Наксос е гръцки остров, най-големия и най-плодородния от Цикладските острови в Егейско море. С бреговата линия 91 км, Наксос отстои на 191 км от пристанището на Пирея и на 162 км от пристанището на Рифинас. Наксос в древността е бил център на Цикладската цивилизация. Остров Наксос е популярна туристическа дестинация, която разполага с няколко лесно достъпни археологически забележителности. Местното население и посетителите на остров Наксос са доволни, тъй като той разполага с множество прекрасни плажове - Агия Ана, Агиос Прокопиос, Аликос, Кастраки, Микри Вигла, Плака и Агиос Георгиос, всеки от тях в близост до Хора. Хора е най-големият град и център на острова, понякога наричан и град Наксос.

Столицата Наксос е типично гръцки градски, характеризиращ се с тесни, сенчести улички. Обликът му се дължи на снежнобелите сгради с плоски покриви и дебели зидове. Уличките му са изпъстрени и оживени от кафенета и ресторанти, които са изключително привлекателно място за отмора за многобройните туристи. Църквите на Наксос са неговата най-голяма гордост и най-големите му забележителности. Те са ясно доказателство, че гърците са сред най-религиозните хора в Европа. В северната част на града се намира пристанището, което е много важно за транспортните връзки на острова. Столицата Наксос не е единственото селище на острова. Сред сухите и изпечени от жаркото средиземноморско слънце пейзажи на острова са сгушени множество идилични селца. Туристите предпочитат остров Наксос заради редицата великолепни плажове на острова. Тази редица започва с плажа “Агиос Георгиос”, който се намира в самата столица. Повечето хотели в столицата са близо точно до този плаж. Забележителностите на столицата на Наксос не се изчерпват до тук. Първата е островчето Палатия в пристанището, с развалините от храма на Аполон. Този внушителен проект е от V век, но е оставен незавършен.

Днес от него са останали само основите и портата (Портара), която е визитната картичка на острова. И това не е случайно. Благодарение на нея Наксос печели почитатели. Едно от любимите занимания на туристите е разходка по изкуствения провлак между Палатия и основния остров. Почиващият народ се разхожда вечерно време към храма да се зарежда в енергията на древно-гръцките богове и да се любува на залеза. Горната част на храмовия хълм примамва хората с панорама, която се открива към основната част на Хора. Така ясно се различават трите нива на хълма. Най-долното ниво е заето от съвременна крайбрежната улица, по която е пълно с таверни, магазини, банки. Средното ниво е отстъпено на историческата част на Хора – Бурга. В нея са запечатани следите на цикладската архитектура. Най-горното ниво на столицата Наксос се заема от неговата историческа част – Кастро. Сивият Кастро контрастира на бялата Бурга. Това е средновековен замък, строен от венецианските владетели на остров Наксос.

Туристическото бижу Наксос не на последно място печели своите гости и с кулинарното пътешествие из гръцката кухня, което е гарантирано във всяко кътче от острова.

Етикети: Бяло море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Наксос