Амстердам (Amsterdam) е истински бисер в огърлицата на европейските градове. Старата част на града се състои от канали и тесни улички, тръгващи радиално от една точка като спици на колело. 

1. Кралският дворец в Амстердам е огромна класическа постройка, построена върху 13 659 пилона, забити в мочурливата почва. Строежът приключва през 1655 г. Големите скулптури на фронтона представляват алегорично Амстердам, заобиколен от Нептун и морски същества. Тук е официалната кралска резиденция.

2. Нидерландският морски музей в Амстердам показва възстановени плавателни съдове и точно копие на тримачтов търговски кораб от 1749 г. Музеят проследява историята на холандското корабоплаване от издълбаните канута до модерните танкери с помощта на карти, картини и модели.

3. Къщата на Ане Франк в Амстердам е обезсмъртена от трогателния дневник на едно еврейско момиче от периода на 1942-1944 г., когато то и семейството му се криели тук от немските окупатори. В тази къща край канала има изложба с документи за Холокоста и гражданската свобода.

4. Площад Дам в Амстердам е най-широкият площад в старата част на града. В единия край на площада се издига паметник на холандските жертви във Втората световна война.

5. Кантара е монументална сграда в Амстердам, строена през 1488 г. като градска порта, по-късно тя става кантар и център на старите еснафи. Възстановеният Анатомичен театър на горния етаж е достроен през 1691 г. и е послужил като декор за картината на Рембранд “Урок по анатомия на д-р Г....”

6. Новата църква в Амстердам е грамадна готическа постройка, разширявана до 1540 г. Унищожена от пожар през 1645 г., тя била възстановена в един впечатляващ ренесансов стил. Прозорците с цветни стъкла и огромният орган от 1645 г. създават неотразимо впечатление по време на големи празници, когато църквата е украсена с цветя. Тук се извършват всички коронации.

7. Старата църква в Амстердам е най-старата богослужебна сграда в града, която датира от началото на ХІV в. Разрушена е била от иконоборците след Реформацията. Запазени са оригиналната камбанария и няколко забележителни витража. Съпругата на Рембранд, Саския е погребана тук.

8. Кулата на оплаквачките в Амстердам е издигната през 1480 г. за жените, чиито мъже били в открито море. Табела посочва мястото, от което Хенри Хъдзън започнал плаването си на “Полумесец” на 4 април 1609 г., за да стигне до мястото, където е днешен Ню Йорк и реката, носеща неговото име.

9. Западната църква в Амстердам има група камбани, които могат да изпълняват различни мелодии. Църковната кула е най-висока в града – 85 м. Рембранд и сина му Титуе?? са погребани тук.

10. Амстердамският исторически музей проследява историята на града от неговото възникване като рибарско селище до златния ХVІІ в. На материален и културен разцвет и западането на търговската империя през ХVІІІ в.

11. Монетният двор в Амстердам е построен през 1620 г. на оживено кръстовище, а изящната кула, пристроена по-късно, има часовник и камбани, носещи атмосферата на една отминала епоха.

12. Еврейският исторически музей в Амстердам е комплекс от четири синагоги, най-старата датираща от 1671 г. Открит е през 1987 г. като уникален музей. Основан от американски и холандски евреи, музеят представя религиозни реликви в културен и исторически контекст.

13. Улица “Мундер” в Амстердам е пешеходна зона, пропита с историческа атмосфера, характерна за целият район. Входовете тук са украсени с пеликани – символ на велика любов. Според легендата майката пеликан е готова да нахрани малкото си със собствената си кръв.

14. Къщата музей на Рембранд в Амстердам има превъзходни колекции от негови оферти, както и работи на негови съвременници. От 1639 г. до 1658 г. Рембранд живял на Jodenbreestraat 4.

15. Държавният музей в Амстердам е основан през 1808 г., но сегашната пищна сграда датира от 1885 г. Славата на музея се дължи на ненадминатата колекция от картини на холандски майстори от ХVІ и ХVІІ в. От шедьоврите на Рембранд най-голям интерес представлява “Нощна стража”, укрита по време на Втората световна война в подземията на Маастрихт.

16. Музеят на Ван Гог в Амстердам съдържа най-голямата колекция в света на творби на художника – 200 картини и почти 500 рисунки, както и творби на 50 негови съвременници.

17. Jordaan е част от старата част на Амстердам. Тук каналите и пресечките са назовани на дървета, цветя и растения. Някога това е бил френският квартал на града, известен като le jardin (градината) – име, което с годините се превърнало в Jordaan.

18. През 1991 г. някогашното кметство на Амстердам било превърнато в луксозен хотел. Части от това елегантно здание датират от ХVІ в., но по-голямата му част принадлежи на ранния ХХ в., когато най-добрите художници и архитекти на страната били наети, за да създадат сграда, с която градът да се гордее.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Амстердам