Невски проспект е най-емблематичната улица на Санкт Петербург. Построена през 1710 г., тя се простира от прочутото Адмиралтейство до лаврата „Александър Невски” на разстояние 4,5 км, а името й идва от наименованието на манастира. Очарованието на тази главна улица идва от това, че тя пресича река Мойка със Зеления мост, канала Грибоедов с Казанския мост и река Фонтанка със забележителния Аничков мост. Най-голямата ширина на Невския проспект е 60 м при Гостининия двор и най-малка- 25 м при река Мойка. Първоначално новата улица е известна като Болшой перспективен път, по-късно като Невски перспектив и най-накрая като Невски проспект. Фасадите на 240 сгради са с изглед към тази забележителна улица. Неформално тя има две страни-дясна, наречена „сянка” и лява, наречена „слънчева”, която е по-популярна за разходка.

По Невски проспект се чувства пулсът на града. Не случайно руският писател Н. Гогол е написал: „В Санкт Петербург няма нищо по-хубаво от Невски проспект, защото тук е всичко...”Днес го няма блясъкът от 30-те години на 19 век, когато по тази улица са се разхождали благородни дами с кавалерите си и са преминавали каляски с изискани екипажи. Въпреки това Невски проспект си остава една от главните пътни артерии на Санкт Петербург и място, където се срещат миналото и настоящето. Дворянските имения и къщи, построени тук през 18 век, впечатляват с красотата и аристократизма си. През следващия век, районът се разраства на юг, където се появяват много търговски и финансови центрове.По време на комунистическия режим, строителството по тази известна улица е малко, но вместо това, тези изключителни в архитектуно изпълнение сгради, се превръщат в административни институции на новата власт.

Вече към края на 20 век , Невски проспект е отново търговска улица, където се виждат клубове, кафенета, неонови светлини и разхождащи се туристи и местни жители на Санкт Петербург. Невски проспект е визитна картичка на града с множесво архитектурни паметници, музеи и театри.

Разходката по Невски проспект би могла да започе от най-голямата забележителност- лаврата „Александър Невски”,   основана от Петър Велики през 1710 г. Княз Александър Невски е национален герой, който извоюва победата над немските и шведски нашественици и ги отблъсква на изток от територията на Русия през 1240 г., а решителната битка се е състояла на 20 км от мястото, където е построен манастира. През 1724 г. по заповед на Петър Велики тленните останки на Алексанзър Невски са положени в лаврата.

Следващите забележителности са площад „Въстание” и Аничковия мост над река Фонтанка. Построен в началото на 18 век като дървен, от полка на Михаил Аничков, мостът бележи края на Санкт Петербург и тук имало денонощна стража, която проверявала стриктно влизащите в града. В следващите години Аничковият мост е реконструиран и се смята за един от най-красивите в Санкт Петербург. Във всеки ъгъл на моста се издигат бронзови скулптури на коне, дело на Петер Клот от 1841 г.  

Великолепният Аничков дворец е другата забележителност на Невски проспект. Това е най-старата оцеляла сграда на тази улица , а името й идва от близкия Аничков мост. Дворецът е построен по поръчка на императрица Елисавета за нейния фаворит Алексей Разумовски през 1741-1750 г. Дворецът, с прекрасните си градини, цветни алеи, фонтани и разточително обзавеждане, приличал на двореца Петерхоф. От река Фонанка бил прокаран канал до входа на двореца с малък пристан за гостите. Сменяйки притежателите си през годините, днес тази възхитителна сграда е превърната в Дворец на младежта.  

Красивата сграда на Руската национална библиотека се издига на площад Островски. Открита през 1814 г. като императорска библиотека, днес в нея се съхраняват над 20 млн. тома. По-голяма част от вътрешния интериор е запазен, в това число статуи на философи, поети и богове. Но за съжаление библиотеката не може да се посещава от туристи.

Най-старият драматичен театър в Санкт Петербург „Александър Пушкин” също е на площад Островски, който е съвсем близо до Невски проспект. Театърът е построен през 1828-1832 г. в неокласически стил и впечатлява с шестте си коринтски колони на фасадата и колесницата на Аполон над входа на театъра.

Да отидете в Санкт Петербург и да не посетите огромния универсален магазин от 1757 г. , е немислимо. Наречен Гостинин двор, той действително предлага всичко каквото би пожелал да си купи един турист.

Разходката по Невски проспект продължава... Следва синьо-бялата сграда на арменската църква „Св. Екатерина” от 1771 г., която след реставрацията повечето жители на града наричат „Синята перла”  на Невски проспект. Католическата църква „Св. Екатерина” е блестящо съчетание на бароковия и класически стил от 1763 г. В нея се намира гробът на последния полски крал Станислав Понятовски.

На отсрещната страна по Невския проспект е кметството на града от царската епоха, известно като Градската дума с Часовниковата кула, изработена по европейски модел от Ферари през 1799 г.

Най-голямата петербургска книжарница Дом на книгата също е на тази необикновена улица. През дореволюционния период в тази огромна сграда се помещава компанията за шевни машини „Сингер”, чийто интересен кръгъл търговски знак все още украсява покрива.

Казанският събор е великолепен храм, издигнат по заповед на цар Павел I, след посещението му в Рим. Желанието на владетеля е да създаде православен храм, който да съперничи по своята красота на катедралата „Св. Петър” във Вечния град. Величественият събор, намиращ се на Невски проспект е построен между 1801 -1811 г. като място за отдаване на военни почести. Екстериорът и интериорът на храма се отличават с пищната си украса. Генерал Кутузов е погребан в северния параклис на храма, където той изрича молитвата си, преди да поеме командването на руските войски срещу тези на Наполеон през 1812 г.

Ако имате нужда от почивка с чаша кафе, много подходящо е така нареченото Литературно кафене.Според мнозина тук се е отбил Пушкин преди да се отправи към мястото на фаталния дуел. Наблизо е Домът на Чичерин, който е архитектурен паметник, заради  интересната си фасада. Наблизо има една постройка с надпис върху синя табелка, предупреждаващ пешеходците, че при въздушна атака другата страна на улицата е по-безопасна. По време на обсадата на Ленинград е имало много такива табели из града. В деня на победата-9 май, тук винаги се поставят свежи цветя...

Продължавайки разходката по Невски проспект, преди моста над река Мойка, се вижда зелената сграда на бившия Строганов дворец, завършен през 1754 г. Този образец на руския барок е най-съвършената творба на Растрели. Над арката на входа все още се вижда гербът на известната фамилия: два самура с щит, над които е изобразена меча глава. Всичко това символизира основния източник на богатството на Строганови, а именно безкрайните им сибирски владения, изобилстващи от диви животни с ценни кожи.

В края на Невския проспект блести сградата на Адмиралтейството. Кулата с шпил на този прекрасен комплекс се вижда от всички краища на Санкт Петербург.  Първата сграда тук е корабостроителницата на Петър Велики. По-късно е изградена каменната постройка и другите сгради наоколо. Днес сградата на Адмиралтейството е основен щаб на ВМС. А по времето на цар Александър е създаден красивия парк към комплекса.

Дворцовият площад и Зимният дворец са съвсем наблизо в дясно от Адмиралтейството.

По Невски проспект няма нито една съвременна сграда, а буквално всяка от съществуващите има своя история и облик. Затова, посещавайки Санкт Петербург, непременно трябва да се предвиди разходка по тази улица, която разказва истории...  

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Невски проспект