Лятната градина е още една от страстите на Петър Велики. Създадена е през 1704 г. Изкуствени пещери, павилиони, фонтани и лабиринти от пътечки са разположени навсякъде и земите са обградени от всички страни от канали и реки. През 1777 г. бедствени наводнения опустошават парка изцяло. Членовете на императорското семейство го изоставят и оставят Лятната градина на по-висшите кръгове. Днес това е популярен парк, достъпен за всички посетители.

Оградата на парка е от ковано желязо и се подкрепя от розови гранитни колони, украсени с вази и урни. По алеите има повече от 80 статуи, някои от които са: Мир и изобилие, изваяна от Петър Бората, алегорично изображение на победата на Русия над Швеция; статуята на Иван Крилов – руския Лафонтен.

В югоизточния край на парка е автентичния Летен дворец на Петър Велики. Проектирана от Доменико Трецини и завършена през 1714 г. тази двуетажна сграда с доста семпъл дизайн, както и повечето други жилища на царя. Две други привлекателни сгради са Кафейната къща, построена от Роси през 1826 г. и Чаената къща, построена от Шарлеман през 1827 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лятната градина - Санкт Петербург