Мадрид – страстна фиеста, от която "По-хубави могат да са само небесата”. Мадрид, столица на Кралство Испания, разположен в самото сърце на Иберийския полуостров, в центъра на Кастилия на височина от 646 м. надморска височина, е космополитен град с над три милиона жители. Мадрид, градът, който с истинското си очарование и жизнерадостност кара непознатите да се сприятеляват, а веселбите да продължават до посред нощ, е известен със своя богат културен календар и бурен нощен живот като вихрушка, която неусетно повлича дори и по-лежерно настроените посетители. Градът, в който витае типичната южняшка атмосфера. Мадрид-финансов икономически, политически и културен център на страната, както и център на едноименната автономна област, разделяща регионите Кастилия и Леон и Кастилия-Ла Манча.

Историята на величествения мегаполис Мадрид датират от 9 век. Векове наред градът сменя своите владетели и влиза във владение на различни династии, бива разкъсван между интереси на християни и араби относно територии си. Докато през XVII век крал Фелипе V предприема мащабно строителство, воден от желанието си да превърне Мадрид в истинска столица на неговата империя.

Носещ в себе си духа на Средновековие и Ренесанс, градът очарова с невероятната си барокова и неокласическа архитектура на множеството исторически паметници, които разказват истории за богатото минало на испанската столица. Дворци, катедрали и над 100 музея са неизменна част от туристическа обиколка на всеки един посетител. Към Мадрид ежегодно се стичат милиони туристи, устремени от желанието си да усетят на живо тръпката от спектаклите по корида и фламенко – двете емблематични за Испания мероприятия. Посетителите на Мадрид имат множество варианти за приятно прекарване, като пътуването из него се превръща в една културна приказка, илюстрирана с паркове, фонтани и палати. Очарованието на старинните квартали, кралските градини, величествените постройки и просторните площади превръща Мадрид в една от най-желаните дестинации за пътуване.

1. Музеят “Прадо” е най-голямата културна забележителност на Мадрид и един от най-значимите музеи на изкуствата в света. Едни от най-ценните съкровища са галериите на Веласкес, Сурбаран, Мурильо, Ел Греко и Гоя.

2. Кралският дворец в Мадрид е великолепна грамада от гранит и варовик. Филип V, първият бурбонски крал на Испания, тъгувал за дома си и своя любим Версай и затова решил да пресъздаде неговото богатство и великолепие. Съдейки по 2800 стаи на двореца с тяхната пищна украса в стил рококо, ценните килими, порцелана, часовниците, огледалата и полилеите, усилията му били успешни. От 1764 г., когато Карлос ІІІ за пръв път влязъл вътре, до идването на Втората република и абдикацията на Алфонсо ХІІІ през 1931 г., Кралският дворец бил резиденция на испанските монарси.

3. Паркът Ретиро в Мадрид е най-красивият мадридски парк. Забележителни са розовата градина, монументалната статуя на Алфонсо ХІІ, статуята на Падналия ангел, красивият Palacio de Cristal от стъкло и стомана, построен като тропическа оранжерия през ХІХ в., сега временна художествена изложба.

4. На Главният площад са най-забележителните архитектурни паметници на Мадрид. Построен през 1617-1619 г. за Филип ІІІ, чиято конна статуя се издига в средата на площада. Площадът е бил свидетел на канонизацията на светци, изгаряне на еретици, фойерверки и кориди.

5. Портата на Слънцето е площад в самото сърце на Мадрид и на Испания: разстоянията за цялата страна се измерват от нулевия маркер – месингова плоча на южния тротоар. Обновен през 1986 г., сега в средата на площада се издига конна статуя на Карлос ІІІ, а в началото на Calle Carmen е популярната скулптура Мечката с ягодите.

6. Центърът за изкуства “Кралица София” в Мадрид е открит от испанската кралица София през 1986 г. на мястото на някогашна болница. Този център е истински съперник на парижкия център Помпиду.

7. Ritz – този мадридски гранд е построен от Алфонсо ХІІІ през 1910 г., за да може да има достатъчно място за гостите за сватбената му церемония.

8. Мадридският сезон за борба с бикове е от март до ноември. Най-зрелищните спектакли са през май на празниците на св. Исидор, когато в разстояние на пет седмици има ежедневни борби.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мадрид