Европа >> Дания >> Столици >> Копенхаген

Копенхаген

Информация | Kарта
seen
16403
facebook
Копенхаген

Заобиколен с вода, била тя морска или канал, и свързан чрез постоянни и подвижни мостове, Копенхаген (Copenhagen) има неизличимата атмосфера на морски град. 1. В замъка Амалия, Копенхаген членовете на кралската фамилия прекарват пролетта и лятото. Когато през есента се завърнат в главната си резиденция както правят от 1784 г. насам, Кралската гвардия и оркестър маршируват на обяд през града за смяна на дворцовата стража. Сред експонатите към Музея на замъка са кабинетът на крал Кристиан ІХ (1818-1906) и всекидневната на жена му кралица Louse. Могат да се видят и яхтите, посещаващи пристанището на замъка, както и модерните скулптори е педантично подредените цветни лехи на Амалия.

2. Копенхагенската ботаническа градина, разположена на 25 акра, има ефектен Павилион на палмите, в който виреят тропически и субтропически растения. Районът има също обсерватория, геоложки музей и Павилион на кактусите и орхидеите.

3. Гранитни слонове пазят входа на първата пивоварна Карлсберг, открита през 1847 г.

4. Статуята на Малката русалка в Копенхаген е създадена през 1913 г., за да увековечи саможертвата в името на любовта на създадената от Ханс Кристиян Андерсен героиня.

5. В Музея на свободата в Копенхаген, вълнуващи експозиции припомнят героичното датско съпротивително движение през Втората световна война, което спасило 7000 евреи от нацистите.

6. Някога заобиколена от два пръстена от ровове, Цитаделата в Копенхаген е била главната крепост на града през ХVІІІ в., но по време на Втората световна война, германците я използват като своя щаб квартира. Красивият парк около нея, прорязан от пътеки и алеи, е любимо място за отдих на датчаните.

7. Колоната на свирачите на лур в Копенхаген, издигната през 1914 г., с двама викинги на върха, надуващи древен тромпет, наречен лур, представлява артистична волност – лурът датира от бронзовата ера, 1500 г.пр.Хр., докато викингите са живели само преди 1000 години.

8. Масивната мраморна църква в Копенхаген, е барокова църква, която била започната през 1749 г. и окончателно завършена и осветена през 1894 г. Около нея са наредени 16 статуи на религиозни водачи, от Мойсей до Лутер, а под тях стоят скулптури на известни датски свещеници и епископи.

9. Новият музей на скулптора Карлсберг в Копенхаген е сложно неокласическо здание, подслоняващо една от най-големите европейски колекции на гръцки и римски антики и скулптори.

10. Площадът на Кметството в Копенхаген е център на копенхагенския търговски район. Градския съвет е сграда в ренесансов стил, завършена през 1905 г. Статуята на основателя на Копенхаген през ХІІ в., епископ Абсалон, е над главния вход. Вътре може да се види първия Световен часовник – астрономичен уред за измерване на времето, изобретен и построен от Jeus Olsen, заработил през 1955 г.

11. Замъкът Розенберг в Копенхаген е ренесансов дворец, построен от Кристиан ІV. Той подслонява Бижутата на Короната, както и сбирка от костюми и кралски регалии. Интересно е да се види отрупаното с перли седло на Кристиан ІV.

12. Кръглата кула в Копенхаген е построена като обсерватория през 1642 г. от Кристиан ІV. Твърди се, че руският цар Петър Велики карал впрегнат в карета кон по 600-те стъпала на вътрешното стълбище на тази кръгла кула.

13. Тиволи е нещо повече от обикновен панаир. През 1840 г. датският архитект Georg Carstenesen убедил крал Кристиан VІІІ, че един увеселителен парк би бил чудесен за хората. Тиволи предлага пантомимен театър и сцена на открито, елегантни ресторанти и чести класически, джаз и рокконцерти, както и музей, проследяващ неговата собствена история.

14. Планетариумът на Тихо Брахе в Копенхаген е модерно, цилиндрично здание, пълно с астрономически експонати. Има и Омнимакстеатър, който отвежда посетителя на симулирано пътешествие в Космоса и в морските дълбини.

15. Църквата на Спасителя в Копенхаген е готическа постройка от 1696 г. Легендата разказва, че стълбата, виеща се около фантастичната зелено-златна кула, първоначално се увивала на обратната страна и когато архитектът стигнал върха и видял какво е направил, скочил от кулата.

Снимки Копенхаген
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Копенхаген. Снимки от Копенхаген и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Изглед от Копенхаген
Копенхаген - църква
Копенхаген - часовник
Копенхаген - канал
Копенхаген - паметник
Копенхаген - къща
Копенхаген - сгради
Копенхаген - есен
Копенхаген - мелница
Копенхаген - парк
Копенхаген
Парк в Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Копенхаген
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
18.08 °C | ясно небе

Вятър: 4.1 m/s

Влажност: 72 %

Атмосферно налягане: 1013 hpa

Облачност: 0 %

RSS