Санкт Петербург е осъществената мечта на своя основател-цар Петър Велики. Създаден през 1703 г., градът е величествено съчетание между Изтока и Запада и съществува, благодарение на непреклонната воля и суров нрав на руския цар, който искал да има морско пристанище и най-прекрасния град. Със своята внушителна изтънченост, 300-годишният Петербург се смята за един от най-великите северни градове на света.

Считан е за люлка на руската литература, заради това,че в Санкт Петербург творят титани като Достоевски, който създава тук своя Разколников, а Пушкин- своя Евгени Онегин, а редица известни композитори тръгват оттук и покоряват света като Чайковски, Рахманинов, Прокофиев и Римски Корсаков.

През 18 век, по желание на великите руски имперетрици, известни архитекти издигат великолепни палати от мрамор, малахит и злато, а също и внушителни църкви и манастири. За това, историческият център на Санкт Петербург и историческите му паметници са включени в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство от 1991 г.

Разположен на река Нева, в края на Финския залив на Балтийско море, Санкт Петербург днес наброява около 5 млн. души. На мястото на огромно тресавище израства този красив град, сякаш току-що изплувал от водата. Разположен върху повече от 100 острова и пресечен от около 60 реки и канали, Санкт Петербург често е наричан” Северна Венеция”.Първият генерален план на Санкт Петербург е на италианския архитект Доменико Трезини, с правилни геометрични форми и съвършено планирана архитектура. Всички сгради според указа на Петър Велики трябва да са изградени от камък като в същото време е било забранено да се ползва камъкът за строителен материал в другите градове на Русия. Петър Велики кръщава града на своя светец-апостол Петър. Хиляди селяни са загинали при отводняване на тресавището и поставяне на основите на града. Именно затова руснаците твърдят, че Санкт Петербург е издигнат не върху трупи, а върху човешки кости.

Градът е очарователен, когато е облян от студените светлини на руската зима. През дългите летни дни, пъстрите фасади на крайречните имения сияят на фона на тъмните води на Нева. А през юни и юли Санкт Петербург се потапя в магията на Белите нощи. Краткотрайният здрач, обгръщащ улиците и каналите, придава на града още по-тайнствен вид.

Но в историята на Петербург е имало и мрачни периоди, които са свързани с движението на декабристите през 1825 г., след това работническото движение през 1905 г., а революцията от 1918 г. води до падане на династията Романови и установяване на СССР. Но най-тежкото изпитание за града е обсадата му по време на Втората световна война, когато населението устоява на 900-дневната обсада на фашистките войски. Близо 650 хиляди жители на града умират от глад, а други 17 хиляди души са убити.

Въпреки кратката си история, името на Петербург е сменяно три пъти. При избухване на Първата световна война е наречен Петроград. След смъртта на Ленин през 1924 г. в чест на съветския вожд е наречен Ленинград, а след 1991 г. името на града вече е пак Санкт Петербург.

Едно от най-впечатляващите места в града на Петър Велики е Дворцовият площад, където най-ранната и най-известната сграда е бароковия бял Зимен дворец на руските царе от 18 век. В него се помещава Ермитажа с 400-те си зали и над 3 млн. произведения на изкуството. На Дворцовия площад се издига Генералният щаб с 580-метровата дъговидна фасада и Триумфалната арка в средата,а също и Александровската колона в центъра , висока 47,5 и издигната в чест на победата на русите над Наполеон.

Петропавловската крепост с Катедралата „Св. Петър и Павел”, където са погребани руските императори, заемат важно положение по десния бряг на Нева. Един от ярките символи на Санкт Петербург е златният ангел с кръст на върха на 123-метровата кула на катедралата. А изстрелите, оповестяващи обяда всеки ден от Петропавловската крепост са очаквани от жителите и гостите на града. Дървената къща на Петър Велики, която той ползва докато се строи Петропавловската крепост, е построена само за три дни през 1703 г.

Невският проспект е главната улица на града, кръстена на руския княз от 13-ти век Александър Невски. Някои от забележителностите тук са: Строгановия дворец, построен в бароков стил от барон Сергей Строганов през 1754 г.; Казанската катедрала; Търговският център от 18 век; Аничковият мост със своите четири известни скулптури на коне.

Руският музей е един от най-големите в Русия и в него са изложени повече от 3 хил. произведения на изкуството.
Наблизо е Михайловския дворец, построен като резиденция на император Павел I през 1801 г.и който е проектиран така,че изглежда различно от четирите си страни.

Таврическият дворец е един от най-старите дворци в Русия, поръчан от принц Григорий Потьомкин.
Големият дворец Петерхоф в Петерхоф от 1775 г. недалеч от Санкт Петербург е с впечатляваща фасада. Разхождайки се из залите му, човек си представя танцуващите двойки в балната зала с позлатени стени, важните гости в синята приемна стая, възхищава се на Мемориалната зала, където са изобразени картини от битките при Чесме от 7 юли 1770 г. в Егейско море, когато руската флота побеждава турската.

Екатерининският дворец, построен в бившето Царское село, а сега Пушкино, се намира на 26 км от Санкт Петербург и е бил лятна резиденция на руските владетели. Създаден е в чест на Екатерина I през 1717 г.в бароков стил, той пленява с архитектурното си изпълнение и прекрасната градина. Забележителна в Екатерининския дворец е Кехлибарената стая, чието цялостно обзавеждане е изчезнало през Втората световна война. През 1979 г. започва възстановяването й, и през 2003 г. , 300-та години след създаването й, кехлибарената стая заблестява с цялото си великолепие.

Лятната градина в близост до Летния дворец е проектирана лично от Петър Велики през 1704 г. и се смята за едно от най-красивите и най-романтични места в Санкт Петербург.

За да не се нарушава очарованието на старинния град, новата част на града е извън историческия му център. Единствено телевизионната кула с височина 310 метра се намира в самия град. В Санкт Петербург има три небостъргача: Кула Лидер-140 м, Александър Невски-124 м и Атлантик Сити-105 м ,които са далеч от града-музей. В покрайнините на града е построен комплекс, включващ 463-метров офис-„Лахта център”,имащ формата на ракета, който е най-високия в Русия и Европа.

В Санкт Петербург има 56 държавни и 45 частни висши учебни заведения. Сградата на Държавния университет с нейните 12 колежа е построена през 1722 г. от Петър Велики.Сред специалностите са „Колеж по външни работи”, „Колегиум за производство”, „Военна колегия” и др.

В града на белите нощи се организират много изложби, концерти и други събития, свързани с историята на града. Интересно е било честването на 310-годишнината от създаването на Санкт Петербург през 2013 г., когато 4335 души са изпълнили 14 песни за града за един час, под акомпанимента на симфоничен оркестър на Исакиевия площад.
През 2018 г. Санкт Петербург е бил посетен от 8 млн. туристи, които са посрещнати в някой от 260-те големи и малки хотели в града и околностите му.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Санкт Петербург