Мармарис е пристанищен град и туристически курорт на средиземноморското крайбрежие, разположен в провинция Мугла, югозападна Турция, по протежение на брега на турската ривиера, сред великолепна обстановка от две пресичащи се планини, потънали в зеленината на борови гори. Животът в курорта Мармарис не кипи в луксозните хотели. Животът протича по улиците, по уникалната крайбрежна ивица, в накипрените кафенета на открито, ресторантите, баровете, дискотеките. Най-знаменитите от тях се намират на Bar Street-улицата – над 40 дискотеки и барове, наредени един до друг, не спират музиката до 5 часа сутринта.

Основният източник на доходи в Мармарис е туризмът. Разположен на турското тюркоазено крайбрежие, Мармарис е популярен като круизна дестинация и яхтено пристанище. Освен това Мармарис предлага изобилие от всички модерни ресторанти, барове и оживени клубове, които бихте очаквали, архитектурни бижута като възстановеният замък на Сюлейман в привлекателния калдъръмен стар квартал. Извън това мястото също така идва с плаж, който е разположен по цялата дължина на курорта. Извън оживения град, заливчетата на полуостров Датча създават прекрасни дестинации за еднодневна екскурзия за тези, които обичат да пътуват с лодка. Той е и център за ветроходство и гмуркане , притежава две големи и няколко по-малки яхтени пристанища.

Въпреки че не е с точност потвърдено, когато Мармарис е бил основан през VI в. Пр. Хр. мястото е било известно като Фискос, на латински Фицк. Градът е бил част от Римската империя, по-късно Византия. Селището е било част от Кария, принадлежаща на Родос, и отличаваща се с великолепно пристанище и свещена гора.

Според историка Херодот на мястото е имало замък от 3000 г. пр. Хр. През 334 г. пр. Хр. Кария е завладяна от Александър Велики, а крепостта Фискос – обсадена. 600-те жители на града разбират, че нямат никакъв шанс срещу нахлуващата армия, затова обират всички ценности и се отправят към хълмовете на близките планини със своите жени и деца. Нашествениците, добре запознати със стратегическата стойност на замъка, ремонтират разрушените участъци, за да настанят няколкостотин войници, преди главната армия да се върне у дома.

Градът станал известен като Мармарис през периода на Бейлик от Ментеше – името произлиза от турската дума mermer, на гръцки mārmaron – в превод „мрамор”. В крайна сметка името Мармарис идва заради богатите находища на мрамор в региона, както и заради важната роля на градското пристанище в търговията с мрамор.

В средата на XV век султан Мехмед Завоевателят завладява и обединява различни племена и царства на Анадола и Балканите и обсажда Константинопол. Рицарите на Св. Йоан, разположени на Родос, са се борили с турци в продължение на много години, като успяват да издържат на атаките и на Мехмед II. Когато султан Сюлейман Великолепният тръгнал да поход за завладяването на Родос, Мармарис служил като база за османския флот. Лорд Нелсън и цялата му флота се приютяват в пристанището на Мармарис през 1798 г. по пътя към Египет, за да победят армадата на Наполеон по време на Средиземноморската кампания.

Земетресенията във Фетие през 1957 г. почти напълно разрушават града. Само замъка Мармарис и историческите сгради около крепостта остават невредими. От 1979 г. в замъка продължават ремонтните работи. Под егидата на Министерството на културата замъкът е превърнат в музей със седем галерии. Най-големата се използва като изложбена зала, вътрешният двор на която е украсен със сезонни цветя.

Един от най-лазурните и приятни за почивка квартали на Мармарис е „Ичмелер“. Името на намиращият се на 8 км. от центъра на града квартал означава „изгубен рай” и това никак не е случайно или неподходящо. Влизайки в този квартал, човек потъва в живопистта на уникалното сливане на планина с море. В този квартал на Мармарис е наситено с магазини, екзотична природа, различни видове палми, портокалови дръвчета, цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета. Освен това в тази част на града има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове и кристално чиста морска вода.

Дълбоко обграден с палми бар, пълен с кафенета, ресторанти и барове по цялата си дължина, тесния плаж на Мармарис се състои от вулканичен пясък и камъчета. Има много шезлонги, както и пълната гама от водни спортове. Ивицата в крайна сметка се свързва с Лонг Бийч, който се простира на 10 километра до съседния Ичмелер - автобус на долмус може да ви отведе там, ако искате промяна на обстановката.

Пътуването до традиционна турска баня е почти задължително ако сте в Мармарис. Най-старата турска баня е Сюлейман Хамам от XVI век, която е на пешеходно разстояние от Капалъ чарши.

На по-малко от час път с катамаран е гръцкият остров Родос и неговата столица Родос. Пешеходна обиколка на средновековния стар град минава през най-големите му забележителности - крепостния замък и калдъръмената улица на рицарите, заедно с гръцкия акропол и римския амфитеатър.

Крепостта в Мармарис е в списъка със задължителните за посещения забележителности на Мармарис. Малката крепост се намира на пристанището и е построена през 1522 г. Претърпяла е разрушения, но днес е реставрирана и отворена за посещения. Отидете и се насладете на гледките, които се разкриват или разгледайте средновековни оръжия и древни предмети.

Остров Седир или Островът на Клеопатра е място, свързано с легенда – Марк Антоний поръчал да донесат пясък от Египет, за да прекара медения си месец с Клеопатра. Днес посетители и местни жители се наслаждават на златист пясъчен плаж, какъвто не се среща никъде другаде по Средиземноморието. Посетителите трябва да знаят, че не могат да изнесат и една шепа пясък от този плаж. Други правила са вземане на душ преди тръгване, а обувките и кърпите са забранени.

Национален парк Günnücek на намира на 2 км източно от Мармарис и е чудесно място за разходки и почивка в парка. Паркът разполага със специална площадка за къмпинг и малък собствен плаж. Паркът е достъпен както пеша, така и с кола.

Аквапарк Атлантис е най-големият воден парк в курорта. Намира се точно на брега на морето и предлага най-различни развлечения като пързалки, басейни, заведения и други. Аквапаркът е подходящ за семейства с деца.

Търсачите на емоциите от нощния живот задължително трябва да посетят клуб „Тюрбан”, откритият дансинг на който продължава направо в морето, което е изключително впечатляващо. Ако сте в Мармарис през май, ще имате честа да наблюдавате фестивала на яхтите, което събира огромен брой разнообразни яхти и може да се опише с две думи – неописуемо зрелище.

На 80 км от Мармарис можете да откриете град Далян, който е популярен със своите минерални извори и лечебна кал.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мармарис