Европа >> Италия >> Забележителности в Италия >> Рим >> Римският форум (Forum Romanum)

Римският форум (Forum Romanum)

Информация | Kарта
seen
19615
facebook
Римският форум (Forum Romanum)

Римският форум е бил центърът, около който Древният се е развивал. Бил е средище на търговията, религията, проституцията, съдебната система. Най-добър изглед към Римският форум се разкрива от ул.”Кампидольо” или от стъпълата на Сенатския дворец на пл. „Кампидольо”.

Храмът на Кастор и Полукс е един от най-старите храмове на Римския форум. До наши дни са оцелели само 3 колони в коринтски стил, всяка по 15 м. висока. На това място до 484 пр.н.е. се е намирал храм, посветен на близнаците Кастор и Полукс, синове на бог Юпитер. Храмът е построен по заповед на син на диктатора Аул Постум Албин по случай победата над Тарквиний Горди при езерото Регил в Лацио (499 г. пр.н.е.), при която според легендите се появяват братята-близнаци и му помагат. През I век от н.е. по заповед на Тиберий храмът е обновен.

Храмът на Сатурн е издигнат около 489 пр.н.е. скоро след победата над етруските царе от рода на Тарквиниите. Храмът на Сатурн е посветен на земеделието, тъй като се е смятало, че Рим черпи могъщетството си от земедилските умения.

Храмът на няколко пъти е изгарял, но през 42 пр.н.е. е отново построен след пожара по времето на управлението на Карин (283 от н.е.). По времето на Републиката храмът служи за съкровищница, и поради това е наричан и Aerarium. В храма на всеки 17 декември за почвали ежегодните празници, посветени на бог Сатурн - Сатурналии.

Храмът на Веста богинята на домашното огнище е разположен на Римския форум, недалеч от храма на Цезар. Представлява кръгъл храм, обкръжен от 20 колони в коринтски стил. Там весталките, жриците на богинята Веста поддръжали непрекъсно свещен огън олицетворение на добруването на града. От тук в първия ден на Новата година (1 март) гражданите на Рим ритуално са палели огъня за домашното огнище.

Всички храмове на Веста са кръгли и входовете им са обърнати на изток, което символизира връзката на огъня на Веста и Слънцето като извор на живота. Храмът на Веста на Римския форум е построен през 3 век пр.н.е.

Храмът на Венера и Рома е най-големият известен римски храм в Древен Рим. Разположен е на източната страна на Римския форум, близо до . Посветен е на богините Венера и Roma Aeterna. Храмът е построен от римския император Адриан. Строежът на храма започва през 121 и завършва 141 г. по времето на имепратор Антонин Пий. В 307 г. частично изгаря и е реставриран от император Максенций.

Храмът на Антонин и Фаустина се намира на Римският форум. Храмът е построен през 141 от н.е. по заповед на император Антонин Пий в чест на неговата починала жена Фаустина. През 11 век храмът е преправен в църквата Св. Лоренцо ин Миранда, и поради това е добре съхранено до наши дни.

Храмът на Веспасиан разположен в западната част на Римския форум е започнат от Тит след смъртта на баща му - Веспасиан и е завършен и посветен на Тит и Веспасиан от брат му - Домициан, след като Тит умира две години по-късно. Част от фризовете са запазени в разположения наблизо Табулариум, част от Музея на Капитолия. Тук е разположен и храмът на Ромул, който е част от базиликата Св. Св. Козма и Дамян.

Храмът Конкордия се намира на Римският форум. Храмът вероятно е построен от римския военачалник Марк Фурий Камил и е посветен на Конкордия, древноримска богиня на съгласието, като символ на края на разногласията между патриции и плебеи през 367 пр.н.е.. До наши дни е оцеляла само една платформа, която е частично погребана под стълбата, водеща към Капитолия. Базилика Юлия е базилика на Римският форум, място за събиране на римския сенат. Там са провеждани и съдебни процеси. Базиликата е с размери 101 на 49 м. и е построена през 54-44 г. от Гай Юлий Цезар на мястото на базилика Семпрония. Строителството е завършено при Август, но след няколко години зданието напълно изгаря и е отново строено през 12 г. от н.е. от Октавиан. При пожар през 283г. базиликата е силно пострадала и е рестраврирана при император Диоклетиан.

Базиликата на Максенций и Константин е най-голямо здание, строено някога на Римския форум. Започнато е през 308 г. по времето на император Максенций, а е завършено от неговия приемник — Константин Велики през 312 г.

Дори до древноримските стандарти, размерите на базиликата са огромни - площта на нефа е повече от 4000 кв. м., а височината на сводовете е 39 м. Стените на базиликата са били с мраморни плочи, а подът е бил покрит с цветен мрамор. За архитектурен модел при строителството му са ползвани термите на Каракала и Термите на Диоклетиан. Над храма се възвишавала колосална статуя на Константин.

Базиликата на Константин не е използвана само с религиоазна цел. Там са се провеждали и делови срещи; там е заседавал и градския съвет, а по времето на Летните Олимпийски игри през 1960г. под древните сводове се провеждат състезанията по борба.

Арката на Тит в източната част на Римския форум е построена през 81 г.сл.Хр., в чест на превземането на Ерусалим.

Снимки Римският форум (Forum Romanum)
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Римският форум (Forum Romanum). Снимки от Римският форум (Forum Romanum) и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Форума
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
Римският форум (Forum Romanum)
See video
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS