Виена (на латиница Viena, на немски Wien) – извор на имперска мощ и финална точка от пътуването на всеки, решил да остави своя отпечатък с световната история. Туптяща в центъра на Европа, Виена е кипящ метрополис, столица на Австрия, град със статут на нейна провинция. Тя е разположена близо до Чехия, Словакия и Унгария, на двата бряга на река Дунав, на 40 км от границата на Словакия и на 50 км от нейната столица Братислава.

Виена е град, изпъстрен със забележителности, палитра от редуващи се красиви реликви от имперското минало с лъскави търговски квартали, смесица от културни средища и нестандартна съвременна архитектура. През 2001 г. градският център на Виена е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Виена е седалище на Виенската архиепархия на римокатолическата църква.

Виена е град с изключително значение в икономическо и политическо отношение. Градът е седалище на редица организации на ООН и на други междудържавни организации като Организацията на Обединените нации за индустриално развитие (ЮНИДО), Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), както и на много други международни институции и компании.

Писането на историята на Виена не е лесна работа, защото това са анали, дълги и разнообразна. Там е записано, че заселването на територията на днешна Виена започва по време на неолит. Тогава Дунав привлича много хора, заради благоприятните условия, които предлага за развитието на земеделието и скотовъдството – плодородни почви, изобилни водни източници и благоприятен климат.

Всъщност Виена като населено място започва да се развива в средата на I век. Именно тогава се стартира процеса на строителството на територията на днешния стар град на преден пост на 15-ти римски легион. Дават му името Виндобона и паралелно с военния лагер започва да се оформя и развива един малък град. Огромен и опустошителен пожар във Виндобона в началото на V век принуждава римляните да започнат да напускат тези места. Обаче топографията на днешна Виена показва, че все пак непосредствено след изтеглянето на римляните, други хора са намерили убежище край запазените тогава стени и използват останалите материали за построяването на своите жилища.

Няколко века по-късно, през IX век, към територията на днешна Виена от запад се насочват Каролинги, които построяват в североизточната част на бившия римски лагер неголям замък и съхранилата се и до днешно време църква „Свети Рупрехт“. Къщите са малко, появилото се на географската карта селище все още няма голямо значение.

Отново три века по-късно, Виена става седалище на австрийската херцогска династия Бабенберг. От 1278 г. Виена става твърдина на династията Хабсбург, което от своя страна я превръща в център на културата, науката, музиката и изисканата кухня. През 1469 г. император Фридрих III се сдобива от папа Павел II с правото да учреди във Виена епископство.

През 1529 г. Османската империя прави безуспешни опити за обсада на Виена, като тежкото поражение на турската армия полага края на стремителната експанзия на Османската империя в Европа. През 1679 г. обаче чумна епидемия опустошава днешната австрийска столица Виена, населението на града намаля с около една трета. През 1693 г. в центъра на града е издигната Чумната колона, чиято роля е да бъде паметник на избавлението от епидемията. Но това очевидно не спасява населението и през 1713 г. нова вълна отнема живота на хиляди жертви, само 11000 от които са погребани в катакомбите под катедралата „Свети Стефан“. За да напомня за тези злокобни времена от историята на града, е издигнато величественото здание „Карлскирхе“.

Настъпват златни векове за Виена – през XVI век градът е издигнат за столица на многонационалната държава на австрийските Хабсбурги, а през XVII век и XVIII век градът е център на многобройната придворна бюрокрация. По същото време се поставя началото на манифактурна промишленост, като се развиват текстилно производство и производство на луксозни стоки. Освен това Виена се превръща във водещ център на европейската култура. Но освен слънчеви дни, от това време в историята на Виена е записано, че през 1805 г. и 1809 г. градът на два пъти е зает от войските на Наполеон. През 1805 г., след разпадането на Свещената Римска империя, градът става столица на Австрийската империя, а по-късно на Австро-унгарската империя.

През XIX век Виена отново е в своя апогей. С появата на стила Бидермайер, измислен и развит от известни виенски композитори, художници и театрални дейци, градът развива стремително културата и изкуствата. В края на същия век културата, науката и образованието във Виена продължават да процъфтяват, а Виенският университет и Академията на науките получават световно признание.

