Бурса става първата столица на младата Османска империя, след като градът е превзет от Орхан Гази – първият султан на империята през 1326 г. Тук процъфтява османската архитектура. Повече от 125 джамии има тук. Зелената джамия е сред най-хубавите джамии на Турция. Работа по нея започва през 1421 г., по време на царуването на Мехмед І Челеби (1413-1421).

Красотата и се вижда от мраморния вход, където в камъка са издялани сложни, но леки мотиви. Вътре е море от синьо-зелени плочки от Изник. Централната зала има два ниски купола, единия от който изпраща надолу лъч светлина, осветявайки фонтан, издялан от парче мрамор. Зеленият мавзолей е гробницата на Мехмед І Челеби, построен през 1424 г.

Покритият пазар е построен през 1400 г. от Йълдъръм Баязид І (1389-1402). Разрушен от земетресение през 1855 г., той е възстановен бързо.

Поразителната Голяма джамия е от 1396 г. Построена е от султан Баязид след като дава обет да построи 20 джамии, ако спечели битката при Никопол.

Крепостта е там, където започва Бурса. В малък парк недалеч от стените на цитаделата, са гробниците на Осман и Орхан, смятани за основатели на Османската империя. Думата “османска” произлиза от “османлъ” – народът, воден от Осман. Син на военния предводител Ертугрул Гази, Осман желае да разшири границите на бащината си държава и обсажда града. Няколко години след смъртта му, Бурса най-после се предава (1326 г.).

Днес Бурса е един от преуспяващите турски градове смесица от съвременност, стари каменни сгради и заможни предградия с прекрасни дървени османски вили. Жителите на града наричат своя град Зелената Бурса – заради зелените плочки от Изник, украсяващи някои от най-прочутите му паметници, а също и заради парковете, градините, националния ловен парк и намиращата се наблизо планина Улудаг – популярен ски-курорт.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бурса