Диарбекир е един от най-старите градове, в най-северните области на Месопотамия. Той е видял доста врагове са своите 5000 г. Хурийците вероятно са основателите на града. След това идват асирийци, урартци, македонци, римляни, сасаниди и византийци. Накрая Селим І го превзема през 1515 г.

Римското влияние върху Диарбекир е очевидно в планирането на стария град. Представлява груб правоъгълник с две главни улици, свързващи четирите порти, ориентирани по четирите посоки на света. Като цяло градските стени са в добро състояние по цялата си дължина от 5 км. От оригиналните 72 кули, 67 все още стоят, украсени с много надписи на езика на всеки завоевател и със селджукски релефи на животни и хора. Археологическият музей се намира в джамията Зинджирийе Медресе, в който експонатите обхващат 4000 години от историята на града.

Най-забележителната джамия са стария град е Козъм Падишах Джами (1512 г.), прочута заради нейното Четирикрако минаре, което изглежда провесено във въздуха. Минарето балансира върху четири базалтови колони, което е чудо на средновековното инженерство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Диарбекир