Към началото на XX век Виена вече е един от най-големите градове на Европа, а населението му наброява над 2 млн. души. През 1918 г., след Първата световна война, градът става столица на Първата австрийска република. След 1945 г. Виена отново става столица на Австрия.

Преминавайки от история към култура, има много какво да се разкаже. Виена от векове е център на изкуството и културата, наложила се като фактор в области като театър, опера, класическа музика и изящни изкуства. Императорският театър е сред най-добрите театри в немско-говорещия свят, а в Народния театър и в Театъра в Йозефщат също се поставят постановки от висока класа. В града врати са отворили и много малки театри, които обаче не бива да се подценяват, независимо, че в повечето случаи изпълняват по-малко популярни форми на представления, като модерни, експериментални пиеси или кабаре. Операта е другата перла в короната на културата на Виена. Виенската държавната опера и Виенската народна опера предлагат за всеки по нещо, а концерти с класическа музика се изнасят и в прочутата концертна зала на Виенското музикално дружество, дома на Виенския филхармоничен оркестър и Виенския концертен дом.

Не бива да подминаваме с лека ръка музеите и галериите на Виена. Страната има много съкровища, останали като наследство на тази велика нация. В съкровищницата на Императорския дворец Хофбург се съхраняват бижутата на Хабсбургите. В Музея на кралица Елизабет Австрийска пък могат да се видят императорският апартамент и сребърният кабинет, а в разположените срещу Хофбург Природоисторически музей и Музеят на история на изкуствата се намират експозиции с множество картини на стари майстори и антични и класически произведения.

Във Виена има обособен Музеен квартал, в който са организирани много музеи. Музейният квартал представлява бивши императорски конюшни, които са превърнати в комплекс от музеи през 1990 г. В него са ситуирани Музеят на модерното изкуство (Фондация „Людвиг“), Музеят „Леополд“ (който показва работи основно от виенския модернизъм и австрийския експресионизъм) и допълнителни зали с временни изложби. Дворецът Лихтенщайн съхранява една от най-големите частни колекции. Има и множество други постоянни експозиции – Музеят на военната история, Музеят на техниката, Виенският музей на часовника, Погребалният музей и др.

Освен на културата, Виена е център на образованието. В градът съществуват множество научни учреждения и университети, някои от които са световно признати. Това са Австрийски институт за икономически изследвания, Виенски институт за международни икономически изследвания, Виенски университет, Виенски технически университет, Виенски икономически университет, Земеделски университет (за природни ресурси и приложни науки), Виенски медицински университет, Академия за изобразителни изкуства, Университет за приложни изкуства, Виенски университет за музика и изпълнителско изкуство, Университет по ветеринарна медицина. Освен държавните университети, във Виена има учредени и няколко частни университета - Университет Webster, Университет MODUL и Университет „Зигмунд Фройд“.

Може би в никой не се е прокраднало съмнението, че Виена е град без забележителности. Виена е град, който е успял да обедини историческото си наследство с духа на новата ера. Просто Виена има по нещо за всеки.

Между големите туристически атракции са императорските дворци Хофбург и Шьонбрун (където се намира и първият в света зоопарк – Зоологическа градина Шьонбрун), както и множеството художествени галерии (включително Албертина, в двореца Белведере и в Музейния квартал). Виенското колело в увеселителния парк Пратера и Кулата Дунав също привличат много посетители.

Тъй като Австрия е известна със своите композитори, логично е местата, свързани с великите композитори, живели във Виена, да са сред най-посещаваните места – това са къщата, в която е живял Моцарт, златистата статуя на Йохан Щраус. Заради многото артисти от изключително значение, които е приела, Виена е известна като „Градът на музиката“ или „Столицата с валсова стъпка“.

Виена е богата на църкви, като най-известната сред тях е катедралата „Свети Стефан“, която е един от символите на града. Има и модерни атракции – Газометер, Кулата Милениум и Виенския международен център. Сред културни забележителности пък се нареждат Императорският театър и Виенската държавна опера.

Виена е място, което разпалва нашето въображение и желания за посещение на града с бързите си валсове и красивата сграда на операта, испанското училище за езда и традиционните кафета. Но освен цялата история и традиции, градът има и една много различна страна, която е младежка, модерна и изобретателна.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Виена