Париж

Информация | Kарта
seen
19329
facebook
Париж

Париж е град на величествени панорами и тихи неравни улички, на грижливо подстригани паркове и миниатюрни градинки – тази комбинация от помпозно и уютно е една от тайната на неговото неотразимо очарование. Париж е разделен на две от река Сена, с два острова – Острова на Стария град и остров Сен Луи по средата. Островът на Стария град, образува историческата отправна точка на града, където около 250 пр.Хр. са се заселили най-ранните жители на Париж – галското племе паризи.

1. прочутия затвор в Париж, предизвикващ сълзи в очите на привържениците на стария режим, в който херцози и херцогини, благородни дами и господа, крал Луи ХVІ и кралица Мария-Антоанета били затворени по време на Великата френска революция и в крайна сметка били гилотинирани.

2. е историческото и географско сърце на Париж. Великолепната постройка била започната през 1163 г. и завършена едва през 1345 г. Тя е една от най-ранните готически катедрали. Струва си да се изкачат 387-те стъпала на кулите, за да се види изумителния изглед към покривите на Париж.

3. в Париж е храм, който първоначално е функционирал като църква (1758-1789). След Революцията криптата съхранявала останките на национални герои Волтер, Русо, Зола. Тук се съхранява действащият модел на гигантското махало, използвано от Леон Фуко през 1851 г. за да докаже въртенето на земята.

4. Параклисът Sainte-Chapelle в Париж е построен от Луи ІХ през 40-те години на ХІІІ в., за да приюти Трънения венец, който купил от император Балдуин Константинополски – Фландърски. Той е едно от върховите постижения на средновековната архитектура с най-древните стъклописи в Париж. Като огромен магически фенер стъклописите изобразяват над 1000 фигури от Библията.

5. Сорбоната в Париж е един от най-старите университети в Европа.

6. 50 метровата в Париж е запланувана от Наполеон, за да чества своите военни успехи. Но когато през 1810 г. императрица Мария-Луиза влиза в Париж, строежът едва е започнат. През 1836 г., 15 години след смъртта на Наполеон, арката била завършена.

7. Градините на Тюйлери в Париж се необикновено големи, аранжирани с дървета, изкуствени езера и статуи.

8. Лувърът в Париж някога е бил кралски дворец, а сега е един от най-големите музеи в света. След десет годишна реконструкция Лувърът има нов облик, символизиран от авангардната стъклена пирамида, която служи като вход едновременно за музея и за подземния търговски пасаж Carrousel du Louvre.

Лувърът е замислен като укрепление, чието строителство започва около 1200 г., а строителството продължава до управлението на Наполеон ІІІ през 60-те години на ХІХ в. Новият Лувър на Pei е по-компактен и рационално организиран. Главната атракция е портретът на съпругата на флорентинския богаташ Francesco da Gioconda, известна като Мона Лиза, нарисуван през 1503 г. от Леонардо да Винчи. Тук могат да се видят картини на големите италиански майстори – Рафаел, Джото, Тициан; на испанските – Ел Греко, Мурильо и Веласкес; на северно европейските – Рембранд, Рубенс, Брьогел.

Тук се намират прочутите статуи “Нике от Самотраки”, знаменитата “Венера Милоска” и реалистичният египетски “Седящ писар”. Интересни са гоблените на Gobelin, скъпоценностите на короната, включително 186-каратовия диамант “Регент”, бронзовата статуя на Карл Велики от ІХ в.

9. Площадът на Съгласието в Париж е мястото, където повече от 1000 души, включително Луи ХVІ и Мария-Антоанета, били гилотинирани тук през 90-те години на ХVІІІ в. Обелискът, подарък от вицекраля на Египет, първоначално бил в Луксор, а след това издигнат тук през 1833 г. Върхът е позлатен през 1998 г.

10. Църквата на Магдалена в Париж била построена през 1814 г., но била осветена едва през 1842 г. С дългата си колонада, тази църква прилича повече на гръцки храм. Стените и са с богата златна украса, проблясваща в мрака.

11. Площадът “Вандом” в Париж е величествен образец на градската архитектура от ХVІІ в. Колоната в центъра на площада е направена от бронза на 1200 претопени оръдия, пленени от Наполеон в битката при Аустерлиц през 1805 г. На върха и се издига статуята на Наполеон в одеждите на римски император.

12. Площадът на победата е построен през 1685 г. от Jules-Hardouin Mansart в чест на военните победи на Луи ХІV. В центъра на площада се издига бронзова конна статуя на краля-слънце.

