В началото на ХХ в. Анкара (323786) е един прашен, провинциален град, докато Ататюрк решава този град да стане столица на новата република. Най-ранните останки от минали епохи са при Хисар(Цитаделата). Усилена от римляните, построена наново от византийците и поддържана от селджуките и османците, крепостта е вътре в града. От 20-те кули, които някога пазели постройката, 15 все още стоят на различни височини. Най-старата джамия в града, малката Алаадин Джами е също тук.

Великолепният Музей на анадолските цивилизации на Анкара, е малък, но колекцията е от голяма класа. Шедьоврите от Неолитната и Бронзовата епоха, от Асирия, Фригия, Урарту, Древна Гърция и Рим са грижливо изложени. Тук могат да се видят грациозните еленови изображения, които украсяват пощенските картички от цяла Турция, както и бронзова статуетка на бик (около 2400 г.пр.Хр.), варовиков каподийски идол с две глави (3000 г.пр.Хр.), ваза с формата на глава на овен (1900 г.пр.Хр.).

Колоната на Юлиан е издигната в чест на римския император Юлиан Отстъпник (361-363). Колоната има 15 барабана с вертикални жлебове. На върха има коринтски капител и напомня за посещението на императора през 362 г., когато той е предвождал армията в битка с персите.

Храмът на Август е построен през 29-25 г.пр.Хр. Август изисквал признание за постиженията на своето управление и затова поискал да има надпис на “Свещенните неща” издялани във всеки храм. Надписът открит тук през 1555 г. от фламандски дипломат, е най-дълъг латински надпис, открит някога.

Мавзолеят на Ататюрк е кацнал на входа на храма. Самият музей има огромна зала с брилянтни златни мозайки и мрамор и седем високи прозореца гледащи над Анкара, построен от Ататюрк.

Аладжахьойюк е място, заселено от 3500 г.пр.Хр., но е разкрито едва през ХІХ в. от англичанина Джон Хамилтън. Разкопките са извадили на бял свят 15 нива. В 13-те правоъгълни гробници са намерени златни диадеми, колани, гердани и др. Скъпоценности, сребърни гребени, огледала, съдове за пиене и др., които са в Музея на анадолските цивилизации в Анкара.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Анкара