Ираклион е най-големият градски център в Крит, столицата на региона и икономически център на острова. Първата европейска цивилизация, минойската цивилизация, процъфтява на тази земя преди 5000 години. Той е петият по големина град в Гърция. Метрополната област се простира на площ от 684,3 кв. км. Ираклион е обявен за най-бързо развиващата се туристическа дестинация в Европа за 2017 г. Според класацията Хераклион е класиран като 20-ият най-посещаван регион в Европа, като 66-та зона на планетата и втората в Гърция за 2017 г.

Ираклион е разположен по северното крайбрежие на острова, на запад на около 80 км от град Ретимнон и на 135 км от град Ханя. На изток е град Агиос Николаос – на около 60 км, и град Сития – на около 130 км.

Около Ираклион днес могат да се видят няколко скулптури, статуи и бюстове, отбелязващи значими събития и фигури от историята на града и острова, като Ел Греко, Вицентос Корнарос, Никос Казандзакис и Елефтериос Венизелос. Също така са запазени много фонтани от венецианската епоха, като чешмата Бембо, фонтана Приули, фонтана Палмети, фонтана Сагредо и фонтана Морозини (на площад „Лъвовете” ).

Също така около историческия център на Ираклион има редица запазени защитни стени, бастиони и други укрепления, които са били построени по-рано през Средновековието, но са напълно възстановени от Венецианската република. Укрепленията успяват да издържат най-дългата обсада в историята за 21 години, преди градът да падне от османците през 1669 г.

Дворецът от бронзовата епоха в Кносос, известен още като двореца на Минос, се намира в близост до Ираклион. В минойските времена дворецът е бил най-големият център на населението на Крит. Кносос имал пристанище на мястото на Ираклион от началото на ранния минойски период (3500 до 2100 г. пр. Хр.). Около 1500 г. пр. Хр. пристанището е унищожено от вулканично цунами от близкото Санторини, което изравнява района и го покрива с пепел.

В пристанището на Ираклион доминират венецианските конструкции, като например крепостта Кулес, укрепленията и арсеналът.

В Ираклион изобилстват, освен исторически забележителности, музеите. Изключително интересни са Археологическият музей, Историческият музей на Крит, Природо-наученият музей, Националният музей на съпротивата, Музеят на Никос Казандзакис, Музеят на открито „Лихностатис”, Музеят на визуалните изкуства и други.

След падането на минойците, Хераклион, както и останалата част от Крит, претърпяват трудни времена в своетоо развитие. Едва с пристигането на римляните, нещата в района започват да се раздвижват, като се слага начало на някои строителни работи.

Сегашният град Ираклион е основан през 824 г. от арабите при Абу Хафс Умар, които са били изгонени от Ал-Андалус от емир Ал-Хакам I и са превзели острова от Източната Римска империя. Те построили ров около града, за да се защитят, и назовали града Рубин, Раб ал-Чандак („Замъкът на рова”). Той става столица на Критския емират около 827 г.-961 г. Сарацините позволявали пристанището да се използва като безопасно убежище за пирати, които нахлуват в имперската територия около Егейско море.

През 960 г. византийските войски, под командването на Никефорос Фокас, станал по-късно император, „кацнали” на остров Крит и нападнали града. След продължителна обсада, градът бива обсаден през март 961 г. Сарацинските жители били заклани, а градът ограбен и изгорен до основи. Скоро възстановен, градът е преименуван и остава под византийски контрол през следващите 243 години.

През 1204 г. днешен Ираклион е закупен от Венецианската република като част от сложна политическа сделка. Венецианците усъвършенствали изграждането на огромни укрепления, повечето от които все още са на място си, включително гигантска стена, на места с дебелина до 40 м, със 7 бастиона и крепост в пристанището. Чандакс е преименуван на Кандия и става седалище на херцога на Кандия , а венецианската административна област Крит е известна като Кралство Кандия. Градът запазва името си Кандия в продължение на векове и същото име често се използва и за целия остров Крит. За да осигурят своето управление, венецианците започват през 1212 г. да се заселят семейства от Венеция на Крит. Съжителството на две различни култури и стимулите на италианския Ренесанс довеждат до разцвета на буквите и изкуствата в Кандия и Крит като цяло, като тази епоха днес е известна като Критски Ренесанс.

