Римският форум е бил центърът, около който Древният Рим се е развивал. Бил е средище на търговията, религията, проституцията, съдебната система. Най-добър изглед към Римският форум се разкрива от ул.”Кампидольо” или от стъпълата на Сенатския дворец на пл. „Кампидольо”.

Храмът на Кастор и Полукс е един от най-старите храмове на Римския форум. До наши дни са оцелели само 3 колони в коринтски стил, всяка по 15 м. висока. На това място до 484 пр.н.е. се е намирал храм, посветен на близнаците Кастор и Полукс, синове на бог Юпитер. Храмът е построен по заповед на син на диктатора Аул Постум Албин по случай победата над Тарквиний Горди при езерото Регил в Лацио (499 г. пр.н.е.), при която според легендите се появяват братята-близнаци и му помагат. През I век от н.е. по заповед на Тиберий храмът е обновен.

Храмът на Сатурн е издигнат около 489 пр.н.е. скоро след победата над етруските царе от рода на Тарквиниите. Храмът на Сатурн е посветен на земеделието, тъй като се е смятало, че Рим черпи могъщетството си от земедилските умения.

Храмът на няколко пъти е изгарял, но през 42 пр.н.е. е отново построен след пожара по времето на управлението на Карин (283 от н.е.). По времето на Републиката храмът служи за съкровищница, и поради това е наричан и Aerarium. В храма на всеки 17 декември за почвали ежегодните празници, посветени на бог Сатурн - Сатурналии.

Храмът на Веста богинята на домашното огнище е разположен на Римския форум, недалеч от храма на Цезар. Представлява кръгъл храм, обкръжен от 20 колони в коринтски стил. Там весталките, жриците на богинята Веста поддръжали непрекъсно свещен огън олицетворение на добруването на града. От тук в първия ден на Новата година (1 март) гражданите на Рим ритуално са палели огъня за домашното огнище.

Всички храмове на Веста са кръгли и входовете им са обърнати на изток, което символизира връзката на огъня на Веста и Слънцето като извор на живота. Храмът на Веста на Римския форум е построен през 3 век пр.н.е.

Храмът на Венера и Рома е най-големият известен римски храм в Древен Рим. Разположен е на източната страна на Римския форум, близо до Колизеума. Посветен е на богините Венера и Roma Aeterna. Храмът е построен от римския император Адриан. Строежът на храма започва през 121 и завършва 141 г. по времето на имепратор Антонин Пий. В 307 г. частично изгаря и е реставриран от император Максенций.

Храмът на Антонин и Фаустина се намира на Римският форум. Храмът е построен през 141 от н.е. по заповед на император Антонин Пий в чест на неговата починала жена Фаустина. През 11 век храмът е преправен в църквата Св. Лоренцо ин Миранда, и поради това е добре съхранено до наши дни.

Храмът на Веспасиан разположен в западната част на Римския форум е започнат от Тит след смъртта на баща му - Веспасиан и е завършен и посветен на Тит и Веспасиан от брат му - Домициан, след като Тит умира две години по-късно. Част от фризовете са запазени в разположения наблизо Табулариум, част от Музея на Капитолия. Тук е разположен и храмът на Ромул, който е част от базиликата Св. Св. Козма и Дамян.

Храмът Конкордия се намира на Римският форум. Храмът вероятно е построен от римския военачалник Марк Фурий Камил и е посветен на Конкордия, древноримска богиня на съгласието, като символ на края на разногласията между патриции и плебеи през 367 пр.н.е.. До наши дни е оцеляла само една платформа, която е частично погребана под стълбата, водеща към Капитолия. Базилика Юлия е базилика на Римският форум, място за събиране на римския сенат. Там са провеждани и съдебни процеси. Базиликата е с размери 101 на 49 м. и е построена през 54-44 г. от Гай Юлий Цезар на мястото на базилика Семпрония. Строителството е завършено при Август, но след няколко години зданието напълно изгаря и е отново строено през 12 г. от н.е. от Октавиан. При пожар през 283г. базиликата е силно пострадала и е рестраврирана при император Диоклетиан.

Базиликата на Максенций и Константин е най-голямо здание, строено някога на Римския форум. Започнато е през 308 г. по времето на император Максенций, а е завършено от неговия приемник — Константин Велики през 312 г.

Дори до древноримските стандарти, размерите на базиликата са огромни - площта на нефа е повече от 4000 кв. м., а височината на сводовете е 39 м. Стените на базиликата са били с мраморни плочи, а подът е бил покрит с цветен мрамор. За архитектурен модел при строителството му са ползвани термите на Каракала и Термите на Диоклетиан. Над храма се възвишавала колосална статуя на Константин.

Базиликата на Константин не е използвана само с религиоазна цел. Там са се провеждали и делови срещи; там е заседавал и градския съвет, а по времето на Летните Олимпийски игри през 1960г. под древните сводове се провеждат състезанията по борба.

Арката на Тит в източната част на Римския форум е построена през 81 г.сл.Хр., в чест на превземането на Ерусалим.

Етикети: Римска империя |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Римският форум (Forum Romanum)