Трабзон е град на Черноморското крайбрежие на североизточна Турция и столица на провинция Трабзон. Трабзон, разположен на историческия Път на коприната, се е превърнал през векове в търговски портал за Персия на югоизток и Кавказ на североизток. Венецианските и генуезките търговци са посещавали Трабзон през средновековния период и са продавали коприна, лен и вълнени тъкани. Република Генуа имала важна търговска колония в рамките на града, наречен Леонкастрон. Трабзон е в основата на няколко държави в дългата си история и е бил столица на Империята в Трапезунд между 1204 г. и 1461 г. През ранния модерен период Трабзон, поради важността на пристанището си, отново се превръща в център на търговията с Персия и Кавказ.

Според гръцки източници град Трабзон е основан през 756 г.пр.н.е. от милезийски търговци от Синопе. Той е бил един от няколкото милезийски търговски колонии по бреговете на Черно море. Подобно на повечето гръцки колонии, градът е бил малък анклав, а не империя. Като колония Трапезос първоначално отдава почит на Синопе, но се предполага, че ранната банкова дейност се появява в града още през IV век пр.н.е., като свидетлство за това е сребърна монета – драхма, от Трапез, намираща се в Британския музей в Лондон. Кир Велики добавя града към империята на Ахеменидите и вероятно е първият владетел, който консолидира източния регион на Черно море в една сатрапия.

До завладяването му от Александър Велики, Трабзон остава под властта на Ахеменидите. Местните управляващи семейства продължават да претендират за частично персийско наследство, а персийската култура има известно дълготрайно влияние върху града. През II век пр.н.е. градът, заедно с естествените си пристанища, е прибавен към Кралство Понтус по волята на Фарнас I. Митридат VI Евпатор го превръща в пристанище за Понтийската флота в стремежа си да отстрани римляните от Анадола.

След поражението на Митридат през 66 г. пр. Хр., Трабзон преминава в ръцете галатяните, но скоро се връща на внука на Митрадат. Когато царството е било анексирано към римската провинция Галатия два века по-късно, флотата преминава към нови командири. През следващия век император Адриан поръчва подобрения, за да даде на града по-структурирано пристанище. Императорът посещава Трабзон през 129 г. като част от своята инспекция на източната граница.

През следващите векове Трабзон е силно повлиян от две събития. По време на гражданската война между Септимий Север и Пескений Нигер, градът търпи сериозни разрушения. През 257 г. пък е ограбен от готите , въпреки че се защитава „със зъби и нокти”.

Въпреки че Трабзон е възстановен след нашествието на готите през 257 г. и персите през 258 г., градът не успява да възстанови във всички аспекти. Християнството навлиза в Трабзон през ІІІ век. Ранните християни търсят убежище в Понтийските планини на юг от града, където създават Вазелонския манастир през 270 г. и манастира Сумела през 386 г. сл. Хр. Още в Първия събор в Никея Трабзон е имал свой епископ. През IX век, самият град Трабзон става седалище на митрополит Лапицки.

Град Трабзон преживява още епохи в своята история, всяка от които остават своя отпечатък върху развитието му. Днес за всяка от тях са останали „свидетели”, които разказват за онези времена.

Трабзон има редица туристически атракции, някои от които датират от времето на древните империи, които някога са съществували в региона. В самия град може да се намери център от магазини, сергии и ресторанти, както и площад в центъра на града, на който има разположена прекрасна чайна градина.

Задължително трябва да се посети църквата Света София, която представлява зашеметяващ византийска църква, и е може би най-важната туристическа атракция на града. Други важни църковни обекти в града са джамията Фатих, джамията Йени кума, джамията Накип, джамията Хюсню Кеткуш, Джамия Гюлбахар Хатун и Тюрбе, както и Калепарк.

В провинция Трабзон основните забележителности са манастира на Панагия Сумела и. Манастирът е построен от страната на много стръмна планина с изглед към зелените гори на около 50 километра южно от града.

Други интересни места в региона са:

- Манастирът Каймакъл, който е бивш арменски манастир на Спасителя;

- Кизарският манастир Панагия Теоскепастос (Божията девица);

- Куштулският манастир на Грегориос Перистеретас;

- Вазелонският манастир Агиос Саввас;

- Пещерните църкви Агия Анна, Сота, Агиос Теодорос, Агиос Константинос, Агиос Кристохорос, църквите Агия Кириаки, Агиос Михаил и Панагия Цита.

Днес от замъка Трабзон са останали само руини. Външната стена на замъка сега служи за задна стена на военна сграда.

Музей Трабзон се намира в центъра на града и предлага интересни експонати от историята на региона, включително и впечатляваща колекция от византийски артефакти.

"Atatürk Köşkü" е вила, построена през 1890 г. от местен гръцки търговец. През 1924 г. Мустафа Кемал Ататюрк остава във вилата по време на посещението си в Трабзон. Той остава там отново през 1937 г. Днес в нея могат да се разгледат старинни стаи, а самата сграда служи като паметник на основателя и първия президент на Република Турция.

Парк Бозтепе е малък парк и чайна градина на хълмовете над Трабзон, който има панорамна гледка към почти целия град. Теренът в Трабзон се издига по такъв начин, че макар и гледката към града да е от високо, тя е достатъчно близо, за да може да се видят дори хората, които се движат в града.

Разходка покрай езерото Uzungöl, известно със своята естествена среда и пейзажи, също е задължителна част от една обиколка на Трабзон.

Много интересна би била и една разходка по Узун Сокак, която е една от най-претъпканите улици на Трабзон.

Районът на базар Трабзон предлага интересни възможности за пазаруване по древни тесни улички, продължаващи от улица Kunduracılar от градския площад.

Точка в една обиколка на Трабзон задължително трябва да бъде и имението Костаки, което се намира северно от Зейтинлик, близо до Узун Сокак.

Етикети: Черно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Трабзон