Градът, където витае духа на историята на Швейцария. Градът, считан за меката на офшорното банкиране. Градът на световноизвестната шоколадова фабрика Линд. Най-големият град, най-голямото търговско средище, най-голямото летище в Швейцария. Световноизвестно място за пазаруване, ранообразен нощен живот, изумително местоположение на езеро. Най-вълнуващият град в Швейцария. Това е Цюрих (Zurich) - културна, финансова, индустриална, и транспортна столица на Швейцария. Градът, в който в началото на миналия век се заражда течението дадаизъм с неговия различен поглед върху света и традиционните норми в изкуството като цяло. Първоначалното впечатление за малък, чист и подреден метрополис с църковни камбанарии, извисяващи се над кристално сините води на река Лимат и Цюрихското езеро бързо преминава в еуфорично състояние, провокирано от щастливите викове откъм Niederdorfstrasse, откъм източния бряг на реката и около езерото.

Цюрих за първи път е споменат като селище през 929 г. Заради географското си положение - градът стои точно при изтичането на река Лимат от Цюрихското езеро, античният римски град Turicum възниква като търговско средище, което осигурява контрол над реката. Името на Цюрих се счита, че произлиза най-вероятно от келтската дума турус, а на местния диалект градът е известен като Цюри.

Цюрих не е скучната банкерска столица, а напротив - космополитен, вълнуващ, изненадващо забавен и модерен. Градът е изпъстрен със много съвременни барове, ресторанти и клубове, а атмосферата му се променя много, когато дойде времето по улиците му да се провеждат едни от най големите празненства в Европа.

В последните години Цюрих успя да си спечели титлата за град с най-високо качество на живот, както и за най-богатото населено място на Стария континент. Освен, че Цюрих е един от водещите финансови центрове в света и в него са разположени офисите на голяма част от финансовите институции и банковите титани, градът е примамлив за множество чужди компании заради ниската данъчна ставка, която е причината почти всички чуждестранни концерни да имат седалище в Цюрих.

Освен с пари, името на Цщрих се свързва и с шоколад. Затова, разбираемо разбира се, сред основните забележителности на Цюрих е фабриката на шоколадите Линд, намираща се в градчето Килхберг. Всеки посетител на Цюрих нямам как да пропусне обиколка на фирмения магазин на шоколадовия концерн.

Като град с история, Цюрих има прекрасен географски и исторически център, чието име е Линдерхоф и който представлява малък естествен хълм на западния бряг на река Лимат, точно на 700 метра северно от мястото, където реката се отделя от Цюрихското езеро. Днес на върха на хълма има малък обществен площад, от който се откриват удивителни гледки над река Лимат до квартала на Кметството.

От архитектура през история до прекрасна природа – най-големият град в Швейцария има много какво да предложи на посетителите си. Освен това в Цюрих могат да се посетят внушителен брой музеи и художествени галерии, сред които швейцарския национален музей и галерията Кунстхаус.

Несъмнено най-голямата историческа забележителност на Цюрих е красивата катедрала Гросмюнстер. Този храм на вярата е разположен в Стария град, тъй като първоначалната постройка тук е издигната през далечната 820 г. Туристите в Цюрих, решили да посетят катедралата, задължително трябва да се изкачат в най-високата й точка, за да се насладят на прекрасните гледки към града и околностите.

Манастирската църква Фраумюнстер, друга историческа постройка в наследството на Цюрих, е издигната през 874 г. и е най-старата в Цюрих. Това историческо бижу през Средновековието непрекъснато си съперничи по престиж с Гросмюнстер. Днес във Фраумюнстер може да се видят невероятни произведения на изкуството, като особено впечатляваща е стъклопистта. И докато сме на вълна да разказваме за цървки, трябва да отчетем значимостта и красотата на храма Свети Петър, която заедно със своя огромен часовник на фасадата се счита за уникална в цял свят.

Една туристическа обиколка на Цюрих задължително трябва да включва посещение на прекрасни места и забележителности. Езерото Цюрих е природна забележителност, която омагьосва с кристално чиста вода, много плажове и зони за плуване, големи имения, както и красиви острови, подходящи да се изследват. Планината Утлиберг пък предлага незабравим изглед към града и езерото. На планинския връх има малък хотел, както и две кули – една телевизионна и една на разположение на туристите срещу малка такса.

Швейцарският национален музей е мястото, в което са разположени обширни колекции, посветени на всеки аспект на културата и изкуството на Швейцария, и обхващащи периода ¬ от каменната ера до наши дни. Църквата на жените е храм на вярата, определн за един от четирите основни в Цюрих. Уникална със своята архитектура и интериор, Операта в Цюрих е сцената, на която е творил Рихард Вагнер по време на изгнанието си от Германия. В Музеят Кунстхаус е с изключителна важност в културно отношение, тъй като в нея е изложена една от най-важните художествени колекции в Швейцария, събрана през годините. Колекцията е посветена на периода, обхващаш период от Средновековието до съвременното изкуство, с акцент върху швейцарски автори. Изложени са произведения на Клод Моне, Едвард Мунк, Пабло Пикасо и Алберто Джакомети са изложени музея.

Цюрихският музей на играчките е задължителна спирка за младите семейства, отдали се на туризъм в Цюрих. Музеят пленява малки и големи с приятна колекция от кукли, плюшени мечета, влакчета, играчки и книжки, датиращи от XVIII в. до XX в.

Музеят на часовниците Бейер е малък музей, в който са изложени над 500 експоната - от антични слънчеви и стенни часовници с дървени колелца, през традиционни часовници с кукувичка до най-модерните съвременни средства за измерване на времето.

Разходката е приятна, а отдихът пълноценен, из парк Цюриххорн, където има места за плуване, кафенета и сенчести градини. За любителите на спиращи дъха гледки към града, се взема асансьор в бирария Лип до панорамния бар Жул Верн.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Цюрих