Столицата на Унгария Будапеща, разположена на двата бряга на Дунав, обединява хълмовете на Буда и широките булеварди на Пеща. Модерният град бил създаден едва през 1873 г., когато градовете Обуда, Пеща и Буда били слети. 1. Рибарският бастион в Будапеща е изумителна покрита тераса надвесена над Пеща и Дунав, построена в началото на века като наблюдателна кула, за да пази тогавашното процъфтяващо рибарско селище.

2. Кралският дворец в Будапеща, известен и като Замъка на Буда, в който нацистите заемат последната си позиция и оставят след себе си почерняла пустош. Под отломките археолозите откриват средновековните основи на двореца на крал Матиаш Корвин, който през ХV в. Властвал над един от най-великолепните дворове в Европа. Изграденият отново дворец е огромен музеен комплекс и културен център. В северното крило на замъка се съхранява сбирка от над 200 образци на унгарското и съвременното световно изкуство. Централната част на двореца приютява Унгарската национална галерия, в която са изложени множество произведения на изящните изкуства на унгарски автори. В южното крило се намира Будапещенския исторически музей, където се излага постоянна експозиция, свързана с градската история от освобождението на Буда от турците през 1686 г. до края на 70-те години на ХХ в.

3.Църквата на Матиаш в Будапеща е старинна църква с характерния покрив от цветни шестоъгълни керемиди и островърха готическа кула от ХІІІ в. Построена като джамия от турците, тя е разрушена и отново възстановена през ХІХ в., за да бъде бомбардирана през Втората световна война. От оригиналната сграда е запазен само южният портал. Императорите Хабсбурги са коронясвани тук за крале на Унгария, последният от които, Карл ІV през 1916 г.

4.Музеят за история на музиката в Будапеща е разположен в красив дворец от ХVІІІ в., построен от сив камък и принадлежал на благородната фамилия Ердьоги. Тук се изпълнявали камерни концерти на класическа музика и излагат редки ръкописи и старинни инструменти.

5. Енорийската църква на Вътрешния град е най-старата църква в Пеща от ХІІ в. Тук е запазена мюсюлманска молитвена ниша от времето, когато турците са управлявали страната. Лист, който живеел на близо, често свирел на органа в църквата.

6. Унгарската държавна опера в Будапеща с двойката мраморни сфинксове от двете си страни, е ренесансово съкровище от ХІХ в., проектирано от Mikolos Ybl.

7. Площадът “15-март” в Будапеща припомня борбата за независимост от Хабсбургите през 1848 г. със статуята на поета Шандор Петьофи, който загива в последвалото въстание.

8. Голямата синагога в Будапеща е построена между 1844 г. и 1859 г. във византийско-мавритански стил и е най-голямата в Европа. Лист и Сен Сане са сред великите композитори, свирили на огромния орган на синагогата.

9.Парламентът в Будапеща е най-впечатляващата от сградите, чийто фасади гледат към реката. Въпреки че продължава да е работно място на законодателите на нацията, той може да бъде разгледан отвътре от посетители. Най-голямата забележителност е Свещената корона, направена за първия унгарски крал Св. Ищван, пред 1000 години. Короната, унгарският национален символ, е пазена от двама въоръжени със саби униформени гвардейци под извисяващия се централен купол на Парламента.

10. Верижният мост в Будапеща е най-красивият от осемте дунавски моста. Той е построяван 2 пъти: веднъж през ХІХ в. И втори път, след като е бил разрушен от нацистите.

11. Базиликата “Св.Ищван” в Будапеща е мрачна и масивна сграда от ХІХ в. И е един от символите на Пеща. Мумифицираната дясна ръка на Св.Ищван, първия крал и светец покровител на Унгария, се пази в параклиса Szent Jobb.

12. Паркът със статуите в Будапеща съхранява четиридесет и два паметника и статуи на комунисти, извисявали се доскоро над града. Тук могат да се видят гигантските фигури на Ленин и Маркс, докато се слушат песни на унгарското и руското работническо движение.

Етикети: Река Дунав |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Будапеща