Бодрум, известен през Античността като Халикарнас, има пълно право да бъде водещия турски курорт. Модерният град се простира край брега на два сърповидно изрязани залива и е любимо убежище на турските богаташи.

Основан около 1000 г.пр.Хр., Халикарнас е една от първите гръцки колонии в Азия. Той достига своя апогей при Мавзол, който управлява то 377-353 г.пр.Хр. След смъртта му го наследява неговата съпруга Артемизия. По нейно нареждане е построена голяма гробница от бял мрамор на Мавзол, която е сред Седемте чудеса на света. Мавзолеят е имал солидна правоъгълна основа, обградена с 36 йонийски колони, с пирамида на върха, увенчана с масивна статуя на Мавзол и Артемизия в колесница. Мавзолеят е разрушен и няма останки. Петронионът(замъкът Св.Петър) е най-забележителното място в модерния Бодрум.

Европейските кръстоносци, превземат Бодрум през 1202 г., разрушават мавзолея и използват камъните за построяването на Петрониона. Замъкът и неговите красиви градини, виждащи се от всяка част на града, изглеждат като от приказка. Вътре се намира необикновеният Музей на подводната археология, със съкровища, намерени от историческите корабокрушения и развалини, открити в Егейско море.

Етикети: Бяло море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бодрум