Колизеумът в Рим – един непреходен разказвач едновременно за жестокост и римско величие. Колизеумът в Рим – неповторимо архитектурно и инженерно чудо. Колизеумът в Рим – амфитеатърът на Цезарите. Колизеумът в Рим – една от най-впечатляващите сгради в историята. Сграда, внушителна заради вида си. Историческо наследство, запомнящо се с броя на хората, които са се погубили в нея. Забележителност, вечна с това, което е оставила зад себе си – спомен за великата Римска империя. Този архитектурен шедьовър не без причина е заслужил своето почетно мястото в списъка на Новите седем чудеса на света. Освен всичко, което казахме, трябва да споменен и още една важна подробност - Колизеумът в Рим е вдъхновил много архитекти при изготвяне на проекти за много театри и увеселителни заведения.

Този значим монумент има интересна и трудна история. Колизеумът е построен, за да бъде поднесен като подарък за народа на Рим. Местата в този амфитеатър били разпределени според класата, ранга и пола на посетителите. Императорът разполагал със своя мраморна ложа на първия ред, сенаторите му се нареждали край него. Следващите атрактивни места били отредени за влиятелните и богати жители на Рим, а зад тях се нареждали обикновените мъже. На жените от простолюдието били отредени най-непривликателните места – тези, които се намирали най-горе. Четири века Колизеумът служи като арена за игри и зрелища, но той претърпява множество катаклизми и промени на предназначението му. През 217 г. гръмотевица  опожарява високте етажи на сградата, а земетресения през 442 г., 470 г. и 847 г. допринасят допълнително за сериозното му разрушение. В анаслите на историята е записано, че последната известна гладиаторска борба се е състояла през 404 г., а последната борба на зверове – през 523 г.

И така, историята на Колизеума започва да се пише през 72 г.сл.н.е., когато император Веспасиан започва строителството му. Заветът на императора продължава неговият син Тит, който открива Колизеума през 80 г. с грандиозни тържества и игри, които продължават над 100 дни, а в тях участие взимат над 3000 гладиатора. Но това не било окончателното завършване на строежа на амфитеатъра. Независимо, че са се провеждали игри, ремонтите и довършителните дейности продължавали. Затова се смята, че сградата е изцяло и официално завършена от брата на Тит - Домициан. Първоначалното име на Колизеума е Амфитеатър на Флавиите или Амфитеатър на Цезарите.

Сегашното му име било присовено през VIII век, като се смята, че то е взаимствано от намиращия се в близост Неронов колос – 37-метрова огромна бронзова статуя. Или може би името идва от внущителните му размери, които са наистина зашеметяващи: Колизеумът в Рим се простира на площ от 160 000 кв.м. и се издига на над 48 метра височина. Архитектурното чудо разполага с над 80 входа, които да пропуснат максималният капацитет посетители - 50000 зрители. Западният изход на Колизеума бил наречен Портата на смъртта, защото през него изкарвали мъртвите гладиатори. В историята на Колизеума с кръв е записана смърта на над 500000 дущи и на над 1000000 животни.

За строежа на внушителния Колизеум са изразходвани около 100000 кубични метра травертин, добиван в една кариера в близост до река Тибър. За улесняване на процеса е изграден път от самата кариера до Рим. В строежа на Колизеума са използвани още тухли, цимент и туфени блокове. Различните материали, които са използвани в специална комбинация, са избрани, за да подобрят стабилността и еластичността на цялата сграда. И така за основните пиластри е използван травертин, за сводовете - цимент, за радиалните стени - туф и травертин.

В конструкцията на Колизеума силно се открояват 80-те арки. Четири от тях са за главните входове, а останалите 76 имат задачата да улеснят достъпа до местата за сядане. Размерите им са 4,2 м широчина и 7,05 м височина на приземния етаж. Днес едва 31 арки от външния пръстен са останали незасегнати. В архитектурно отношение за полуколоните на приземния етаж е заложено на дорийския стил, за тези на втория – на йонийския стил, и за тези на горния етаж – на коринтския стил. Арената на Колизеума има формата на елипса, осите на която са с размери  76 м на 44 м.

Освен за забавлението на народа, грижи са полагани и за комфорта на зрителите. Заради този комфорт амфитеатърът е покриван със сенник, който предпазвал зрителите от слънцето. Сенникът покривал 2/3 от арената и бил наклонен към центъра, за да може да улавя вятъра и да го насочва към зрителите. Всичко това се регулирало с въжета.

Като цяло сградата на Колизеума е пресечена от мрежа от коридори, които извеждат хората навън и се намират зад местата за сядане. Всичко е проектирано толкова гениално - конструкцията на коридора позволява в случай на опасност евакуацията да стане за 5 минути, а изпълването на амфитеатъра отново - за не повече от 15 минути.

Истината е, че Колизеумът не винаги е бил величествен амфитеатър. В един момент Колизеумът започва да се използва като гробище, а през VIII-IX век бива напълно изоставен и от величието му няма и следа. По време на Средновековието играе ролята на крепостно съоръжение. През XV-XVI век пък страда от набезите на хората и бива разграбен. Превръщат го в каменоломна, от която добиват материали за построяването на дворци и на прословутата базилика „Св. Петър”. Спасението на Колизеума идва през XVIII век, когато папа Бенедикт XIV решава да спаси това, коет е останалото от амфитеатъра, като го посвещава на Страстта Христова в памет на всички мъчениците, загинали в него. Реставрацията на Колизеума започва малко по-късно, като продължава и в наши дни.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Колизеумът (Colosseum)