Столицата на Германия, Берлин е също главен град област Берлин-Бранденбург една от 16-те провинции.

Със своето население и площ Берлин е най-големият град в държавата и втори по населеност в Европейския съюз след Лондон. Берлин е влиятелен политически, културен и научен център в Европа, дом на някои от най-реномираните университети, спортни събития, оркестри и музеи.

Документиран за пръв път през 13 век, Берлин се появява на европейската карта като скромен търговски център. Белязан да бъде град от особена важност, Берлин стриктно следва своята съдба. Той израства до уникално по рода си и властта си място.

Берлин се превръща в столица на Прусия през 1701 г., на Германската Империя в периода 1871 г.-1918 г., на Ваймарската република от 1919 г.-1932 г., както и на Третия Райх от 1933 г.-1945 г. След обединението на 3 октомври 1990 г. Берлин е провъзгласен за столица на цяла Германия. Това му дава още по-голям тласък в развитието и той се разгръща в динамичен, секси и креативен град, в който под суровата външност се е скътало изненадващо безгрижие.

Сърцето на Германия тупти в Берлин, пулсът на живота в него отеква през величествените обществени сгради, музеи и театри, градски ресторанти, оживени кръчми и шумни нощни клубове. Колоритността на Берлин се подсилва от факта, че той е дом на хора от над 150 нации, а либералният начин на живот, бурното градско ежедневие и свободата на словото и художественото изразяване му придават неустоима притегателна сила.

Берлин официално е признат за един от градовете с най-много музеи в света. Днес в града могат да бъдат преброени 173 музеи, като за това много голям принос има големият брой запазени и реставрирани сгради. Зоната в сегашен централен Берлин, наричан "Островът на музеите", е обявена за "район, посветен на изкуството и антиките” и е част от международното културно наследство на ЮНЕСКО.

В Берлин всичко е на ниво и нищо не липсва. Днес градът разполага с 4 университета, 4 висши училища по изкуствата, 7 други висши училища и 12 частни ВУЗ-а.

Берлин е един от най-удивителните градове на Европа. Разнообразието от култура и забележителности е смайващо. Ако нещо прави града уникален, то това е фактът, че не подлежи на класификация.

1. В Египетския музей в Берлин, се съхранява 3300-годишната скулптура на Нефертити, позната в целия свят. Тя заема централно място в забележителната сбирка от египетски антики, които включват някои от най-добре запазените мумии извън Кайро. 2. Най-голямата забележителност на Берлин – Бранденбургската врата, е издигната през 1788 г. в чест на триумфиращите пруски армии.. Днес тя е в центъра на тържествата, отбелязващи повторното обединение на Берлин и цяла Германия.

3. Къщата при пропускателния пункт “Чарли” или Музей на Стената в Берлин, отразява събитията, довели до издигане на стената, и представя истински инструменти и оборудване, записи и фотографии, документиращи методите, използвани от източногерманците, за да преминат на запад.

4. Kulturforum в Берлин е уникален ансамбъл от музеи, галерии и библиотеки: Музей на декоративните изкуства, Художествена галерия, Новата национална галерия, Залата на филхармонията.

5. Потсдамския площад в Берлин е бил най-оживеният в Европа преди Втората световна война. Днес тук се намират централните офиси на компаниите “Сони”,”Мерцедес-Бенц”, малък музей на кинозвездата Марлен Дитрих.

6. Монументалната и твърде мрачна сграда на Парламента в Берлин е седалище на германския парламент от 1894 г. до 1933 г., когато била унищожена от пожар при съмнителни обстоятелства. Възстановена, тя отново приютява германския федерален парламент. Чудесна гледка към Берлин се открива от стъкления купол.

7. Двореца на кралица Софи Шарлот в Берлин е построен в края на ХVІІ в. От крал Фридрих І за съпругата му. Вълшебните градини на великолепния дворец будят възхищение у посетителите.

8. Берлинската зоологическа градина притежава най-голямото разнообразие в света от уникални животински видове, наред с великолепен аквариум.

9. Впечатляващата Берлинска катедрала от ХІХ в. С нейния огромен зелен меден купол е един от най-големите храмове в Германия.

10. Реконструираната железопътна гара “Хамбург” в Берлин, която датира от ХІХ в. И нейното ново крило, което впечатлява с чудесното взаимодействие между стъкло, стомана, цвят и слънчева светлина, представят превъзходна колекция на съвременното изкуство.

11. Островът на музеите в Берлин се състои от четири музея с международно значение. Pergamonmuseum е един от най-значителните музеи на Европа и носи името на най-важния си експонат – Пергаменския олтар. Това е монументално произведение на гръцкото изкуство от 180 г.пр.Хр., което заема огромна площ.

12. Кварталът “Св.Николай” е най-старият исторически квартал на Берлин. Тук се намира най-старата сграда в Берлин – Църквата “Свети Николай”, датираща от 1230 г. 13. Църквата “Св.Дева Мария” е средновековна църква, една от най-красивите в Берлин. Интересен тук е късно готическия стенопис “Танцът на смъртта”. Скрит в продължение на много години, той е възстановен през 1950 г., разкривайки оригинала в цялото му зловещо великолепие.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Берлин