Мюнхен

Информация | Kарта
seen
34620
facebook
Мюнхен

Мюнхен е един от големите градове в Германия и столица на провинция Бавария. Той принадлежи на спокойния и слънчев юг. Надарен с обширни зелени паркове, градини и гори, грандиозни булеварди със забележителни сгради, фонтани и статуи и река, която се простира между живописни брегове. Мюнхен е най-красивият и интересен град в Германия.

От главната железопътна гара започва мюнхенската търговска алея Фусгенгерзоне – два километра улици забранени за превозни средства. Тук се намира най-големият универсален магазин в Мюнхен – Херти. Друг универсален магазин се намира в сградата Оберполингер, която е строена ХІХ в. На високия фронтон на покрива има ветропоказатели от стари търговски кораби. Универсалните магазини от световна класа съжителстват с две удивителни църкви – Бюргерзаал и Михаелскрихе.

Църквата от ХVІ в. Михаелскрихе е първият ренесансов храм от този вид в Южна Германия. Нейната чудновата фасада контрастира по един великолепен начин с бароковия екстериор на “Бюргерзаал”. Грандиозната сграда до “Михаелскрихе” е една от най-старите църкви в Мюнхен, построена през ХІІІ в. за бенедиктските монаси. Сега там се помещава Германски музей за лова и риболова. Той съдържа най-богатата колекция от рибарски въдици, около 500 препарирани животни.

Мариенплац е площад в Мюнхен, който носи името на позлатената статуя на Дева Мария, която се извисява над него повее от три столетия. Издигната е през 1618 г. по волята на Максимилиан І в знак на благодарност за оцеляването на града по време на Тридесетгодишната война – катастрофална религиозна война. Когато статуята е свалена от мраморния пиедестал, за да бъде почистена през 1960 г., работниците намират малко ковчеже, съдържащо дървена отломка, за която се твърди, че е от Христовия кръст.

На Мариенплац в Мюнхен се откроява сградата то ХІХ в. на Новото кметство. Интересно за тази сграда е, че на кулата има часовник с движещи се фигури. Когато звънът на камбаните се понася над площада, вратите на часовника се отварят и фигурите на ярко оцветени танцьори и рицари започват да се движат. Те пресъздават две събития от миналото на Мюнхен: турнира проведен на Мариенплац през 1568 г. и танца на бъчварите, с който е отпразнуван краят на чумната епидемия през 1517 г.

Средновековната сграда на Старото кметство в Мюнхен с безпорното си очарование стои скромно, като че ли забравена, в ъгъла на площада Мариенплац. Това е първата сграда на кметството в Мюнхен, построена през 1474 г. Разрушена през 1944 г., сега е напълно възстановена. Кулата на Кметството предоставя обширно пространство на Музия на играчките, до който се стиго по извити стълби.

Църква “Азам” е най-необикновенната църква в Мюнхен. Входът и е обрамчен с груби каменни блокове, но вътрешния разкош на тази църква удивлява посетителя. Стените са покрити с фрески и мрамор и са оградени с позлатени скулптури – на входа на олтара има дори позлатен скелет.

Германския музей на науката и технологиите в Мюнхен е поместен в монументална сграда в близост до река Изар. Този музей е пълен със самолети, автомобили, локомотиви и машини и е мечта за всеки изучаващ инжинерните науки.

Църквата “Св.Богородица” е Мюнхенката катедрала, която е забележителна късноготическа тухлена постройка с две грамадни кули, които са емблемата на град Мюнхен и негов символ. Вътре в църквата на каменния под има тъмен отпечатък от крак – дяволския отпечатък. Светлината в катедралата идва от намиращите се на 30 метра височина прозорци, които не се виждат от мястото, където се намира дяволския отпечатък.

Карлсплац в Мюнхен, познат сред местните жители като Щахус, е оживен кръстопът известен с един от най-популярните фонтани – кръг от избликващи струи, който през горещите летни дни привлича като магнит работещите наоколо.

Терезиенвизе в Мюнхен е мястото на ежегодния мюнхенски бирен фестивал – знаменития Октоберфест. Тук, бирата се лее 16 дни и привлича около 6 млн. посетители годишно от целия свят. Началото е поставено през 1810 г., когато се организира годежното празненство на принцеса Тереза фон Заксен-Хилдбургхаузен и баварския принц Лудвиг, по-късно Лудвиг І. Над Терезиенвизе се извисява внушителната бронзова статуя на Бавария, висока повече от 30 м. Статуята е куха и по 30-те стъпала може да се стигне до главата и със сплетена коса и да се види Мюнхен през очите на Бавария.

В Баварския национален музей в Мюнхен може да си види средновековната и ренесансова дърворезба с множество творби на големия ренесансов скулптор Тилман Рименшнайдер.

Английската градина в Мюнхен е в действителност безкраен парк, който се слива с околната природа на северната граница на града. Тук има езеро с лодки, бирарии на открито, няколко декоративни и монументални постройки като гръцкия храм Монопетрос. Проектиран е от фон Кленце за крал Лудвиг І и построен върху изкуствен хълм в южната част на парка.

