Остров Закинтос е един от островите в Йонийско море, по-точно той е третият по големина от Йонийските острови. На територията на острова има много пещери. Закинтос е планински остров, а в него се намират живописни малки селца. Островът е една от основните туристически дестинации в Гърция.

Дали ще бъде наречен Закинтос или Занте, няма значение - знае се, че се говори за най-южният от Йониийските острови. Историята му е белязана от опостушителни земетресения, от тежки нашествия, османско подтисничество и мечтано освобождение. Една легенда разказва, че Дева Мария от църквата в Кери е обвила остров Закинтос в мъгла, за да успее да го опази от нападения на пирати мародери.

Природата наказва много Закинтос, след като тежки земетресения нанасят големи поражения. Но все пак голяма част от 410-те кв.км. островна площ е все още зелена и със запазена природа.

"Цветето на Леванта", както е известен град Закинтос, е една от жертвите на природното бедствие. Но това не отчайва никой. Напротив градът е възстановен и то по старите му планове, за да се запази атмосферата му от преди катастрофалната дата 12 август 1953 г. Днес на визитната му картичка се кипрят безистени, импозантни обществени сгради, музеи и натоварено търговско пристанище. И за да е още по-съхранена историята, днес в Закинтос функционира византийски музей, в който са съхранени произведения на изкуството и съкровища от сградите, разрушени от земетресението.

Източният бряг на остров Закинтос е отдал доброволно земите си на пренаселени с туристи курорти. Намиращият се на юг полуостров Василикос не се слави с хотелски конгломерати - той се е ограничил до няколко малки курорти и плажове. Разбира се не бива да се подценяват преимуществата му. Йеракас е едно от тях - красив плаж на носа на полуострова, дори превърнат в защитена зона за размножаване на големите морски костенурки. Заради тях дори е разкрит информационен център, запознаващ с подробности около този животински представител. На север пейзажът на Закинтос е изпъстрен с редуващи се рибарски селища и тихи и спокойни морски курорти.

И за да говорим с пълна сила за туризъм, трябва да отидем на южния бряг на остров Закинтос. Там знаят как да се погрижат пълноценно за всеки един посетител. В Каламаки и Лаганас животът никога не спира - забавления се предлагат денонощно. Претъпканите им плажове предлагат английски кръчми и съоръжения за водни спортове. Най-известният плаж на остров Закинтос е този на заливчето на контрабандистите.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Закинтос