Коня процъфтява под римска власт и подслонява един от първите църковни събори през 235 г. Възражда се в началото на ХІІІ в., по време на Аладин Кейкубат. Това е златната ера на Коня, която продължава до завладяването му от монголските нашественици. Тука е родината на въртящите се дервиши.

Най-посещаваното място в Коня е Музеят “Мевлана” и гробницата на Мевлана Джалаладин. Манастира “Мевлана” става музей през 1927 г. Интересно е да се видят килиите на дервишите. В отделна стая на пиедестал се намира огромният гроб на Мевлана. Носилката е покрита с покривка от брокат избродирана със златна нишка и тежаща почти 41 кг. Вярващите притискат чела към свещените сребърни стъпала, които водят до платформата на гроба. Това е едно извънредно важно място за вярващите и интересна атракция за туристите.

Красивата Алаадин Джами е завършена през 1220 г. и сега реставрирана, увенчава хълма на Алаадин. Джамията е в сирийски стил. Нейният амвон е заобиколен от 42 колони, взети от римски храмове.

Бюйюк Каратай Медресе е теологическа семинария, основана от емира Джелаладин Каратай през 1251 г. Медресето сега е един изключителен музей за керамика.

Семинарията “Стройното минаре” от ХІІІ в. има украсено със сини гледжосани плочки минаре. Сега е музей, наричан още “Индже минаре”, който има хубава колекция от камък и дърворезба.

Кристалната семинария е отворена през 1242 г. като школа по Ислямска юриспруденция. Богата украса от плочи осигурява величествен дом за Тюрба Мюзеси (Музея на погребалните паметници).

Сградата на останките от комплекса “Сахит Ата” от 1283 г. са превърнати в Археологически музей. Най-интересно е мраморното пано от ІІІ в.пр.Хр. с дванадесетте подвига на Херкулес.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Коня