Дилос е най-малкият остров на Цикладите с дължина 4,5 км, а в най-широката си част е 1,3 км. Островът обаче е най-значимият археологически център не само на Цикладите, а и в цяла Гърция.

И до днес до острова се достига през древното пристанище, където някога ежедневно се купували и продавали десетки хиляди роби. Дилос се разсича от север на юг от река Инопо. В наши дни на Дилос няма постоянни обитатели, а островът функционира като музей под открито небе.

Археолозите са открили тук останките на три светилища на Аполон, храм на Артемида, храм на бог Тритон, храм на Хера, Тераса на лъвовете и други светилища. През 1990 г. ЮНЕСКО вписва Дилос в списъка на световното наследство. На острова според митовете Лето родила близнаците Артемида и Аполон. Митът разказва, че някога Делос бил плаващ остров, докато по волята на Зевс Посейдон не го застопорява на едно място, за да може на него да се скрие и роди бременната Лето. Дълго време малкия град Делос се издържал само с доходите от храма на Аполон, който имал култово значение.

Религиозната му роля бил толкова голяма, че след 426 пр. Хр. било забранено на него да се раждат и умират хора. Затова последният хотел на остров Делос е разрушен преди 1600 години. Затова днес туристите не могат да пренощуват на Делос. В историята на остров Делос са записани още интересни факти. Например, че през 167 г.пр.Хр. Рим обявява Делос за свободно пристанище и търговията измества религията като основно занимание на острова. Така остров Делос се превръща в най-големия робски пазар на Средиземноморието. Но през 88 и 69 г.пр.Хр. островът е разграбен и губи съкровищата си, древните култове губят своето значение, а търговските пътища променят маршрутите си. Започва упадъкът на Делос и по време на османското господство той е почти безлюден.

Днес в Делос е останало огромно пространство с каменни отломки, за да разказва какво е било. Това са останките на три светилища на Аполон, храмът на Артемида, храмът на бог Тритон, храмът на Хера, Тераса на лъвовете, пресъхналото Свещено езеро и още много други руини и други светилища. През 1990 г. ЮНЕСКО вписва Делос в списъка на световното наследство, в който са посочени минойския фонтан, терасата на лъвовете, Стойвадеон – храм на Дионис, храмовете на Изида и Хера, къщата на Дионисий и други.

Интересно място за посещение е квартала на театъра, в който улиците са осеяни с останки от къщите на занаятчиите и домовете на търговците, както и развалините от един голям амфитеатър. Робският пазар се намира в частично разкопания Крайбрежен квартал. Остров Делос е изключително интересно място и една екскурзия до него трябва да бъде добре организирана, за да може да се разгледа максимума от забележителности. Дълго време малкият град Делос се изхранвал с доходите от храма на Аполон, който имал култово значение. Религиозната роля на острова била толкова голяма, че след 426 г. пр. Хр. било забранено на него да се раждат и умират хора.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Дилос (Делос)