Възникнал като викингско селище, Дъблин (Dublin) е разположен на двата бряга на река Лафи, която разделя града на северна и южна част. Най-уютната и усамотена столица на Европа се превърна в преуспяващ град. Южно от Лафи са красивите площади и живописни тераси от времето на дъблинския разцвет, сред които са разположени някои от забележителностите. 1. “Крапст Чърч” в Дъблин е главната катедрала в Ирландия. Строежът и започва през 1172 г. от Стронгбоу, нормандски барон и завоевател на града, а реконструкцията през 1875 г. придава на катедралата настоящия и вид.

2. Кметството в Дъблин е огромно старинно здание, проектирано от Томас Кули (1769-1779). Централната ротонда е обкръжена от 12 колони, красив мозаичен под и 12 стенописа, изобразяващи персонажи от древни ирландски легенди и исторически сцени.

3. На територията на замъка Dublin Castle има интересни постройки, в това число Record Tower, останките на оригиналния нормански замък от ХІІІ в., където 7 века е била съсредоточена английската власт в Ирландия. Замъкът е и новият дом на музея-библиотека. Сред експонатите има глинени плочки от Вавилон, датиращи от 2700 г.пр.Хр., японски цветни ръчно щамповани книги, китайски нефритени книги, турски и персийски картини. Западно от Стивънс Грийн през малка, но чаровна градинка се стига до бисера на Дъблин, първата обществена ирландска библиотека, открита през 1701 г.

4. Паркът “Мериън” в Дъблин е тих джорджиански парк създаден между 1762 и 1764 г., ограден от някои от най-добре запазените градски къщи от ХVІІІ в. Тук се намира родният дом на Оскар Уайлд.

5. В Националната галерия на Ирландия, строена през 1854 г. се съхранява най-хубавата сбирка от творби на стари майстори – в това число несравнимите “Жена пишеща писмо” на Вермер и “Залавянето на Христос” от Караваджо.

6. Националният музей в Дъблин е най-известен с представителната сбирка от археологически находки от 7000 г.пр.Хр. до наши дни, приказното съкровище от келтски златни бижута, колекция от ирландско декоративно изкуство и точно копие на малък викингски кораб.

7. O’Connell Bridge в Дъблин – главният мост над Лафи е по-широк, отколкото дълъг. Тук е паметникът на Даниел О’Конъл, “Освободителя”, издигнат в памет на големия оратор от ХІХ в., успял да извоюва католическа самостоятелност през 1829 г. O’Connell Street е една от най-широките улици в Европа.

8. “Св.Патрик” в Дъблин е националната катедрала на англиканската църква в Ирландия. Имала е не един прославен дякон, като най-известният от тях е Джонатан Суифт, авторът на “Пътешествията на Гъливър”. Гробницата му е в южното странично крило. Паметни плочи на много други славни личности от ирландското минало са подредени покрай стените.

9. Колежът “Св.Троица” в Дъблин е най-старият и най-прочут ирландски колеж. Бил е основан от Елизабет І през 1592 г. и предлагал безплатно обучение за католици – при условие, че приемат протестанството. Зданието от ХVІІІ в. Вляво до входа е параклисът. Срещу него е Изпитната зала. Най-голямата сбирка от книги и ръкописи е приютено в Trinity College Library. Най-главното съкровище е евангелието от 682 страници от ІХ в., от което са изложени само няколко страници.

10. В две големи къщи от ХVІІІ в. На площад “Парнел”, се помещава Дъблинския музей на писателите. Редки писма, ръкописи, дневници, първи издания, фотографии, припомнят живота и творчеството на най-великите писатели на нацията – Джойс, Шоу, Уайлд, Йейтс и Бекет.

11. Rotunda Hospital в Дъблин е основана през 1745 г. като родилен дом. Интересен е нейния параклис с прекрасен барелеф, възхваляващ майчинството.

12. “Ceol” е ирландска дума за “музика”. Ceol в Дъблин е нов музей, разказващ историята на келтската музика по съвършено модерен начин. Компютъризираните експозиции позволяват да приложите на практика знанията си. В “Стаята на приказките” можете да чуете истории за музиканти и разказвачи от началото на ХХ в.

13. Пивоварна “Гинес” в Дъблин е основана от Артър Гинес през 1759 г. и се простира върху 60 акра площ.

14. Phoenix Park в Дъблин е най-големият обществен парк в Европа, който обхваща 1752 акра зелени морави, гори, езера, игрище, зоологическа градина, цветна градина и две резиденции – на президента на Ирландия и на американския посланик. Обелиск с височина над 60 м, построен през 1817 г., увековечава победата на херцог Уелингтън над Наполеон.

15. Old Jameson Distillery в Дъблин - тук се ражда едно от най-добрите ирландски уискита. Организира се 40 минутна обиколка на старата спиртоварна и 20 минутен аудио-визуален тур и дегустация.

Етикети: Столици в Европа |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дъблин