През 1703 г. Петър Велики поставя основите на първата крепост на Заешкия остров. От този момент нататък малкият шестоъгълен остров се превръща в център на Петербург. Най-интересна забележителност тук е Петропавловската крепост. Тя е издигната само за една година (1703-1704 г.) като отбранително съоръжение по време на Северните войни срещу Швеция. Към вътрешната крепост водят Петровските врати. Те са изработени по проект на швейцарския архитект Доменико Трецини. Интересни са двуглавият орел, символ на династията Романови и една дърворезба с изображенията на Симон Влъхва и апостол Петър. Идеята, залегнала в тази творба е да се вдъхне вяра на руския народ в победата на Петър Велики. И наистина успешният край на военните действия настъпва през 1721 г. Най-интересната атракция на крепостта е Петропавловския събор. Построена е по проект на Доменико Трецини, а украсата е дело на Бартоломео Растрели. В този храм са погребани Петър Велики и управляващите след него руски владетели.

Близо до храма е дългата розово-бяла сграда на Комендантския дом. Този дом изпълнява роля на Съдебна зала и имено тук през 1826 г. се провежда процесът срещу въстаналите декабристи. Залата, в която се развиват събитията, е част от експозицията, посветена на историята на града от неговото основаване през 1703 г. до 1917 г.

През Невските врати са минавали затворниците, преди да бъдат екзекутирани. В Тибетския бастион, днес е уреден музей. Освен експозиции, включващи затворнически униформи, тук могат да се видят и килии, чийто смразяващ облик от дореволюционната епоха е възстановен съвсем достоверно. Тук е бил синът на Петър Велики – Алексей; тук излежават присъдите си писатели като Фьодор Достоевски и Николай Чернишевски; похитителите на Александър ІІ; по-възрастният брат на Ленин – Александър, който се опитва да убие Александър ІІІ. През 1997 г.,в помещенията край Невските врати е уредена печатарска работилница. Тук се предлагат превъзходни произведения на графичното изкуство, които се създават с автентични преси от късния ХІХ в.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Петропавловска крепост