Мюнхен е един от големите градове в Германия и столица на провинция Бавария. Той принадлежи на спокойния и слънчев юг. Надарен с обширни зелени паркове, градини и гори, грандиозни булеварди със забележителни сгради, фонтани и статуи и река, която се простира между живописни брегове. Мюнхен е най-красивият и интересен град в Германия.

От главната железопътна гара започва мюнхенската търговска алея Фусгенгерзоне – два километра улици забранени за превозни средства. Тук се намира най-големият универсален магазин в Мюнхен – Херти. Друг универсален магазин се намира в сградата Оберполингер, която е строена ХІХ в. На високия фронтон на покрива има ветропоказатели от стари търговски кораби. Универсалните магазини от световна класа съжителстват с две удивителни църкви – Бюргерзаал и Михаелскрихе.

Църквата от ХVІ в. Михаелскрихе е първият ренесансов храм от този вид в Южна Германия. Нейната чудновата фасада контрастира по един великолепен начин с бароковия екстериор на “Бюргерзаал”. Грандиозната сграда до “Михаелскрихе” е една от най-старите църкви в Мюнхен, построена през ХІІІ в. за бенедиктските монаси. Сега там се помещава Германски музей за лова и риболова. Той съдържа най-богатата колекция от рибарски въдици, около 500 препарирани животни.

Мариенплац е площад в Мюнхен, който носи името на позлатената статуя на Дева Мария, която се извисява над него повее от три столетия. Издигната е през 1618 г. по волята на Максимилиан І в знак на благодарност за оцеляването на града по време на Тридесетгодишната война – катастрофална религиозна война. Когато статуята е свалена от мраморния пиедестал, за да бъде почистена през 1960 г., работниците намират малко ковчеже, съдържащо дървена отломка, за която се твърди, че е от Христовия кръст.

На Мариенплац в Мюнхен се откроява сградата то ХІХ в. на Новото кметство. Интересно за тази сграда е, че на кулата има часовник с движещи се фигури. Когато звънът на камбаните се понася над площада, вратите на часовника се отварят и фигурите на ярко оцветени танцьори и рицари започват да се движат. Те пресъздават две събития от миналото на Мюнхен: турнира проведен на Мариенплац през 1568 г. и танца на бъчварите, с който е отпразнуван краят на чумната епидемия през 1517 г.

Средновековната сграда на Старото кметство в Мюнхен с безпорното си очарование стои скромно, като че ли забравена, в ъгъла на площада Мариенплац. Това е първата сграда на кметството в Мюнхен, построена през 1474 г. Разрушена през 1944 г., сега е напълно възстановена. Кулата на Кметството предоставя обширно пространство на Музия на играчките, до който се стиго по извити стълби.

Църква “Азам” е най-необикновенната църква в Мюнхен. Входът и е обрамчен с груби каменни блокове, но вътрешния разкош на тази църква удивлява посетителя. Стените са покрити с фрески и мрамор и са оградени с позлатени скулптури – на входа на олтара има дори позлатен скелет.

Германския музей на науката и технологиите в Мюнхен е поместен в монументална сграда в близост до река Изар. Този музей е пълен със самолети, автомобили, локомотиви и машини и е мечта за всеки изучаващ инжинерните науки.

Църквата “Св.Богородица” е Мюнхенката катедрала, която е забележителна късноготическа тухлена постройка с две грамадни кули, които са емблемата на град Мюнхен и негов символ. Вътре в църквата на каменния под има тъмен отпечатък от крак – дяволския отпечатък. Светлината в катедралата идва от намиращите се на 30 метра височина прозорци, които не се виждат от мястото, където се намира дяволския отпечатък.

Карлсплац в Мюнхен, познат сред местните жители като Щахус, е оживен кръстопът известен с един от най-популярните фонтани – кръг от избликващи струи, който през горещите летни дни привлича като магнит работещите наоколо.

Терезиенвизе в Мюнхен е мястото на ежегодния мюнхенски бирен фестивал – знаменития Октоберфест. Тук, бирата се лее 16 дни и привлича около 6 млн. посетители годишно от целия свят. Началото е поставено през 1810 г., когато се организира годежното празненство на принцеса Тереза фон Заксен-Хилдбургхаузен и баварския принц Лудвиг, по-късно Лудвиг І. Над Терезиенвизе се извисява внушителната бронзова статуя на Бавария, висока повече от 30 м. Статуята е куха и по 30-те стъпала може да се стигне до главата и със сплетена коса и да се види Мюнхен през очите на Бавария.

В Баварския национален музей в Мюнхен може да си види средновековната и ренесансова дърворезба с множество творби на големия ренесансов скулптор Тилман Рименшнайдер.

Английската градина в Мюнхен е в действителност безкраен парк, който се слива с околната природа на северната граница на града. Тук има езеро с лодки, бирарии на открито, няколко декоративни и монументални постройки като гръцкия храм Монопетрос. Проектиран е от фон Кленце за крал Лудвиг І и построен върху изкуствен хълм в южната част на парка.

