Най-големият и най-южният остров на Гърция е остров Крит. Той е петият по големина остров в Средиземно море и освен с размери има и друго, с което силно впечатлява и местни, и посетители. Това е островът, който е възпят в легендите на Омир, островът, с който се свързват имената на Цар Минос, Минотавъра, Тезей и Ариадна, островът, който се слави с мекия климат и чистата природа.

Но Крит не е просто гръцки остров. Той е остров с изключително стратегическо средиземноморско местоположение. Намира се на 110 км от Европа, на 175 км от Азия и на 300 км от Африка. Крит е населяван от древни времена и затова разполага с многообразни исторически и географски забележителности, с което се превръща в известна туристическа дистанция. Много важно е да се знае, че именно на Крит се заражда и развива считаната за първа голяма европейска цивилизация - Минойската цивилизация. Затова и днес нейните паметници са запазени и могат да бъдат видени в археологическите обекти Кносос, Фестос и Гортис. Специално в Ираклион е открит археологически музей, който разказва историята на тази цивилизация. Една друга епоха - Средновековие, когато Крит е бил част от Венецианската република, е запечатана в запазените крепостни стени и сгради, които могат да бъдат разгледани е в градовете Ираклион, Ханя и Ретимно.

Изобщо цялата история на Крит може да бъде разказана от вилите и градовете, църквите и крепостите, джамиите и призрачните селища, древните пристанища и градовете с живописни стари квартали. В Кносос задължително трябва да се разгледат реконструкциите на Артър Еванс. Непременно внимание трябва да се обърне на не възстановените Малия, Фестос и Закрос. А старият град на Ретимнон ще остави без дъх със старите си турски дървени къщи и старинни джамии.

Но миналото не е всичко на Крит. Съвремието и модерния живот също са минали през острова и са го направили апетитен за туристите. Да не пропуснем все пак заслугата на природата му. Любители на скалното катерене ще намерят дозата си адреналин по планини и ждрела, любителите на разходки - маркирани алеи през зелени долини и обширни плата.

Красивите плажове, мекият средиземноморски климат и вкусната местна кухня заедно формират остров Крит като идеалното място за почивка в Европа. За любителите на белия пясък и кристално чистите морски води са подходящи плажовете в югозападната част на остров Крит, където се намира плажът Елафониси. Макар и не много голям, той е сред най-добрите плажове на планетата и е едно от местата в света, които задължително трябва да се посетят от почитателите на морския туризъм.

Населението на Крит е едно от най-старите в Европа (3000 - 1400 г. пр. н. е.). Островът има площ от 8333 кв. км, а жителите му са над 601 000. Остров Крит е дълъг 260 км и широк 60 км, а крайбрежната ивица е над 1000 км. Крит е с равнинен и планински релеф, а на него има три планински групи - всички с височина над 2000 м.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Крит