Кефалония е остров в Йонийско море, част от Република Гърция. Островът е с площ от около 800 кв. км и население – около 42 100 жители. Кефалония подобно на други свои братя от групата на Йонийксите острови не е бил под османско владичество. Причината за това е, че земите му са били от изключителна важност за венецианската морска империя. Най-високата точка на Кефалония е планината Еном (1628 м.), а островът се намира в сеизмична зона, като през 1953 г. Кефалония е силно засегнат от земетресение. Най-големият град и столица на едноименната провинция е Аргостолион.

И днес Кефалония е остров с голяма значимост и популярност. Той влиза в киното, след като е избран на него да се снима лентата "Капитан Корели". Това довежда хиляди туристи на остров Кефалония, дошли жадни за слънчеви лъчи и приключения.

Заради голямата си площ, островът не се чувства пренаселен по време на сезона на ваканциите. Градчетата и селцата на Кефалония успяват да запазят своята независимост в забързания ритъм на туристическата индустрия. Южният бряг на Кефалония е изпъстрен с най-хубавите плажове, който принадлежат на най-хубавите курорти на острова. Сред по-старите курорти на този бряг са Порос и Скала, от крайбрежния път между които се открива спираща дъха гледка.

Айос Йоргиос е старата венецианска столица на Кефалония, която днес е построена наново след опостушително земетресение с предназначение на голямо търговско пристанище и носи името Сами. Сами предлага на своите посетители няколко хубави плажа и приятни таверни. Днес за онова време са останали венециански руйни, които да съхранят белега на значимостта на Кефалония. Северно от Сами се намира друго подходящо за туризъм селище на острова - Ая Ефимия. Представлява гостоприемно рибарско селище и евтин курорт едновременно. На западния бряг на остров Кефалония се кипри Асос - красиво селище, кацнало на тесен провлак, и надничащо изпод стара крепост. Природни забележителности в близост до Сами са пещерите Дрогарати и Мелисани.

Земетресенията не са било опостушителни за пренаселеното градче Фискардо - най-северната точка на Кефалония, оцеляло като по чудо. Слави се с красива пристанищна част, която нежно е прегърнала пълен с яхти залив. Но не навсякъде е така. Ликсури дължи странния си чар на нестандартното моделиране, дължащо се отново на природната стихия. Въпреки всичко Ликсури предлага няколко хубави плажа, където вълните мокрят червения им пясък. Западният бряг на Кефалония предлага възможности за интересни разходки покрай шеметни скали, които гордо покровителстват красиви плажове.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Кефалония