По време на Критската война османците обсаждат Ираклион за 21 години, от 1648 г. до 1669 г., което може би е най-дългата обсада в историята. В последната си фаза, продължила 22 месеца, загиват 70 000 турци, 38 000 критяни и роби и 29 088 от християнските защитници на града. По време на османския период пристанището на Ираклион замира, затова повечето кораби се пренасочват към Ханя на запад от острова.

През 1898 г. е създадена автономна критска държава, съществуваща под османска власт, но с гръцкия принц Георги като върховен комисар и под международен надзор. По време на пряката окупация на острова от Великите сили (1898-1908), Кандия е част от британската зона. По това време градът е преименуван на Ираклион.

През 1913 г., заедно с останалата част от Крит, Ираклион е включен в Кралство Гърция. Ираклион отново става столица на Крит през 1971 г., като измества Ханя от тази позиция.

Ираклион е важен пристанищен град. Пътуващите могат да вземат фериботи и лодки от Ираклион до различни туристически дестинации като например Санторини, островите Иос, Парос, Миконос и Родос. Има директни фериботи за Наксос, Карпатос, Касос, Сития, Анафи, Чалки и Диафани. Освен това има и няколко ежедневни ферибота до Пирея , пристанището на Атина в континентална Гърция.

Международно летище Ираклион, или летище Никос Казандзакис, се намира на около 5 километра източно от града. Летището в Ираклион е второто най-натоварено летище в Гърция след международното летище в Атина, първо в чартърните полети и 65-те най-натоварени в Европа, тъй като Крит е основна туристическа дестинация. През април 2018 г. вътрешното пространство на летището е модернизирано и разширено.

Ираклион е модерен град, който разполага с обширни съоръжения, които отговарят на всички нужди на своите посетители. Има много хотели, вариращи от луксозен клас до малки наемни стаи и младежки хостели, които работят целогодишно. Повечето от тях са разположени в стария град.

Що се отнася до забавленията, опциите са почти неограничени. Местните жители са хора, които обичат да излизат много, или за обяд, вечеря, кафе или питие. Затова има много ресторанти, семейни таверни, луксозни кафенета - снек-барове, традиционни кафенета, музикални зали с традиционни критски или бузуки, дискотеки, малки кръчми и музикални барове, на закрито или на открито, отворени целогодишно.

Ираклион е и бизнес център на района, затова разполага с много магазини, които продават дрехи, обувки, бижута и др. Магазините са отворени сутрин от 9:00 ч. до 14:00 ч. и вечер от 17:00 ч. до 21:00 ч., с изключение на вечерите на понеделник, сряда и събота.

Дългата история и космополитния характер на Ираклион се отразяват в богатия му културен живот. Голяма част от културни събития, от музикални и танцови рецитали до театрални представления, до лекции, до художествени изложби и много други, се провеждат в много частни или обществени места, които градът предлага.

Основното културно събитие в Ираклион е летният културен фестивал , организиран от общината. Продължава три месеца, през които се провеждат концерти с екстравагантна музика, театър и танци, като изпълнителите са както гърци, така и чуждестранни. Повечето концерти се провеждат на открито в няколко театъра, които са създадени от бастионите на венецианските стени, допълвайки пейзажа на всяко изпълнение.

Карнавалният празник, парадът в Ираклион, общинското кино и Средиземноморския фестивал на изкуствата (25 септември - 05 октомври) също се организират от община Ираклион.

Историята е много жива в стария град на Ираклион, точно както в повечето гръцки градове. Централният площад, заобиколен от кафенета, магазини и ресторанти, е доминиран от фонтана на лъвовете. Той е построен през 1628 г. От централния площад тръгва улицата на „Централния пазар”, която завършва на площад „Корнару”. Вляво улица Авероф отвежда до кв. Елефтериас. Главният площад на Ираклион, където е археологическият музей, води до катедралата Агиос Минас и музея Агия Айкатерини.

В старата част на Ираклион посетителите могат да се разходят покрай венецианските стени, които се срещат в старото пристанище и „Кулес” – крепостта, която се издига в старото пристанище на града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ираклион