Сградата на генералите в Мюнхен е монумент на славата в чест на баварските генерали. Тук се издигат две огромни бронзови плочи – знак на признателност към генералите, командвали баварската армия през войнити продължили три века. Впечатляват двете огромни статуи на двама генерали: Йохан Церклаес Тили, който води католическите войни продължение на 30 г. и принц Карл Филип Вреде, горой от войната срещу Наполеон.

Хофгартен – или Кралската градина в Мюнхен някога е била част от имението на Кралския дворец. В източната част на градината се намира новото канцлерство на провинцията, построено край развалините на Военния музей от ХІХ в. и включващо останките от ренесансова арка. В близост се намира гробницата, покрита с масивен гранитен блок, където лежи германски войник от Първата световна война.

Църквата на Лудвиг в Мюнхен е построена в неовизантийски и ранноренесансов стил. Построена е по нареждане на Лудвиг І. Тук си заслужава да се види фреската Страшния съд. Със своите размери 20 на 13 метра, тя е една от най-големите в света.

Максимилианщрасе е най-изисканата търговска улица в Мюнхен. С одобрението на правителството Максимилиан ІІ създава този широк булевард, по чиято централна част са наредени прекрасни згради, в които днес се помещават правителствени служби и Етнографския музей. Тук е величественият Максимилианеум – пищен дворец с арки, построен през ХІХ в. за Максимилиан ІІ, който сега е сграда на баварския парламент.

Мюнхенският кралски дворец през ХІV в. е бил малък замък. През следващите векове кралската резиденция се развива в зависимост от интересите на своите обитатели. Имало е зала за колекцията от антични статуи на херцог Алберт V, която сега се използва главно за държавни приеми. Събраните съкровища на Вителсбахите са изложени в няколко музея на двореца. Централно място заема малката разкошна статуя на св.Георги, обсипана с 2291 диаманта, 209 перли и 406 рубина. Във вътрешния двор на резиденцията се изнасят концерти. Малкият театър в сил рококо, е построен по проект на Франсоа Кювилие между 1751 и 1755 г. и в него все още се поставят пиеси. Кювилие е бил джудже, в което принц Макс Емануел вижда талант на художник.

Високата тухлена сграда на Старата картинна галерия в Мюнхен е построена от фон Кленце между 1826 и 1836 г., като място, където да бъде показана сбирката от творби на стари майстори. Сега тя е от водещите галерии в света. Сред най-известните и експонати са творби на Дюрер, Рембранд, Рубенс – най-голямата сбирка в света и две прочути гартини на Мурильо.

Музеят на BMW в Мюнхен излага смайваща колекция от автомобили BMW – както стари, така и нови модели.

Ботаническата градина в Мюнхен има колекция то 14 000 растения, включително орхидеи, кактуси, палми, алпийски цветя ирододендрони. Тя е една от най-големите ботанически градини в Европа. В средновековния замък Шлос Блутенбург се пази сбирка от 500 000 детски книги на 100 езика от цял свят.

Шлос Нимфенбург в Мюнхен е възхитителен дворец в стил барок и рококо, в който пет поколения баварски короновани особи са прекарвали лятото. В течение на 200 години дворецът става все по-голям и просторен. Построен е в чест на раждането на Макс Емануел през 1663 г. Дворецът е завършен от неговия приемник Енрико Зукали през 1675 г. Намира се сред парк, оформен във френски стил, с нисък плет и пясъчни пътеки, продължаващи в гората.

Интересна за посещение в двореца е Галерията на красавиците. Стените от пода до тавана са покрити с портрети на жени, привличали погледа на Лудвиг І. Най-известният портрет е на Лола Монтес, знойна красавица и куртизанка, която след като е била метреса на Ференц Лист, а по-късно и на Алксандър Дюма, пленява Лудвиг І до такава степен, че той загубва трона си заради нея.

Три прекрасни постройки, скрити сред вековните дървета в парка на двореца, заслужват да се посетят: Ловната хижа, която е истински бисер на стила рококо, построена от Кювилие; Пагоденбург – построен за кралските чаени тържества; Баденбург – първият отопляван басейн в Европа след римско време, където са се провеждали плувни празненства. В Музея на кралските карети има цяла колекция превозни средства, включително и натруфената шейна, с кято някога крал Лудвиг ІІ се е носил през баварския сумрак. В двореца заслужава да се види и Музея на човека и природата.

Двореца Шлайсхайм в Мюнхен е построен през 1597 г. от херцог Вилхелм V. По-късно принц Макс Емануел добавя втори по-малък дворец Лустхайм, отделен от Шлайсхайм със строго подредена градина и декоративен канал. В Лустхайм се пази най-голамата колекция от майсенски порцелан в Германия.

Снимки Мюнхен
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Мюнхен. Снимки от Мюнхен и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Мюнхен
Гласувай:
Рейтинг 3.66667 от 3 гласа
ясно небе
9.07 °C | ясно небе

Вятър: 0.5 m/s

Влажност: 87 %

Атмосферно налягане: 1017 hpa

Облачност: 0 %

RSS