Троя е античен град в съвременна Турция, намиращ се в далечния северозапад на региона, известен в края на класическата античност като Мала Азия, сега известен като Анатолия. Градът е точно на юг от югозападната част на пролива Дарданелите, недалеч от брега на Егейско море, и северозападно от връх Ида. Съвременното местоположение на града е известно като Хисарлик. В този град в миналото е „горяла” Троянската война, описана в една от двете епични поеми, приписвани на Омир. Троя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1998 година.

Нова столица, наречена Илион, е основана на мястото на днешния град от римския император Август. Градът процъфтява до основаването на Константинопол, става епископство, но значимостта започва постепенно да затихва през византийската епоха. Години наред Троя не е бил охраняван и поради тази причина е ставал обект на  множество плячкосвания.

Съществуването на Троя е много оспорвано, но мистерията около съществуването на града започва да се разплита с разкопки, извършени след 1860 г.

През 1865 г. английският археолог Франк Калверт започва проучвателни разкопки в поле, което е купил от местен земеделски производител в Хисарлик. През 1868 г. Хайнрих Шлиман, богат немски бизнесмен и археолог, също започва разкопки в района след случайна среща с Калверт при Чанаккале. Тези разкопки разкриват няколко града, построени последователно. Първоначално Шлиман бил скептичен по отношение на идентифицирането на Хисарлик с Троя, но бил убеден от Калверт и поел разкопките на Калверт на източната половина на мястото Хисарлик, което било на собствеността на Калверт. Троя бива идентифицирана с град, наречен Вилуса от хетите и като цяло се идентифицира с Хомерската Троя.

Днес хълмът в Хисарлик дава името си на малко селище близо до руините, което подкрепя туристическата търговия при посещаване на археологическия обект Троя. Тя се намира в провинция Чанаккале, на около 30 км югозападно от столицата на провинцията, наричана още Чанаккале. Благодарение на местоположението си – Троя е в близост до Егейско море, Мраморно море и Черно море, градът се превръща в център за военни и търговски цели.

През лятото на 2006 г. разкопките продължават под ръководството на колегата на Корфман Ернст Перника с ново разрешително за копаене. През 2013 г. международен екип, ръководен от Уилям Ейлърд, археолог от Университета на Уисконсин-Мадисън, трябвало да извърши нови разкопки. За тези разкопки е трябвало да се използва новата техника на "молекулярна археология". Няколко дни преди екипът от Уисконсин да започне експедицията си, Турция отмени около 100 разрешителни за разкопки, включително и това на Уисконсин.

През март 2014 г. се обявява, че ще се извършат ново разкопки, които ще бъдат спонсорирани от частна компания и ще се проведат от университета на Чанаккале. Това е първият първият турски екип, който ще копае. Планирано е разкопките и изследванията да продължат 12 месеца и ще са ръководени от доцент Рюстем Аслан. Ректорът на университета заявил, че "разкритите в Троя части ще допринесат много за културата и туризма на Чанаккале. Може би това ще стане едно от най-важните исторически места в Турция."

Стените на Троя, първоначално издигнати през бронзовата епоха между 3000 и 2600 г. пр. Хр., са основната защита на града. Останките от тези стените са проучени чрез гореспоменатите разкопки, които хвърлят светлина върху самия исторически град. Укрепленията показват важността на отбраната и на това как войната е важен въпрос за древните градове.

Стените обграждат града, като се простират на няколкостотин метра, а по времето, когато са били построени, те са били високи над 5 метра . Били са изградени от варовик, с наблюдателни кули и тухлени укрепления, и издигнати могили, които са служили като защитни бариери. По време на всички фази, стените са служили като най-голямото укрепление, което защитава троянците от техните врагове. Отбранителните механизми, като стените на Троя например, хвърлиха светлина върху темата за войната в древни времена.

Музей Троя е археологически музей, разположен в близост до археологическия обект на древния гръцки град Троя, в северозападната част на Турция. Открит през 2018 г., той представя исторически артефакти от Троя и някои други древни градове около и на близките острови.

Задължително трябва да се разгледат руините. Троя е била разрушавана и възстановена девет пъти, като от всеки от деветте пластта на възстановения град все още има нещо останало и до днес.

Изкачването по стълбите на реконструираният троянски кон на входа на археологическия обект е задължителна част от всяка обиколка на Троя. Хубаво е да се направи през делничните дни, тъй като стълбите (и вътрешността на самия кон) могат да бъдат пренаселени през уикендите от ученици на училищна екскурзия например.

Етикети: Бяло море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Троя