Сградата на генералите в Мюнхен е монумент на славата в чест на баварските генерали. Тук се издигат две огромни бронзови плочи – знак на признателност към генералите, командвали баварската армия през войнити продължили три века. Впечатляват двете огромни статуи на двама генерали: Йохан Церклаес Тили, който води католическите войни продължение на 30 г. и принц Карл Филип Вреде, горой от войната срещу Наполеон.

Хофгартен – или Кралската градина в Мюнхен някога е била част от имението на Кралския дворец. В източната част на градината се намира новото канцлерство на провинцията, построено край развалините на Военния музей от ХІХ в. и включващо останките от ренесансова арка. В близост се намира гробницата, покрита с масивен гранитен блок, където лежи германски войник от Първата световна война.

Църквата на Лудвиг в Мюнхен е построена в неовизантийски и ранноренесансов стил. Построена е по нареждане на Лудвиг І. Тук си заслужава да се види фреската Страшния съд. Със своите размери 20 на 13 метра, тя е една от най-големите в света.

Максимилианщрасе е най-изисканата търговска улица в Мюнхен. С одобрението на правителството Максимилиан ІІ създава този широк булевард, по чиято централна част са наредени прекрасни згради, в които днес се помещават правителствени служби и Етнографския музей. Тук е величественият Максимилианеум – пищен дворец с арки, построен през ХІХ в. за Максимилиан ІІ, който сега е сграда на баварския парламент.

Мюнхенският кралски дворец през ХІV в. е бил малък замък. През следващите векове кралската резиденция се развива в зависимост от интересите на своите обитатели. Имало е зала за колекцията от антични статуи на херцог Алберт V, която сега се използва главно за държавни приеми. Събраните съкровища на Вителсбахите са изложени в няколко музея на двореца. Централно място заема малката разкошна статуя на св.Георги, обсипана с 2291 диаманта, 209 перли и 406 рубина. Във вътрешния двор на резиденцията се изнасят концерти. Малкият театър в сил рококо, е построен по проект на Франсоа Кювилие между 1751 и 1755 г. и в него все още се поставят пиеси. Кювилие е бил джудже, в което принц Макс Емануел вижда талант на художник.

Високата тухлена сграда на Старата картинна галерия в Мюнхен е построена от фон Кленце между 1826 и 1836 г., като място, където да бъде показана сбирката от творби на стари майстори. Сега тя е от водещите галерии в света. Сред най-известните и експонати са творби на Дюрер, Рембранд, Рубенс – най-голямата сбирка в света и две прочути гартини на Мурильо.

Музеят на BMW в Мюнхен излага смайваща колекция от автомобили BMW – както стари, така и нови модели.

Ботаническата градина в Мюнхен има колекция то 14 000 растения, включително орхидеи, кактуси, палми, алпийски цветя ирододендрони. Тя е една от най-големите ботанически градини в Европа. В средновековния замък Шлос Блутенбург се пази сбирка от 500 000 детски книги на 100 езика от цял свят.

Шлос Нимфенбург в Мюнхен е възхитителен дворец в стил барок и рококо, в който пет поколения баварски короновани особи са прекарвали лятото. В течение на 200 години дворецът става все по-голям и просторен. Построен е в чест на раждането на Макс Емануел през 1663 г. Дворецът е завършен от неговия приемник Енрико Зукали през 1675 г. Намира се сред парк, оформен във френски стил, с нисък плет и пясъчни пътеки, продължаващи в гората.

Интересна за посещение в двореца е Галерията на красавиците. Стените от пода до тавана са покрити с портрети на жени, привличали погледа на Лудвиг І. Най-известният портрет е на Лола Монтес, знойна красавица и куртизанка, която след като е била метреса на Ференц Лист, а по-късно и на Алксандър Дюма, пленява Лудвиг І до такава степен, че той загубва трона си заради нея.

Три прекрасни постройки, скрити сред вековните дървета в парка на двореца, заслужват да се посетят: Ловната хижа, която е истински бисер на стила рококо, построена от Кювилие; Пагоденбург – построен за кралските чаени тържества; Баденбург – първият отопляван басейн в Европа след римско време, където са се провеждали плувни празненства. В Музея на кралските карети има цяла колекция превозни средства, включително и натруфената шейна, с кято някога крал Лудвиг ІІ се е носил през баварския сумрак. В двореца заслужава да се види и Музея на човека и природата.

Двореца Шлайсхайм в Мюнхен е построен през 1597 г. от херцог Вилхелм V. По-късно принц Макс Емануел добавя втори по-малък дворец Лустхайм, отделен от Шлайсхайм със строго подредена градина и декоративен канал. В Лустхайм се пази най-голамата колекция от майсенски порцелан в Германия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мюнхен