Корфу е гръцки остров в Йонийско море. Той е вторият по големина от Йонийските острови и се намира близо до брега на албанския град Саранда, от който го дели само един проток. Местоположението му е близо до брега на албанския град. Бреговете му се мият от водите на три морета: на запад - Йонийско море, на север - Адриатическо море, на юг - Средиземно море. Заради интересното си местоположение островът притежава уникален климат.

Островът има площ 641 кв. км, дължина 58 км и широчина в най-широката част 27 км. Северната част на Корфу е планинска, а южната е заета от равнини. Заради интересното си местоположение остров Корфу притежава уникален климат.

Най-високият връх тук е Пантократор с височина 906 м. Най-големият град с население от около 28 200 жители също се казва Корфу. Типично за гръцките острови е за тях да има легенди от древногръцката митология. За нищо нетипично не се приема факта че като всеки друг гръцки остров, и този е свързан с древногръцката митология, и по-точно с любовта на Посейдон към дъщерята на речния бог Азоп - Керкира. Според легендата Посейдон с помощта на Зевс, я отвлича и я завежда на безименния дотогава остров. За да докаже неизмеримата си любов, той кръщава острова Корфу в чест на любимата си, която му ражда синът му Феакс.

Миналото на остров Корфу е една изпъстрена със събития история. През вековете Корфу е предизвиквал апетита на римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия и Англия. Корфу е отстъпен доброволно на Гърция от Англия през 1864 г. Остров Корфу е много популярна туристическа дестинация. Това райско кътче на планетата е ограден с хубави плажове и привлекателни морски води. Обликът на основният град - Корфу или Керкира, е прекрасен римейк от изящни италиански постройки, тесни улички и величествени френски аркади. Културното пътешествие на посетителите на града преминава през музеи, а духовното - през интересни църкви. Един такъв е музеят с красиви градини на юг от Корфу, който в миналото е бил родното място на британския принц Филип. С добър рейтинг сред туристите е и азиатският музей, който е разположен в бившата резиденция на британския главен комисар. Особен интерес предизвиква превъзходния исторически музей и църквата "Айос Спиридон", където е положено мумифицираното тяло на светеца-покровител на остров Корфу. Освен из град Корфу, туристите се записват за екскурзии и до красивите островчета Влахерна и Пондикониси.

Погледнат от високо, северният бряг на остров Корфу буди възхищение. Това умело преплитане на луксозни и скъпарски курорти с рибарски селища с пленителен пейзаж оставя незабравим отпечатък в съзнанието на всеки, докоснал се до прелестта на гръцкия остров. Западният бряг на Корфу не отстъпва по пленителност на северния. Туристическата индустрия е провокирала построяването на големи хотелски конгломерати, за да бъдат достъпни пясъчните плажни ивици и красивият декор от зелени планини.

Сърцето на остров Корфу е превзето от традиционни, непокорени от съвремието селца, които са готови да предложат подслон и храна на всеки, удостоил ги с вниманието си. Една разходка по планинските върхове възнаграждава с гледка към безкраен зелен килим, вливащ се в безкрайна морска синева.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Корфу (Керкира)