Богата с двадесет вековен опит в изкуствата и архитектурата, Барселона си остава световен център за проектиране и градоустройство.

1. Площадът пред Катедралата на Барселона е мястото, където гражданите на Барселона се събират в неделя сутрин да потанцуват Sardana. Сложната готическа сграда била построена между 1298 г. и 1450 г., въпреки че кулата и готическата фасада били добавени едва през 1892 г.

2. Прочутата опера на Барселона била унищожена при пожар през 1994 г. и повторно възстановена. Построена през 1845-1847 г., тя е една от най-красивите опери в света, впечатляваща с богата позлата и червено кадифе.

3. Изумителната църква на Светото семейство(Temple Expiaton de la Sagrada Familia) е най-ексцентричната забележителност на Барселона. Проектирана е от Гауди, но останала незавършена поради смъртта му през 1926 г. Това поразително творение предизвиква смайване, ужас, възклицания на протест и викове на възторг. Асансьорът се качва до върха на една от кулите, откъдето се открива великолепен изглед към града.

4. Парк Гюел в Барселона е очарователен опит на Гауди да създаде град-градина.

5. Кралските корабостроителници в Барселона от ХІІІ в. са превърнати в Морски музей. Наред с многото кораби, тук могат да се видят навигационни карти, сред които карта на Америг Веспучи и карта от 1430 г. на Габриел де Валеска – най-старата в Европа.

6. Каталунският дворец на музиката, построен през 1908 г. е предвестникът на модернистичната архитектура в Барселона. При всеки голям концерт тук вълнението е необикновено. Отдясно на сцената нахлува Вагнерова конница, а от лявата страна си почиват окичени с цветя девойки.

7. Няколко исторически сгради обграждат най-красивия площад Placa del Rei в готическия квартал на Барселона. Има великолепна банкетна зала, където католическите монарси посрещат Колумб, след завръщането му от Америка. Други стари постройки са Дворецът на лейтенанта, параклисът от ХІV в. И Градския исторически музей.

8. Булевардът Рамбла е един от най-красивите в Барселона. Интересна е пътната настилка и уличните лампи в стил арт-модерн.

9. Църквата Santa Maria del Mar (Св.Богородица, покровителка на моряците)в Барселона е истински шедьовър на средиземноморската готическа архитектура. Строена между 1329 г. и 1383 г., тя е смятана за най-красивата в Барселона.

10. Къщата на Гауди в Барселона, позната като La Pandrera(Каменоломната), е с раздвижена каменна фасада и богато украсени балкони. Тук се намира музеят Espai Gaudi, единственият в Барселона посветен на този архитект.

11. Casa Calvet е заведение в стил арт-модерн, строено от 1898-1900 г. по проект на Гауди.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Барселона