Пергам и руините му са на 8 км от модерния град Бергама. Пергам е от големите сили на древния свят, въпреки, че славата му трае относително кратко.

Впечатлен от непревземаемата му крепост, през ІІІ-ІІ в.пр.Хр., Лизимах, един от генералите на Александър Велики, решава, че това е мястото, където може да прибере плячката, натрупана от него по време на походите в Мала Азия. Когато Лизимах е убит през 281 г.пр.Хр., Филетерус, комендантът на Пергам, сам се настанява в града.

Династията основана от него, известна като Атлаиди, управлява до 133 г.пр.Хр., когато Лудият Аталус ІІІ умира и завещава цялото царство на Рим. По време на своя разцвет градът е великолепен архитектурен и артистичен център – особено при управлението на Евмекс ІІ (197-159 г.пр.Хр.).Той построява прочутата Пергамска библиотека, която съдържала 200 000 книги.

Започвайки да конкурира библиотеката в АлександрияЕгипет, египтяните забраняват продажбата на папирус на Пергам. Тогава Пергам си създава нов материал за писане – пергамент, направен от животинска кожа, вместо от тръстика. По-късно библиотеката на Пергам е транспортирана в Александрия от Клеопатра, където остава до VІІ в.сл.Хр., когато е унищожена от фанатичния халиф Омар, според който книгите са антиислямски.

Интересни са останките на акропола. Тук частично е възстановен Храма на Траян. Върху терасите точно отдолу могат да се видят оскъдните останки от Храма на Атина и Олтара на Зевс. Олтарът на Зевс е открит от немски археолози и е един от най-величествените паметници на Гръцкия свят. Те изпращат всичко намерено в берлинския музей “Пергамон”, включително и фриза дълъг 400 стъпки, където е нарисувана битката на боговете с титаните. Големият театър, изсечен в стръмния склон, западно от терасата, върху която е Храмът на Атина, може да побере 10 000 зрители и още пази своята акустика.

Асклепионът – светилището на Асклепий, се състои от храм, галерия и лековит извор и се смята за първата в света здравна клиника с цялостно обслужване. Имало и плувни басейни, които се използвали за кални и свещени водни бани. Подземен коридор води до свещеното пространство на Храма на Телесфор, където поклонниците се молят, изпаднат в транс и после описват своите сънища.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пергам (Бергама)