Уестминстър в Лондон е традиционният център на кралския двор и правителството. Тук на площ около километър са събрани почти всички забележителни лондонски сгради и усещането за история витае навсякъде около Вас.

1. Bangueting House в Лондон е прочут паметник на английския Ренесанс, където са съсредоточени много важни правителствени и административни сгради. Проектиран от Inigo Jones през 1625 г. за увеселения на кралския двор. Той има величествен таван, рисуван от Рубенс и надпис, обозначаващ вратата, през която крал Чарлз І е излязъл, за да бъде екзекутиран.

2. Buckingham Palace (Бъкингамския дворец) е най-величествения символ на Лондон, на цяла Британия и на кралската фамилия. Дворецът е лондонска резиденция на кралицата и административният център на цялата кралска фамилия. Когато кралицата е в Лондон, кралското знаме се вее над източната фасада. В някогашния параклис, бомбардиран през Втората световна война и реконструиран приютява Галерията на кралицата, която излага съкровища от огромните кралски сбирки от произведения на изкуството. Интересен за наблюдение момент е смяната на караула пред двореца всеки ден от 11,30 ч.

3. Horse Guards Parade в Лондон е някогашната арена за турнири на двореца Уайтхол. Тук се провежда годишната церемония на Trooping the Colour (Тържествено посрещане на знамето), когато кралицата приема парада, отбелязващ рождения и ден през втората събота на юни.

4. House of Parliament (Парламентът) е сред най-колоритните забележителности на Лондон. Часовниковата кула стои като страж на площада, на който се издигат статуи на всички исторически личности от Ричард лъвското сърце до Ейбрахам Линкълн. Парламентът или известен още като Уестминстърския дворец е резиденция на монарха от ХІ в. До 1512 г., след което дворът се премества в новопостроения дворец Уайтхол. От оригиналната постройка са оцелели единствено Jewel Tower (Кулата на скъпоценностите), построена през 1365 г. на Edward ІІІ, и Уестминстърската зала, която има хубав покрив от греди. Най-забележителното в двореца са неговите кули. На южния край е 100 метровата Victoria tower (Кулата “Виктория”). На другия край е St. Stephen’s Tower(Кулата “Сейнт Стивън”), или часовниковата кула, известна повече като Биг Бен, всъщност името принадлежи на 13 тонната камбана на кулата, която бие на всеки кръгъл час.

5. Катедралата “Сейнт Пол” в Лондон, проектирана от Ynigo Jones през 1633 г. и известна като църквата на актьорите, е едно от големите забележителности в района на Ковънт Гардън. Вътре се намират паметни плочи на театрални величия. Катедралата “Сейнт Пол” е шедьовър на сър Кристофър Рен и е символното сърце на Лондон. Куполът, който е трети по големина в света може да се види от много места в града. Катедралата била завършена през 1710 г. след големия пожар Рен бил архитектът, който отговарял за проектирането и на 50 нови енорийски църкви в града, за да се възстановят загубите от това бедствие. Той е погребан тук в криптата, където има надпис от сина му: “Зрителю, ако търсиш неговия паметник, огледай се наоколо.” Катедралата е била свидетел на много събития от държавно значение, като погребението на Уинстън Чърчил през 1965 г. и на злополучната сватба на принца и принцесата на Уелс през 1981 г. Зад главния олтар е американския параклис, посветен на 28 000 военнослужещи мъже и жени, загубили живота си тук по време на Втората световна война.

6. National Gallery. Националната галерия в Лондон е поставяна по значимост непосредствено след Лувъра и е един от най-големите световни музеи. Разположена в дългото неокласическо здание на северната страна на Трафалгарския площад, тя съдържа творби на всички прочути художници от ХІV до ХХ в. – Ян ван Еейк, Леонардо да Винчи, Веласкес и др.

7. Royal Mews в Лондон е музей, който съхранява каретата на коронацията на Нейно Величество. Тук са част от конете на кралицата, както и позлатените и великолепно украсени официални карети.

8. Трафалгарският площад е центъра на Лондон, от който се измерват всички разстояния в Обединеното кралство. Тук се намира Колоната на Нелсън – характерна лондонска забележителност, дан на уважение към един от най-популярните английски герои, адмирал лорд Нелсън, който разбива французите в Трафалгарската битка през 1805 г.

9. Уестминстърското абатство в Лондон е най-древната от големите лондонски църкви и най-важната, тъй като тук са коронясвани монарсите на Британия. Интересен е параклиса на Хенри VІІ, който е построен в началото на ХVІІ в., а кулите близнаци са от ХVІІІ в. Вътре в църквата се намира гробът на Незнайния воин – безименен войник от І световна война, погребан тук в памет на жертвите от войната, и прочутият ъгъл на поетите, където има паметни плочи на велики английски писатели като Мейлтън, Чосър и Шекспир. Зад главният олтар са кралските гробници, в това число на Кралица Елизабет І, Мери Шотландска и Хенри V. В параклиса на Едуард Изповедника стои тронът за коронации.

10. Къщата “Анели” в Лондон е построена от Робърт Адам през 70-те години на ХVІІІ в. Била е дом на Уелингънския херцог от 20-те години на ХІХ в. До неговата смърт през 1852 г. Запазена е подредбата от времето на Железния херцог, неговите униформи и оръжия, порцеланът и сребърните прибори, както и голямата колекция от произведения на изкуството, изложени в разкошни зали от ХІХ в. Тук се намира и гигантската статуя на голия, прикрит със смокиново листо Наполеон Бонапарт, най-големия враг на херцога.