13. в Париж е световноизвестният символ на Париж. Архитектът Густав Айфел, създава своята кула за Световното изложение през 1899 г. Гледката от 300 метра височина ще ви даде представа за разположението и пропорциите на града.

14. Palais de Chaillot в Париж е културен център в стил арт деко, гледащ към Сена, сред градини със статуи и фонтани. Построен е през 30-те години на ХХ в. и подслонява три музея: Морски музей, с колекция от мореплавателни принадлежности; Антропологически музей, с праисторически останки; Музей на френските паметници.

15. Оригиналната Парижка е най-внушителната сграда от времето на Втората империя (1851-1870). Архитектът Charles Garnuier е слял елементи на неокласическата архитектура в една преувеличена комбинация, наситена с много изтънченост. Залите са разточително тапицирани, таванът, изписан от Марк Шагал през 1964 и фоайето пред огромното стълбище могат да накарат дори един граф да се почувства нищожен.

16. Архитектурния център “Помпиду” в Париж е построен в средата на 70-те години на ХХ в. и носи името на бившия френски президент Жорж Помпиду (1911-1974). Центърът е прочут най-много със своя Музей на модерното изкуство, обхващащ изкуството на ХХ в. от фовизма и кубизма до следвоенните абстракции и видео конструкции. Други забележителни особености са ресторантът на покрива и стъкленият асансьор, който пълзи като змия отстрани на зданието.

17. Музеят на Пикасо в Париж е една голяма елегантна къща, в която са изложени малко известни картини, рисунки и гравюри, дарени на държавата от наследниците на Пикасо.

18. На площада на Бастилията в Париж е издигната позлатена в горната си част колона с фигурата на Свободата на върха. Построена е в памет на парижаните, убити във въстанието от 1830 г. Тук на площада се намира и модерната остъклена Опера на Бастилията, открита през 1989 г. в чест на 200 годишнината от Революцията.

19. в Париж е основан от Луи ХІV през 1674 г., за да подслони ранените ветерани от войната. Днес тук има музей с колекция от оръжия, брони и униформи. По-интересен е Музея на макетите, съдържащ забележителна колекция от макети на френски градове, датиращи от ХVІІ в. “Инвалидите” е един превъзходен бароков ансамбъл, проектиран от Bruand и Hardion-Mansart. Неговата втора църква, Eglise du Dome, притежава най-елегантния купол в града, а в нея се намира .

20. Люксембургската градина в Париж е най-прочутият парижки парк. А Люксембургският дворец, построен от кралица Мария Медичи в началото на ХVІІ в. е като реплика на флорентинския дворец и подслонява френския Сенат.

21. Musee d’Orsay в Париж е един от най-големите парижки забележителности, благодарение на своите артистично подбрани сбирки от произведения на изкуството от периода 1848-1914 г. Сред стотиците шедьоври са “Закуска на тревата” на Мане, прочутото изображение на танцувалната зала на Реноар и др.

22. Най-старата църква в Париж била построена за да подслони късче от истинския Христов кръст, донесено от Испания през 542 г.

23. Гробището “Пер-ла-Шес” в Париж е истински некропол с павирани алеи и гробници, конкуриращи се по своята помпозност и оригиналност. Тук са разположени тленните останки на Фредерик Шопен, Марсел Пруст, Джим Морисън, Едит Пиаф и Гертруд Стайн.

Снимки Париж
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Париж. Снимки от Париж и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Париж - Триумфалната арка
Триумфалната арка в Париж
Фрагмент от Триумфалната арка в Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж - Лувърът
Луварът отвътре
Лувърът
Лувър
Лувър
Лувър - Париж
Лувър - Париж
Париж - Лувърът отвътре
Париж - таванът на Лувъра
Рисунка на тавана на Лувъра
Лувърът в Париж
Париж - Лувър
Париж - Лувър
Париж - Лувър
Картината Мона Лиза в Лувъра - Париж
Картина в Лувъра - Париж
Париж - Сградата на Лувъра
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж - река Сена
Река Сена - Париж
Париж - Сена
Сена - Париж
Париж - сгради по река Сена
Сгради по р. Сена - Париж
Париж - сгради по Сена
Париж - корабче по река Сена
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж
Париж - улица
Улица към Триумфалната арка - Париж
Париж
Париж
Париж - дворецът Версай
Дворец Версай - Париж
Париж - Версай
Версай - Париж
Дворецът Версай - фонтан - Париж
Дворецът Версай - парк - Париж
Париж - Дворецът Версай - статуи
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
слаб дъжд
17.62 °C | слаб дъжд

Вятър: 2.1 m/s

Влажност: 100 %

Атмосферно налягане: 1010 hpa

Облачност: 90 %

RSS