Остров Сими

Информация | Kарта
seen
7137
facebook
Остров Сими

Остров Сими е част от групата на Додеканезите и се намира между и . Неговата площ е 58.1 кв. км и отстои на 255 мили от , на 23 мили от Родос и на 3.5 мили от Турция. Остров Сими изглежда като подкова и има около 2600 жители, повечето от които живеят в горната част на острова.

Сими е изключително живописно островче, застинало в безвремието между миналото и настоящето. Намира се северозападно от Родос, близо до континентална Турция и е рай за фотографите. Скалистият планински остров Сими спада към групата на Додеканезките острови.

Поради релефа и ограниченото място къщурките на острова са накацали една над друга по склоновете и му придават неповторим чар. Има един стръмен път по който е възможно движение на моторни превозни средства, иначе навсякъде се стига по стълби.

Самият остров Сими е сравнително малък. На площ от около 57 кв. км. са разпръснати интересни малки пещери сред скалистите красиви плажове, богата колекция от забележителности и живописни селища. През 1373 г. Рицарите на Св. Джон завземат Сими и търговията и корабоплаването процъфтявали. Те развили корабостроенето и ваденето на сюнгери от морското дъно. През XIX век остров Сими се превръща в най-голямото световно пристанище за добив на сюнгери. Днес този занаят все още изхранва голяма част от жителите острова.

Главният град на остров Сими се намира в северната му част и носи същото име, като е разделен на горна част, носеща името Хорио, и долна част. Двете части са свързани посредством 350-те стъпала на Кали Страта и образуват едно привлекателно цяло. Кали Страта е изключително живописна със своите накацали неокласически къщи в пастелни цветове и градини с цветя. Местните жители на град Сими са потомствени изкусни дърворезбари. Една от известните забележителности на остров Сими се намира на най-високата точка на Хорио. Става дума за замъкът на Рицарите на Св. Джон, чиято емблема може да бъде видяна високо над главния вход. До него се стига по 500 стъпала, отново в неокласически стил. В Хорио функционира археологически и фолклорен музей, който предлага интересни експозиции от артефакти. Освен това в един вид музей е превърната и възстановената къща на богаташката фамилия Хадзиагапитос. Долната част на град Сими е прегърнала пристанището и се откроява много добре на амфитеатралния фон на залените хълмове.

Остров Сими е изключително популярен с историческия манастир "Свети Архангел Михаил" близо до Панормитис, в който се намира една чудотворна икона. Манастирът се намира на югозападния бряг на острова и е важна поклонническа дестинация, посещавана от гърци от цялата страна. Манастирът "Свети Архангел Михаил" притежава красив иконостас, майсторски византийски фрески и два музея със забележителна библиотека.

Докато сме на вълна манастири, тук е времето да се поговори и за църквите на остров Сими. Той разполага с множество красиви църкви и манастири, някои от които са достъпни само с лодка. Например манастирът "Мегалос Сотирис" е много интересна постройка, която трябва да се посети и заради красивите гледки, които се откриват от нея. Популярна е и кацналата на южните склонове на Вигла, с красиви терасирани градини, църква на светите Константин и Елена.

Изключителна приятна би била една разходка с лодка, за да се разгледа красивото крайбрежие и да се открие идеалното място за уединение или пикник. Остров Сими може да бъде разгледан и пеша, което е предпоставка за едно пътешествие из красивата природа.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ниска облачност
26.15 °C | ниска облачност

Вятър: 4.1 m/s

Влажност: 65 %

Атмосферно налягане: 1008 hpa

Облачност: 20 %

RSS