Прага е построена на седем хълма, които се спускат плавно или отвесно надолу към река Вълтава. Разположението и по протежение на реката, подчертано от серия изящни мостове, е великолепно условие да изпъкнат двете и най-забележителни качества: своеобразна и приказна архитектура и незабравима музика.

1. Витлеемската капела в Прага е параклиса, от който националният герой и мъченик Ян Хус проповядва реформаторското си учение в началото на ХV в. Сградата е реставрирана през 50-те години на ХХ в., но малката врата, през която Хус стигал до амвона е същата, както и някои от надписите по стените.

2. Дворецът “Клам-Галас” в Прага е разположен на ограничено пространство в сърцето на Стария град. Този помпозен бароков дворец е проектиран от големия виенски архитект Fischer von Erlach. Всички скулптори, включително титаните, които поддържат двата входа, са творба на един от големите чешки барокови художници Matthias Braun.

3. Староградският площад в Прага е бил търговски център на Стария град. Сега е средище с красива архитектура. Извисявайки се над него, кулите-близнаци на църквата “Дева Мария пред Тин”, изглеждат зловещо. Голямата скулптурна група в центъра на площада увековечава мъченика Ян Хус, чиито последователи завършват Тънката църква през ХV в. Бялата барокова църква “Св. Микулаш” е на северозападния ъгъл на площада. На всеки кръгъл час часовниковият механизъм от ХV в. на часовниковата кула на Старото кметство, задвижва шествието на 12-те Апостоли. Камбаната се бие от скелет, изобразяващ смъртта.

4. Еврейският музей в Прага се сформира от богатите експозиции в Пинкасовата, Майзеловата и Клаусовата синагога, Церемониалната зала и наскоро подновената Испанска синагога и Старото Еврейско гробище. Сбирката е дело на евреите, принудени да изпълнят хитлеровия план за документиране на живота на хората, подложени на изтребление.

5. Заставайки на Карловия мост с 30 статуи от двете страни на моста, пред погледа на туриста ще се открие прекрасна гледка на Прага. Мостът е дар за Прага от императора на Свещената римска империя Карл ІV. Днес почти всички статуи са копия на оригиналите, които са прибрани, за да бъдат предпазени от разрушаване.

6. Градината на Валенщайн в Прага е най-елегантната от множеството пищни градини на интересния пражки квартал Мала Страна. През 20-те години на ХVІІ в. прославеният военачалник на Хабсбургите, чешкият благородник Алберт фон Валенщайн, разрушава широк пояс от сгради, за да построи своя огромен дворец с неговата очарователна градина, оградена със стени.

7. В Прага Моцарт обичал да отсяда в уединеното имение на своите приятели семейство Душек. Къщата е сега малък музей с вещи на Моцарт.

8. Лорета в Прага е барокова църква и гробница, която е наречена на италианския град, в който ангели са пренесли къщата на Дева Мария от Назарет, за да я спасят от неверниците. Перлата на нейното приказно съкровище е дарохранителницата “Слънцето на Прага” с нейните 6222 диаманта.

9. Пражкият замък е построен на висок хълм и повече от хиляда години е бил свидетел на променливите съдбини на Прага. Физическото и духовно сърце на замъка е Катедралата на Св. Вит, която е строена от 1344 г. до 1929 г. В строителството и взел участие Петер Парле, построил Карловия мост. Стенописите и дърворезбите от ХVІІ в. от двете страни на олтара са чудесни. Лявото пано показва изглед от замъка и града по време на събитията през 1620 г., когато чешките протестанти са принудени да бягат в чужбина.

Миниатюрните къщички по Златната улица са нещо изключително. Легендата разказва, че римският император Рудолф ІІІ заключвал там алхимиците, за да превръщат оловото в злато.

Най-старата постройка в крепостта, претърпяла многократна реставрация, е комплексът Базиликата “Св. Иржи” и метоха. Бившият метох подслонява изключителна колекция от произведения на чешкото изкуство от средновековни религиозни скулптури до барокова живопис. От укрепленията на замъка се открива величествена гледка към приказните Сто островърхи кули, издигащи се над покривите.

Етикети: Столици в Европа |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Прага