Остров Аморгос се намира в центъра на безкрайното синьо. Островът е населяван от гостоприемни хора и е построен в модерен стил. Разположен е в прегръдките на морето, на изток от остров Наксос и е най-източният остров на Цикладите.

Аморгос е с площ от 121 кв. км и 1800 жители, занимаващи се с рибарство, земеделие и туризъм. Столица на острова е построена далече от морето, за да се предпази от пиратите. Добре поддържаните пътчета, белите къщи, църквите и вятърните мелници върху хълмовете са част от красивата гледка на остров Аморгос.

Остров Аморгос е известен още от древността, най-вече на европейските пътешественици от XVII и XVIII век, в които интерес са предизвиквали цикладските идоли, особено намиращите се на ненаселения днес остров Керос.

През последните години Аморгос преживява период на възраждаща се популярност. Амаргос е един от най-красивите острови в Гърция, чието най-голямо богатство са радушните му, симпатични, общителни и любезни жители. Плажовете и нощният му живот не са най-силните му козове в областта на туризма, но Аморгос излъчва неповторима енергия и магнетизъм. Плажът Агиос Павлос с неговата пясъчна ивица, която продължава като подводен риф до островчето Никурия, напомня повече на карибска лагуна, отколкото на егейски залив.

Аморгос е остров, белязан със славата на място за снимане на филми. Люк Бесон избира залива на Света Анна, за да заснеме своя филм „Безкрайна синева”, номиниран осем пъти за наградата “Сезар”. В него са запечатани кристалните морски води с тюркоазени и изумрудени отблясъци, природната му красота и археологически находки. Това е „трамлин” за Амаргос, с който той смело излиза на туристическата карта на Европа. Аморгос започва да привлича туристи - от поклонници на античната древност до увлечени от екотуризма посетители, които се отдават на изследване на древните и нови пътеки, пресичащи острова. Разбира се, в списъка с посетителите на Аморгос, са записани много французи.

Град Катапоя е настоящото главно пристанище на острова. В него интерес представлява построената върху храм на Аполох църква Катаполиани, където са открити останки от Миноа.

За столица на острова е избран Хора, или Аморгос. Селището е в типично цикладски архитектурен стил, различаващ се в лицето на т.нар. църкви "близнаци", и е построено около и върху венециански замък. Хора е кацнало високо на хълма. Друга изключителна забележителност на остров Аморгос е архитектурният музей, които е поместен във венецианския замък Гавра, и в който са изложени находки от целия остров.

Ще бъде грехота ако се подмине и не се разгледа впечатляващият Византийски манастир Хозовиотиса, един от монументите от този вид. Намира се на североизток от Хора, в основите на стръмна скала, Основан е през 1088г. от византийският император Алексис Комнинос, и днес е дом на редки религиозни находки.

Красивото селце Аегиали е второто по големина пристанище на остров Аморгос. Известно е с прекрасните си плажове. Най-високата точка на острова е планината Крикелос, която си заслужава да бъде покорена само, за да стане човек свидетел на спираща дъха гледка.

Остров Аморгос разполага с ограничен брой хотели и стаи под наем, но това не спира плувците, дошли да опитат очарованието на прекрасните плажове на Аморгос, или привлечените от уникалната красота на острова посетителите.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Аморгос