достигнал до острова с тримачтовия си кораб „Роксана”, а днес десетки фамилии на острова носят името Коломбос.

Западноевропейските туристи предпочитат Хиос заради чистите плажове и старинните селца сред цитрусови горички. Единствено на този остров може да се наблюдава „жътвата” на сладкоуханната смола, наричана мастиха, без която прочутото гръцко узо нямаше да съществува.

Хиос се намира се на 8 км от турския бряг и попада в рамките на ном Хиос. В Античността остров Хиос е бил известен с качественото си вино и отглеждането на скопени петли. Днес Хиос продължава да е име, познато по света - три от манастирите на Хиос са обявени за обекти от списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Хиос е изключително интересно място. Остров на контрастите. Красиви старинни къщи надничат от цитрусови горички, а искрящо бели плажове се съревновават по атрактивност с катранено черни плажове. Векове наред лигурийски търговци и турски паши са опитвали да сложат ръка над гръцкия остров Хиос. Ябълката на раздора били плантации с ароматна мастикова смола, използвана в сладкарството и фармацията. От нея била направена и първата дъвка в света, обожавана от жените в харемите на Константинопол. Историята на тази битка за власт е запечатана в облика на острова - техните култури съжителстват в архитектурата чрез елегантни възрожденски сгради, тесни средновековни улички и османски кубета.

Няма такива плажове никъде - контрастира с кобалтовотосиньто море в контраст с черен вулканичен пясък. Хиос е островът на Омир и на първото морско пътешествие на Христофор Колумб, който достигнал тук през 1474г. на борда на тримачтовия кораб „Роксана”. Хиос бил владение в течение на две столетия на корабовладелеца - генуазката търговска аристокрация. Благодарение на това Хиос разполага с уникална архитектура, която не се среща никъде другаде в Гърция. Хиос все още не се е превърнал в туристически гигант, макар и да е планински и плодороден остров с горещи лета, освежавани от морския бриз. Прелестното местенце разполага с малко летище, неспособно да поема големи чартърни самолети. На този остров шикозни и помпозни хотели са рядкост. Добредошлият турист с удоволствие отсяда в архонтика - традиционни селски къщи, намиращи се в селцето Волисос, или в горподарските домове в Камбос, като не страдат от липсата на лукса и суетата.

Остров Хиос разполага с богат списък на забележителности, който започва с построения през XI век манастир Неа Мони и стига до средновековните селища, разположени в южната част на острова

Туристите с удоволствие отсядат в традиционните селски къщи, наричани архонтика. Тук навсякъде личи влиянието на византийската и венецианската култура, а най-вече на генуезката, тъй като генуезците са владели остров Хиос от 1346 до 1566 г.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Остров Хиос