Остров Калимнос се намира в югоизточната част на Егея и има площ от 111.1 кв. км. Така той се нарежда на 26 място от големите гръцки острови. Калимнос се намира на юг от остров Лера и отстои на 14 мили от Турция. Островът е каменист, равнинен, има и няколко малки долини. Точно в центъра на острова се издигат връх Профити Илия (760 м) и Карапсили (700 м).

Пристанища от античността и руйни на ранновизантийски базилики. Улов на сюнгери. Без повече подсказки, всеки познаващ този остров, ще се досети, че така би могло да се опише само Калимнос. Този сух планински гръцки остров дължи основаната си известност на улова на сюнгери. Един вирус, появил се през 1986 г., обаче се оказва пагубен за този основен източник на доходи на Калимнос, и много бързо икономиката се преориентира да развива туризма. Западното крайбрежие попада в полезрението на туристическата индустрия и много бързо курортите с хубави плажове влизат в пакетни почивки, предлагани на желаещите да отмарят на гръцкия остров Калимнос.

Шумно, живописно, непретенциозно и много гръцко - това е най-точното определение за главния град Потия. В него функционира морски и етнографски музей, в който е разказана цялата история на улова на сюнгери. По пътя до западното крайбрежие на остров Калимнос, където кипи с пълна сила туристическият живот, има доста неща за разглеждане. Такива са например замъкът на рицарите на Малтийския орден Пера Кастро - "Замъка на златните ръце", ранновизантийската базилика "Христос от Йерусалим", и средновековната столица на острова - Хора, от която стъпала водят нагоре към византийска цитадела. В близост до западния бряг на Калимнос се намира едно спокойно островче - Телендос, което предлага хубави плажове, уютни таверни и места за настаняване на туристите.

Ако някой посетител на остров Калимнос има желание да се гмурка, мястото е само едно - Влихадя, намираща се на югозапад от Потия.

В последно време се наблюдава една неприятна тенденция на остров Калимнос. Все по-малко туристи се отправят към него, за да осъществят мечтаната почивка. Интересът към плажовете е изместен от интереса към разходка по дългите, понякога непосилни, маршрути, водещи към изкачването на почти отвесните скали на северен Калимнос.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Калимнос