Карпатос е дълъг, тесен и скалист гръцки остров, намиращ се недалеч от Родос и Крит, в отдалечените югоизточни предели на гръцкото Средиземноморие, които почти опират в Турция. По земите на остров Карпатос могат да бъдат открити следи от минойско и микенско присъствие, както и от класическата епоха. Местните жители могат да бъдат открити във вътрешността на острова. Това са гърци, завърнали се от чужбина. Със своите финансови възможности, местните превръщат Карпатос в много богато място.

Северната част на остров Карпатос е почти ненаселен. Неговият юг обаче усеща човешкото присъствие. Точно на юг се намира пристанищният град Пигадия. Селището е оживено, съвременно и красиво, живописно завзело края на пясъчен плаж. Това, че брегът на Карпатос е пуст и ветровит, не го прави отблъскващ, особено за любителите на уиндсърфинга.

Красивите плажове на Карпатос се намират на север от Пигадия. Те са красиви и уединени и до тях се стига лесно с лодка. Западният бряг на Карпатос може да се похвали с няколко популярни курорта. Такива са Аркаса, няколко рибарски селища, както и Паралия Лефку с привлекателни плажове.

Северният бряг на остров Карпатос е остава в сянката на другите островни брегове. Разходката из северен Карпатос минава по стари пътища из традиционни селища и пусти плажове. Ушите на посетителите ще бъдат погалени от музика, изпълнявана на старинни инструменти. В тази част на острова има какво да впечатли туристите. За това допринася например малкото пристанище Диафани, което е едно спокойно и предлагащо хубави плажове местенце. За онези, които искат да усетят истинската, автентичната местна атмосфера на Карпатос, трябва да посетят Олимбос. Интересен е факта, че туристите идват в Олимбос само, за да видят жените му, облечени в богати носии. Карпатос приема с отворени обятия тенденциите на съвремието, но това не изтрива чара му на едно съхраняващо традициите си място.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Карпатос