Итака е остров в Йонийско море, управляван от Република Гърция. Известен е най-вече като родно място и царство на героя от древногръцките епоси "Илиада" и "Одисея" Одисей. Остров Итака е разположен на юг от Левкадия и на североизток от Кефалония. Това е вторият най-малък остров от групата на така наречените "Седемте острова". Основен поминък за острова са туризмът и риболовът.

Независимо, че през последните години Итака печели все повече от облагите на туристическата индустрия, автентичният вид на острова си остава непокътнат. Изключително строго се съблюдават правилата за строеж и заради това тук няма да бъдат изградени огромни хотелски комплекси или непривлекателни здания. Да избереш остров Итака е израз на изискан избор на пътешественика. Това е място, където човек трябва да знае как да се потопи в в съхранената атмосфера на малките гръцки острови. Итака или Итаки, както е наричат местните хора, напълно заслужено може да бъде наречена земя за откриване.

Забележителни места на остров не са никак малко. Такова място е например Вати - столицата на острова. Изградена е на брега на малък, защитен от вълните залив, в средата на който се намира малък остров - Лазарето. Островът е мястото, където се намира една стара забележителност - постройката Карантината. На много малко разстояние от самото селище се намират няколко хубави плажа и свързаните с Одисей обекти - извора Аретуса и Пещерата на нимфите.

Най-живописното селище на Итака е Киони, което е като магнит за туристите. Намира се на брега на малък залив и представлява красиво малко пристанище, с всички необходими туристически удобства - кафенета, ресторанти, барове и др.

И като се говори за забележителности, изгрява ярката звезда на манастирът на Катарон. Той е посветен на Богородица от Катарон. Разположен е на един връх и е най-важното място за поклонения на остров Итака. Дали по други причини, но задължително заради една - че това е единственото място, където е поставен бюст-паметник на Одисей, Ставрос, главно селище на Северна Итака - Ставрос, задължително трябва да бъде посетено.

Плажове на Итака за са многобройни и красиви, но пясъкът е оскъден и затова брега е обсипан с дребни камъчета. Плажът на Писо Аетос с кристална си вода, Саракинико - превъзходен плаж на брега на малък залив, недалеч от Вати, плажът на Ай Яни (Свети Иван), с груби и фини камъчета и с кристална зеленикава вода, изключително допринасят за популярността на Итака сред туристите.

През годините остров Итака е посещаван от много известни личности - София Лорен, британската кралска фамилия, Мадона, Никълъс Кейдж, Том Ханкс, Шаде, Джейми Лий Къртис, мистър Бийн и др. Последният дори притежава и собствена къща на острова, но не се знае къде точно се намира.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Итака