11. Дворецът Сейнт Джеймс в Лондон е историческа забележителност. Бил векове наред кралска резиденция, а днес е дом на Уелския принц.

12. Мемориалът “Албърт” в Лондон е реставриран през 1998 г. до оригиналния си блясък. Този пищен паметник от ХІХ в. Е издигнат в памет на обичания съпруг на кралица Виктория, който починал през 1861 г. на 42 години.

13. Най-красивото място в Челси – един от най-артистичните и скъпи жилищни райони в Лондон, улица Cheyne Walk покрай Темза винаги е будела възхищение с къщите на кралица Анна и други легендарни резиденции.

14. Хайд парк бил любимо място за ловуване на Хенри VІІІ. Днес той си остава спокоен оазис в урбанизирания Лондон. Пътеката, по която Хенри VІІІ ходел на лов, все още се използва от кралската кавалерия.

15. Кенсингътнските градини в Лондон са по-симетрично подредени от съседния Хайд парк. Най-напред са планирани като дворцови и стигат до Двореца Кенсингтън. Дворецът Кенсингтън е бил кралска резиденция до края на ХVІІ в. Отвън той прилича на провинциална къща, каквато е бил, преди Уилям ІІІ да го купи през 1689 г. Кралица Виктория преживяла не особено щастливо детство тук, а принцеса Даяна – нещастен брак.

16. Музеят “Виктория и Албърт” в Лондон е създаден през ХІХ в. Като музей на декоративните изкуства. Той притежава големи сбирки от костюми, картини, скъпоценности и произведения на приложното изкуство от всяка част на земното кълбо.

17. Районът на Covent Garden на изток от Soho е израсъл от бедняшки квартал до една от най-оживените, и най вълнуващи части на Лондон. Сърцето на района е бившата борса за плодове и зеленчуци от 1656 г., където се е подвизавала прочутата Илайза Дулитъл от “Моята прекрасна лейди”. The Piazza, Викторианската сграда на пазара, сега е оживен търговски център с многобройни бутици и кафенета.

18. Блумбъри е отчасти жилищен район на север от Ковънт Гардън с просторни и елегантни площади от ХVІІ и ХVІІІ в.

19. Британската библиотека в Лондон, открита през 1759 г. доскоро се е помещавала в Британския музей. Сега има нова постройка и богатствата на библиотеката са достъпни за широката публика. Тук могат да се видят шедьоври като Библията на Гутенберг, романите на Джейн Остин, първото издание на Шекспир, музикалните ръкописи на Хендел и др.

Британският музей подслонява огромна и безценна колекция от съкровища, включваща египетски, гръцки и римски антики, бижута от Ренесанса, керамика, монети, стъкло и произведения на изобразителното изкуство от всички европейски школи от ХV в. Насам. Някои от най-важните забележителности са Елинските мрамори, които по-рано украсявали Партенона в Атина; Камъкът Розата, който помогнал на археолозите да разчетат египетските йероглифи и др.

20. На мястото the City, търговския център на Лондон, някога се е намирал големият римски град Londinium. От тогава Сити е бил изграждан наново безброй пъти и сега тук мирно съжителстват древното и модерното.

Музеят на Лондон е разположен до Лондонската стена, наречена така, защото следва линията на стената, която заграждала римското поселище, музеят дава възможност да се проследи историята на Лондон в богата експозиция: посмъртната маска на Оливър Кромуел, роклите с кринолини на кралица Виктория, асансьорите арт декор на Selfridge и каретата на кмета са само част от експонатите.

Лондонската кула е една от най-посещаваните забележителности в Лондон. Някога тя служела на монарсите на средновековна Англия едновременно за укрепление и дворец. Всички Британски крале от Вилхелм Завоевателя през ХІ в. до Хенри VІІІ през ХVІ в. са живеели тук. Бялата кула е най-старата и най-впечатляваща постройка в целия комплекс. На партерния етаж е Кралската оръжейна – английска национална сбирка от оръжия и ризници. The Crown Jewels е зашеметяваща колекция от символи на кралската власт – регали, скъпоценни камъни, злато и сребро, използвани при коронациите на кралете. Кралският скиптър съдържа най-големия шлифован диамант в света. Имперската корона, направена за коронацията на кралица Виктория през 1838 г., има около 3000 скъпоценни камъни, множество диаманти и бисери.

21. Със своя Купол на Хилядолетието и множеството исторически и морски атракции Гринуич, разположен на Темза на около 8 км от централен Лондон е интересна забележителност. Разположен на нулевия меридиан в Гринуич, Куполът на Хилядолетието е може би най-големият паметник, бележещ смяната на две столетия. Този колос с обиколка над 4 км и височина 2 км, чийто покрив е достатъчно здрав да издържи кацането на “джъмбо джет”, прилича на футуристичен спортен стадион. Интериорът е взаимстван от прочутото Голямо изложение от 1851 г. на принц Албърт. От всички експозиции най-голям интерес предизвиква отделът “Човешкото тяло”, представляващ човешко тяло, по-голямо от Статуята на свободата, което позволява на посетителя да мине през безброй ходове, за да види как функционира човешкият организъм.

Националният морски музей в Лондон е извънредно вълнуващ музей, съкровищница за картини, карти, макети и най-важното, кораби от всички времена.

В Старата кралска обсерватория може да стъпите с двата си крака на двете полукълба, където минава основният меридиан. Обсерваторията, основана през 1675 г. излага на показ оригинални телескопи и други астрономически уреди.

Етикети: Столици в Европа |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лондон