В североизточната част на Цикладския архипелаг, много близо до най-южната точка на остров Андрос, се намира един гръцки остров, който е посветен на Дева Мария - остров Тинос. През месец март и месец август към него се стичат хиляди вярващи, които отиват да се поклонят в църква й в търсене на милост и сбъдване на техните молитви. Посетителите не са само чужденци, а и хиляди гърци.

Релефът на острова е интересен заради терасовидните хълмове и крайбрежието с хубави незастроени плажове. Освен това за привлекателния облик на остров Тинос голям принос имат запазените автентични планински селца, стотиците украсени и боядисани в бяло гълъбарници и високи камбанарии. Гнездата на гълъбите, превърнати в творби на изкуството са, едни от символите, които характеризират остров Тинос.

Тинос е столица на острова, както и много важно за острова пристанище. Широка улица води от пристана до хълма, на който се издига величествено църквата на Дева Мария. Църквата е издигната на това място през 1823 г. с мрамор от град Парос и град Тинос, защото именно там е открита икона на Богородица.

Друга изключителна забележителност на Тинос е разположената в близост до църквата галерия на изкуството на творци от остров Тинос и гръцки художници от новото време, която разполага с много интересна и впечатляваща колекция. В близост е и Археологическия музей с находки от светилището на Посейдон и Амфитрите (плаж Киония) и останки от Геометрично погребение (гр. Ексо Мерия).

В каталога със забележителности на остров Тинос влиза и град Ксомбурго със своите руини от средновековен замък, на южната страна на който са светилищата на Димитра и Персефона.

Остров Тинос е съхранил и запазил своята вътрешност от лапите на туристическата индурстрия. Над 45 селища се грижат да съхраняват своята традиционна характеристика и типичната vernacular архитектура. Затова задължително трябва да се посетят някои села. Например Волакс е неповторим заради своите старинни камъни, превърнали се във феномен. Кардиани и Истерния заради гледката към морето, която предлагат, както и Пиргос - едно от най-живгаописните места на Цикладите.

Към историческите забележителности на Тинос се включват построените на живописни места манастир в Кехровуни ( Богородица на ангелите) и Католическата катедрала на село Ксинария. Ваканцията на Тинос ще бъде пълноценна ако се посетят многобройните плажове - Киония, Порто, Панорамос, Колимбитра, Св. Состис и Пахия Амос.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Остров Тинос