Заобиколен с вода, била тя морска или канал, и свързан чрез постоянни и подвижни мостове, Копенхаген (Copenhagen) има неизличимата атмосфера на морски град. 1. В замъка Амалия, Копенхаген членовете на кралската фамилия прекарват пролетта и лятото. Когато през есента се завърнат в главната си резиденция както правят от 1784 г. насам, Кралската гвардия и оркестър маршируват на обяд през града за смяна на дворцовата стража. Сред експонатите към Музея на замъка са кабинетът на крал Кристиан ІХ (1818-1906) и всекидневната на жена му кралица Louse. Могат да се видят и яхтите, посещаващи пристанището на замъка, както и модерните скулптори е педантично подредените цветни лехи на Амалия.

2. Копенхагенската ботаническа градина, разположена на 25 акра, има ефектен Павилион на палмите, в който виреят тропически и субтропически растения. Районът има също обсерватория, геоложки музей и Павилион на кактусите и орхидеите.

3. Гранитни слонове пазят входа на първата пивоварна Карлсберг, открита през 1847 г.

4. Статуята на Малката русалка в Копенхаген е създадена през 1913 г., за да увековечи саможертвата в името на любовта на създадената от Ханс Кристиян Андерсен героиня.

5. В Музея на свободата в Копенхаген, вълнуващи експозиции припомнят героичното датско съпротивително движение през Втората световна война, което спасило 7000 евреи от нацистите.

6. Някога заобиколена от два пръстена от ровове, Цитаделата в Копенхаген е била главната крепост на града през ХVІІІ в., но по време на Втората световна война, германците я използват като своя щаб квартира. Красивият парк около нея, прорязан от пътеки и алеи, е любимо място за отдих на датчаните.

7. Колоната на свирачите на лур в Копенхаген, издигната през 1914 г., с двама викинги на върха, надуващи древен тромпет, наречен лур, представлява артистична волност – лурът датира от бронзовата ера, 1500 г.пр.Хр., докато викингите са живели само преди 1000 години.

8. Масивната мраморна църква в Копенхаген, е барокова църква, която била започната през 1749 г. и окончателно завършена и осветена през 1894 г. Около нея са наредени 16 статуи на религиозни водачи, от Мойсей до Лутер, а под тях стоят скулптури на известни датски свещеници и епископи.

9. Новият музей на скулптора Карлсберг в Копенхаген е сложно неокласическо здание, подслоняващо една от най-големите европейски колекции на гръцки и римски антики и скулптори.

10. Площадът на Кметството в Копенхаген е център на копенхагенския търговски район. Градския съвет е сграда в ренесансов стил, завършена през 1905 г. Статуята на основателя на Копенхаген през ХІІ в., епископ Абсалон, е над главния вход. Вътре може да се види първия Световен часовник – астрономичен уред за измерване на времето, изобретен и построен от Jeus Olsen, заработил през 1955 г.

11. Замъкът Розенберг в Копенхаген е ренесансов дворец, построен от Кристиан ІV. Той подслонява Бижутата на Короната, както и сбирка от костюми и кралски регалии. Интересно е да се види отрупаното с перли седло на Кристиан ІV.

12. Кръглата кула в Копенхаген е построена като обсерватория през 1642 г. от Кристиан ІV. Твърди се, че руският цар Петър Велики карал впрегнат в карета кон по 600-те стъпала на вътрешното стълбище на тази кръгла кула.

13. Тиволи е нещо повече от обикновен панаир. През 1840 г. датският архитект Georg Carstenesen убедил крал Кристиан VІІІ, че един увеселителен парк би бил чудесен за хората. Тиволи предлага пантомимен театър и сцена на открито, елегантни ресторанти и чести класически, джаз и рокконцерти, както и музей, проследяващ неговата собствена история.

14. Планетариумът на Тихо Брахе в Копенхаген е модерно, цилиндрично здание, пълно с астрономически експонати. Има и Омнимакстеатър, който отвежда посетителя на симулирано пътешествие в Космоса и в морските дълбини.

15. Църквата на Спасителя в Копенхаген е готическа постройка от 1696 г. Легендата разказва, че стълбата, виеща се около фантастичната зелено-златна кула, първоначално се увивала на обратната страна и когато архитектът стигнал върха и видял какво е направил, скочил от кулата.

Етикети: Столици в Европа |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Копенхаген