Остров Нисирос

Информация | Kарта
seen
4811
facebook
Остров Нисирос Photocredit: Rafal Olechowski | Fotolia

Остров Нисирос принадлежи към групата на древната южна диаспора. Нисирос се намира на запад от . Населението днес наброява около 950 жители.

Остров Нисирос е гръцки остров, който не е просто остров с вулканична почва, а истински вулкан. Тази островна територия е зелена, противно на факта, че оскъдните му запаси с питейна вода са със серен привкус. В интересния му релеф се отличават скалисти върхове, които са оградили в кръг калдерата, образувана след изригването на вулкана през 1422 г. Една легенда витае около остров Нисирос. Тя разказва, че острова се появява като резултат от гнева на Посейдон към титана Поливотис. Посейдон го затиснал с една скала и така се "родил" остров Нисирос. Легендата и до днес държи титана жив и разказва за неспирните ми опити да се измъкне, като определя клокоченето и свистенето, идващи от недрата на вулкана, като стонове за помощ на Поливотис.

Столица и главно пристанище на остров Нисирос е селището Мандраки. Градчето е много привлекателно и се харесва на заради рицарския си замък, симпатичните скупчени къщички в ярки цветове, тесните му улички и живописни гледки към морето. Южно от Мандраки се намира една историческа забележителност на остров Нисирос - Палеокастро. Не трябва да се пропуска, тъй като представлява добре запазен дорийски отбранителен бастион от VII в.пр.Хр.

Друго предлагано в екскурзиите място на Нисирос е рибарското селище Пали, намиращо се в източната част на острова. Туристите има къде да бъдат настанени, къде да хапнат и разпуснат, и най-вече - къде да поплажуват или уединят след разходка из красивата природа. Никея пък е толкова привлекателно живописно и оживено село, че предизвиква умиление само при изричане на името му. Намира се близо до калдерата и има хубав мозаичен площад, от който се разкриват запомнящи се гледки към морето и вулкана.

Туристите рядко се задържат на Нисирос. Обикновено идват за през деня, обикалят из острова и отпътуват в късния следобед. Тогава Нисирос потъва в тишина. Интерес за посетителите представлява пейзажа на калдерата, в която има пет кратера. В дупките в земята се виждат парещи яркожълти серни кристали, а изпод меката почва се чува свистене и клокочене.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
31 °C | ясно небе

Вятър: 5.1 m/s

Влажност: 45 %

Атмосферно налягане: 1011 hpa

Облачност: 0 %

RSS