Остров Патмос

Информация | Kарта
seen
6819
facebook
Остров Патмос Photocredit: Nyomonyo | Fotolia

Недалеч от западния турски бряг, с уединени заливи, с красиви крайбрежни островчета, обвит в тишина и спокойствие, се намира най-северният от гръцките Додеканезки острови - остров Патмос. Името е синоним на идеално място за пълноценно разтоварване и бягство от шумът на тълпата. Наричат остров Патмос "Йерусалим на Егейско море" и го свързват с мястото където св. Йоан Благослов е написал своето Откровение. Остров Патмос е потънал в мистична и неземна атмосфера, която подтиква посетителите да сънуват вълнуващи сънища.

Този остров не е туристическа дестинация, той е поклонническа дестинация. Да, той е посещаван от много туристи от цял свят. Но те не търсят облагите на красивите плажове, лазурни брегове, хотелски комплекси и кристални води. Те търсят силата на религията си.

Много е тясна връзката между Патмос и християнството. През I век св. Йоан Благослов е заточен на острова на заточение. Той имал ужасяващи видения които описва в Апокалипсиса. Една малка пещера по пътя между столицата Хера и пристанището Скала е свещено място, защото се предполага, че именно там той диктува на ученика си Прохор текста на Божието откровение. Няма да предизвика учудване факта, че днес пещерата е превърната в манастирски комплекс известен като Пещерата на Апокалипсиса. Поклонници от цял свят се стичат към острова, за да видят камъка, където св. Йоан Богослов е слагал главата си. На входа на манастира се намира църквата "Св. Ана".

Изпратен да основе манастир на св. Йоан, св. Христодул избира живописно място, което доминира над целия остров. Манастирският комплекс включва в себе си няколко сгради. Основната е главната църква, в която се пази саркофага на св. Христодул, а след нея се нареждат параклисът на Богородица с византийски фрески на Дева Мария, библиотеката и съкровищницата, където се пазят много важни трудове и артефакти.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
29.48 °C | ясно небе

Вятър: 5.7 m/s

Влажност: 51 %

Атмосферно налягане: 1012 hpa

Облачност: 0 %

RSS