Държавен музей “Ермитаж”. Между 1764 г. и 1775 г. Екатерина Велика се заема, в надпревара с владетели, чиито съкровищници са доста по-богати от руските, да се сдобие с някои от най-красивите произведения на изкуството в света. В резултат се появява Малкия Ермитаж, завършен през 1770 г. от Вален дьо ла Мот.

Големият Ермитаж е издигнат от Юри Фелтен през 1783 г. В него се съхраняват част от произведенията на изкуството, собственост на императорското семейство. Новият Ермитаж и изграден през 1852 г. при управлението на Николай І, внук на Екатерина Велика. Особено впечатляваща е неговата фасада. Тя е украсена с десет мъжки фигури, изработени от монолитни сиви гранитни блокове, които служат за поддържане на портика. Тук могат да се видят произведения на флорентински, венециански и други италиански майстори. Едни от тях са: Мадона Беноа и Мадона Листа на Леонардо да Винчи; Наведеното момче на Микеланджело; две произведения на Рафаел и мн. други.

За любовта на императриците Елисавета и Екатерина към френското изкуство може да се съди по броя на изложените в музея произведения. Колекцията на Ермитажа от произведения на френското изкуство е втора по големина в света след тази на Лувъра. Най-интересният и най-трудно достъпният сектор на Ермитажа е Галерията на скъпоценностите, наричана още Златната зала. Богатата колекция от злато, сребро и царски скъпоценности заслужава да се види.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ермитажа - Санкт Петербург