Ефес

Информация | Kарта
seen
12916
facebook
Ефес

Ефес е най-добре запазеният и вероятно най-предизвикателният древен град. Делфийският оракул довел понтийските гърци тук от централна Гърция през ХІ в.пр.Хр. Ефес, в миналото до морето, бързо става мощно търговско пристанище и свещен център на култа към Артемида. По-късно Ефес става римски град. Известен е със своите ковачи на сребро. Смята се, че Св.Павел е написал някои от своите Послания тук. Св.Йоан посещава Ефес между 37 и 48 г.сл.Хр. През 431 г. Ефес е сцена на Третия вселенски събор, по време на който Мария е провъзгласена за Богородица. През 1000 г., когато кръстоносците идват от запад, а турците от изток, Ефес е известен като Хагиос Теологос и е преместен на 5 км от морето. Новият град е заобиколен от укрепления и е построена цитаделата. Градът е присъединен към Османската империя в началото на ХV в.

Ефес е едно от най-големите реконструирани древни места в света. Запазените руини са преоткрити в края на 1800 г. и разкопките продължават почти столетие. На стадиона от І в.сл.Хр., надбягванията с колесници и с коне са били провеждани по писта дълга 217 м. Гладиатори и диви зверове се срещали в битка пред 70 000 зрители. Театърът е имал 25 00 места. Огромна полуокръжност, с редици от извити пейки, той е започнат от Лизимах и завършен от императорите Клавдий и Траян през ІІ в.сл.Хр.

Близо до театъра е красивата двуетажна Библиотека на Целз, където все още могат да си видят рулата от папирус.

Снимки Ефес
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Ефес. Снимки от Ефес и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Ефес - библиотеката
Руини от Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес
Ефес - античен театър
Античният театър в Ефес
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS