Столицата на Белгия, Брюксел (Brussels) е двуезичен град, където френско и холандско говорящите общности са твърде често разделяни, Брюксел е дом на всички култури на Европа – източни и западни – както и на американци, канадци, конгоанци, руандийци, виетнамци, турци и мароканци. 1. Катедралата “Сен Мишел и Гудюл” в Брюксел е свързана с имената на архангела и на един малко известен светец от VІІ в. Започната през 1226 г., тя съчетава архитектурни стилове от романтизъм до зряла готика.

2. Галериите “Сен Юбер” в Брюксел са най-старият покрит търговски пасаж в Западна Европа. Създаден е през 1847 г. и е пълен с магазини, ресторанти, кафенета и театри.

3. Големият площад в Брюксел – това е най-пищният пазарен площад в Европа, който е и сърцето на града. Над къщите се извисяват позлатени статуи на светци и герои, така живо пресъздадени, сякаш разговарят помежду си. Всичко това е създал Луи ХІV, наречен Безумния.

4. Кралският дом в Брюксел е дворец в неоготически стил, в който не е живял никакъв крал. В него се намира Градския музей, чийто сбирки включват готически скулптори, порцелан, изделия от сребро, дантела и картини, като Сватбеното шествие на Брьогел.

5. Богатият елегантен площад (Grand Sablon) в Брюксел гъмжи от кафенета, ресторанти, художествени галерии и антикварни магазини. На горния край на площада се намира църквата Notre-Dame du Sablon, построена в пищен готически стил през 1304 г. от арбалетчиците, които тренирали понякога под укреплението. Надолу от площада е църквата от ХІІ в. Notre-Dame de la Chapelle. Нейната готическа фасада и барокова комбинация бяха великолепно реставрирани. Тя е била енорийска църква на Питер Брьогел – Стари (1520-1569), който е погребан тук в мраморна гробница.

6. В Музея на изящните изкуства в Брюксел, сбирката от стари майстори обхваща главно картини на фламандски и холандски майстори от ХV до ХІХ в. Има зала на Брюгел, зала на Рубенс и др.

7. Музеят на модерното изкуство в Брюксел е разположен в сграда, представляваща истинско постижение на модерната архитектура. Осем етажа под земята, около централен източник на светлина, музеят показва творбите на майсторите на модерното белгийско изкуство.

8. В Музея на музикалните инструменти в Брюксел има 7000 инструмента от Бронзовата ера до днес. През пролетта на 2000 г., музеят се премести в новата си сграда,Old England-майсторско творение от стъкло и стомана в стил арт-модерн.

9. Дворецът, гледащ към кралския парк е реконструиран през 1904 г., за да задоволи взискателния вкус на Леополд ІІ (1835-1904). Кралският архитект го превръща в истински шедьовър, благодарение на монументалното стълбище и тронната зала.

10. Кралският музей за Централна Африка е построен извън Брюксел от крал Леополд ІІ. Той е бил единствен притежател на Конго. Построява този музей, за да помести 25 000 предмета, изнесени от неговото владение. Оттогава музеят станал водещ изследователски център за проучвания на Африка с 13 специализирани библиотеки.

11. Мини-Европа в Брюксел е популярна атракция в парк от 5 акра. Разположена е в подножието на забележителния Atomium и представлява сбирка от 300 модела (мащаб 1:25) на сгради от 15 страни на ЕС.

12. Детския музей в Брюксел е образователен център от 2 до 12 години. Децата могат да си обличат в ексцентрични костюми, де се разхождат из залите с огледала и се снимат с огромна камера.

13. 27-етажният хотел Хилтън е една от първите многоетажни сгради в Брюксел, датираща от 60-те години и си остава и досега градска забележителност с отлична панорама към центъра.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа Брюксел